SG.hu

A műholdas sugárzás a digitalizáció éllovasa

A SES ASTRA legfrissebb éves kutatása szerint a műholdas televíziós kapcsolattal rendelkező európai és észak-afrikai háztartások 83 százaléka digitális módon kapja műsorait. Ez az eredmény négyszer több mint a kábelkapcsolatos háztartásokban, ahol átlagosan csak az otthonok 20 százalékához jut digitális módon a TV-adás. A műholdas szolgáltatások az élen állnak a digitális piacon, melynek 58 százalékát teszik ki.

A 35 vizsgált ország, összesen 239 millió analóg és digitális televízióval rendelkező európai és észak-afrikai háztartásából közel 100 millió otthonba érkezik digitális adás, ebből 56,8 millióban használnak műholdas műsorközvetítést. A műholdas rendszeren közvetített európai TV csatornák közel 100 százaléka már digitálisan jut el a háztartásokba. A SES ASTRA és SES SIRIUS műholdas rendszerek együttesen 117,2 millió analóg és digitális jeleket fogadó háztartást látnak el szolgáltatásaikkal Európában és Észak-Afrikában. Ezen háztartások közül 50,3 millióan kapják közvetlenül ASTRA és SIRIUS műholdakon keresztül TV-adásaikat (ezek az ún. Direct to home, DTH kapcsolattal rendelkező otthonok). A maradék 66,9 millió háztartáshoz kábelvégződéses műholdas közvetítés által jutnak el a televíziós műsorok.


"A legújabb Satellite Monitor kutatás egyértelműen megerősíti, hogy a műhold számít a legelterjedtebb digitális jelközvetítő eszköznek Európában és maradt továbbra is a legkedveltebb digitális jelfogadó mód." - mondta Alexander Oudendijk, a SES ASTRA ügyvezető kereskedelmi igazgatója. "A műholdas közvetítés az egyik leggyorsabban terjedő televíziós infrastruktúra, mely az elmúlt 5 évben jelentősen megnövelte kiterjedését 35 országban, ami összesen 50 százalékos növekedést jelent."


A vállalat a kelet-közép-európai régióban is tovább bővítené műholdas szolgáltatását. Martin Kubacki a SES-Astra ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy optimisták a régió gyors fejlődése láttán, és további terjeszkedést terveznek. Műholdas kapacitásukat folyamatosan növelik, 2009. végére tervezik egy újabb mesterséges égitest fellövését. Közleményük szerint "folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy Magyarországon is kielégítsék az újfajta digitális szolgáltatásokra éhes fogyasztók igényeit. A vállalat idehaza is a parabola antennák reneszánszát szorgalmazza, így biztosítva a felhasználók számára kiváló képminőséget, széles műsorválasztékot, valamint villámgyors és megbízható internet csatlakozást."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!