SG.hu

Magyarország a gyerekek tévés paradicsoma

Magyarország a tévé előtt ülő gyerekek valóságos paradicsomának számít Európában: hazánk ifjai élvezik a legnagyobb szabadságot a távkapcsoló felett.

Miközben a többi országban élő szülők a túl sok erőszakos és szexuális jelenetet tartalmazó műsorok miatt aggódva igyekeznek kézben tartani a távirányítót és több felügyeleti beavatkozást várnak el a médiahatóságtól, a magyarok a legkevésbé törődnek azzal, mikor és mit néz a gyermekük. Többek között erre világított rá a UPC megrendelésére 13 országban, hatezer szülő megkérdezésével végzett idei átfogó, pán-európai televíziós felmérés.


A legnagyobb európai kábeltelevíziós szolgáltató 2007-ben már negyedik alkalommal végzett az egész kontinensre kiterjedő felmérést a világ legnagyobb fogyasztói piackutató intézetével, a Research Internationallel együttműködésben arról, hogy az európai nézők mindennapi életében milyen szerepet tölt be a televízió. Az idei, a gyermekek tévézését és a felnőttek ezzel kapcsolatos hozzáállását vizsgáló felmérés eredménye szerint az európai szülők többsége (57%-a) a jelenleginél szigorúbb ellenőrzést tart kívánatosnak a tévéműsorok tartalma felett. Összességében csupán 3%-uk vélekedik úgy, hogy lazíthatnának a médiahatósági felügyeleten. A nagyobb mértékű beavatkozásra a válaszadók több mint háromnegyede szerint a tévés tartalmak túlzott erőszakossága miatt lenne szükség, de 56%-ban a szexuális jelenetek elburjánzása miatt is indokoltnak tartják ezt.

A tévés erőszak és szex a fő oka annak is, hogy a szülők kétharmada bizonyos műsoroktól eltiltja gyermekét. Zömében (74%) a szülők önállóan vagy a gyerekkel közösen döntik el, hogy mit nézzenek és mit ne, a látottakat pedig túlnyomó többségük (83%) kisebb-nagyobb rendszerességgel megbeszéli, együtt értékeli csemetéjével.

A magyar családok azonban meglehetősen elütnek az európai átlagtól. A felmérés kimutatta, hogy Európa keleti felén a gyerekek általánosságban több szabadságot élveznek a tévéképernyő előtt, mint nyugaton. Hazánk pedig még a regionális mezőnyből is kiemelkedik. Miközben például Franciaországban a szülők 96%-a valamiképpen beleszól abba, hogy mi mehet a tévében, ha a gyerek is látja, nálunk a családok csaknem felében (47%) a gyermek szülői kontroll nélkül, teljesen egyedül határozhat arról, hogy mit néz meg. Ez természetszerűleg a gyerekek életkorának előrehaladtával egyre inkább így van, de jellemző, hogy már öt éves kor alatt is a kicsik 16 százaléka egyedül dönthet a tévézésről.


Tévé a gyerekszobában

Ez pedig azért is lehetséges, mert a hazai gyerekszobák több mint felében (56%) - Románia után a második legnagyobb arányban - külön tévékészülék található, s már az öt év alattiak közül is minden 5. gyerek akár önállóan is tévézhet a szobájában. Az európai átlag ezzel szemben 41%, de például a gazdag Svájcban csupán a családok 18%-ában van a gyerekeknek külön tévéjük. A magyar ifjak többsége (42%) legkésőbb kétéves korától, de 21%-ban már egyévesen vagy ennél is hamarabb a képernyő elé ülhet, és mindössze 7% azok aránya, akik csak négyéves koruk után nézhetnek először tévét. Németországban ez utóbbi arány 38%! Ez azért is meglepő, mert mindeközben a magyarok között vannak a legnagyobb arányban (több mint egyharmadnyian), akik bizony folyamatosan aggódnak, hogy gyermekük magára maradva olyan jeleneteket lát a tévében, amelyeknek a megtekintésével ők nem értenek egyet.


Több, mint másfél órát

A szülői engedékenység (vagy felelőtlenség?) eredményeként egész Európában a magyar gyermekek időznek a legtöbbet a villódzó képernyő előtt: kétharmaduk több mint másfél órát, csaknem egyharmaduk (29%) pedig három óránál is többet tölt naponta tévézéssel. Minél nagyobbak, annál többet maradnak, de nagyon korán kezdik: már a legkisebbek, az öt év alattiak közül is minden második túlszárnyalja a napi másfél órát. Az európai országok sorában ez egyedülálló teljesítmény. Svájcban például a nagy többség legfeljebb napi 90 percet tévézik és csupán a gyerekek 4%-a marad 3 óránál is tovább.

Tovább súlyosbítja a helyzetet - bár a kontinensen ez nem kirívó -, hogy a magyar szülők csaknem egyharmada soha vagy rendszeresen nem tévézik együtt csemetéjével, s a többiek is leginkább csak az ártalmatlanabb gyerekműsorokat, filmeket és szórakoztató adásokat tekintik meg közösen. Az otthonok 21%-ában pedig soha nem beszélik meg, mit is láttak a tévében. Az előzmények ismeretében nem csoda, hogy minden nép közül leginkább a magyar szülők gondolják úgy, hogy a tévé semmilyen negatív vagy pozitív hatást nem gyakorol a gyerekekre.


Idehaza csupán a felnőttek harmada véli úgy, hogy a tévézés agresszívvá teheti a kicsiket vagy félelmet kelthet bennük. Más nemzetekhez képest a legtöbben a magyarok közül gondolják azt, hogy a médiafelügyeleten nem is szükséges változtatni, az úgy jó, ahogy van; de azért itthon is valamivel többen vannak, akik szerint több szigor is elkelne a műsortartalmak hatósági ellenőrzésében. A leginkább egyébként a franciák és a szlovákok szeretnének szigorítani, a románok, osztrákok és svájciak pedig enyhíteni a felügyeleten.

Mindent összevetve azért a magyaroknak is valamivel több mint a fele nyilatkozott úgy a felmérés során, hogy a tévézésnek kedvező hozadékai is lehetnek a gyerekek számára, hiszen az bővítheti általános ismereteiket és akár a nyelvtudásukat, nyelvértésüket is erősítheti. A legjobb gyerekműsorokat sugárzó csatornának a szülők idehaza a Minimaxot tartják (49%), melyet a ranglista elején még a Cartoon Network (44%) és a Jetix (11%) követ. Az eredmények ismeretében a UPC jövőre széles körű ismeretterjesztést szeretne végezni annak érdekében, hogy a kisgyermekes szülők idehaza felelősségteljesebben használják a sokcsatornás televíziós szolgáltatásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kadar1 #9
  Simán a tv-töl nem függ,hogy a gyerek agressziv lesz e,hanem a szülői neveléstöl is.A lépcsőházban lakik egy kisrác , ö kilenc éves elmúlott,a szülei nem szólnak bele , hogy a tv-ben mit nézz.Igaz hétközben este kilcig nézzhet tv-t.Amelyik film érdekli (mármint amit késön adnak le) azt felveszi és másnap délután nézi meg.És nem zombi a kisrác,igen értelmes,meglátszik,hogy foglalkoznak vele.
 • picurmanoo #8
  Hát nem tudom...kiskölyök koromban én is rengeteget TVztem. 7végén szinte egész nap. Mostmár így 22 évesen...már egyáltalán nem nézek TV-t. És hogy anno sok hülyeséget néztem nem hinném, hogy azóta sokkal erőszakosabb lennék, vagy egyéb hasonló dolog :) A terminátor 2őt is kb 6 évesen láttam és azóta is imádom :D
 • wfefe #7
  Annak idején betiltották a Tom & Jerry-t mert erőszakos, most meg milyen rajzfilmek vannak már?
  A depressziós Spongyabob meg a gyagyás barátai. Ezt kéne megszűrni a szülőknek és nem az ORTT-nek, hogy a gyerek ne az "anyatejjel" szívja magába az úgynevezett népbetegségeket. Persze, hogy bekattan szegény gyerek. A szülő odavágja a TV elé, mondván addig sem kell nevelni meg foglalkozni a gyerekkel.
  Én nem vagyok öreg, de mi még lejártunk ping-pongozni meg focizni a haverokkal. Igaz minket bíztattak is a szüleink, meg odafigyeltek ránk. Ami korhatáros volt azt meg sem nézhettük. Mondván úgyis kreatívak vagyunk foglaljuk le magunkat mással vagy menjünk a levegőre.
  Bocs' az OFF-ért. Csak kijött :)
 • year #6
  Akkor a munkatársad végig nézi a teletapikat, meg a micimackót: nehogy már véletlenül Micimackó Malackával fajtalankodjon. :)
 • Wittgen #5
  IDe nem szigorú ORTT kell, hanem tudatos és felelősségteljes szülői gondoskodás. A szülő felelőssége, hogy mit enged meg a csemetéjének megnézni a tv-ben. Mert ugye az nagyon szép és jó, ha van gyrek, csak ne zavarja az embert, hanem menjen inkább tévézni, de ha beüt a gebasz, akkor meg egyből a csatorna van felelőssé téve, holott apucinak és anyucinak kellene kontrollálnia a kölköket.

  Fenti cikkel ellentétes példa, h. egyik munkatársam csak azt engedi megnézni a gyrekeinek, amit ő már látott és úgy tartja, hogy az gyereknek való.
 • echo #4
  szerintem nagyon fontos, hogy ne legyen külön tv. és nem csak azért amit a cikk is említ, hanem azért mert nagyon szétszórja a családot. sokkal jobb ha a nappaliban van a tv, ekkor ott többször előfordul mindenki, lehet szocializálódni.

  egyébként én szabályozás ellenes vagyok. semmi szükség ortt-re. szerintem egyszerűen jó minőségű nagyon finomra hangolható gyermekzárak kellenének és akkor a szülő, szépen vállalja a felelősséget és döntse el mi az amit nem. nehogy már az állam okoskodjon mit nézhet a gyerekem.
 • zola2000 #3
  Ezért kellene szigorúbbnak lennie a tvkkel szemben az orttnek. Egyébként gyereket 6 éves kor alatt egyáltalán nem szabad tv elé engedni, meg úgy általában máshogy is el lehetne tölteni a szabadidőt.
 • Petender #2
  Ilyenkor jó magyarnak lenni. :-)
  Ki nem állnám ha anyámék beleszólnának, hogy mit nézzek.
 • Petko #1
  tv-zombie nation