MTI

A GVH megvizsgálja a hírközléspiaci versenyt

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hírközléspiaci kartellek elleni küzdelem kiemelkedő feladatának teljesítése mellett, a jövőben biztosítani kívánja az erőfölénnyel való visszaélések megítélése során a befektetések védelmét és az innováció ösztönzését - tartalmazza a GVH elektronikus hírközlést érintő, 2002-től napjainkig terjedő átfogó versenypolitikai elemzése.

A GVH közleménye szerint a szervezet az elektronikus hírközlési piacokon jelentkező összefonódásokat is az innovációra figyelemmel kívánja értékelni. A cél az, hogy a felmerülő esetleges versenyhátrányok kiküszöbölésére az érintett piaci szereplők közreműködése mellett, a hosszú távon fenntartható és fogyasztói jólétet maximalizáló hatásos versenyt biztosító kötelezettségek előírása révén kerüljön sor - hangsúlyozza a közlemény.

A GVH álláspontja szerint a versenyben eszközölt befektetések védelmében az elektronikus hírközlési hálózatokhoz való hozzáférés biztosítása alól egy bizonyos megtérülési ideig mentesség biztosítható. A versenyjogi befektetés-védelemmel érintett piacok meghatározásánál a GVH figyelemmel lesz arra, hogy a szabályozó hatóság mely piacokat minősít feltörekvőnek.

A GVH legutóbb nyolc éve készített az elektronikus hírközlést érintő átfogó versenypolitikai elemzést. A 2002-es piacnyitás eredményeként az elektronikus hírközlési piac - távközlés, média, informatika - a verseny kedvező alakulása miatt újabb fordulóponthoz érkezett, ezért készült az újabb elemzés, amelyben már a liberalizáció során szerzett tapasztalatok birtokában nyilvánít véleményt a GVH az elektronikus hírközléspiaci verseny és szabályozás alakulásáról.

A versenypolitikai állásfoglalások alapjául szolgáló elemzések a 2002-es piacnyitással kezdődnek. A tanulmány részletesen elemzi a versenyjog és a szektorspecifikus hírközlés-szabályozás viszonyát a hírközlési piacon eljáró két hatóság, a Nemzeti Hírközlési Hatóság és a GVH eljárásainak fényében is. A tanulmány bemutatja a versenyhatóság elektronikus hírközlési piacokkal kapcsolatos jogalkalmazási gyakorlatának alapjait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petko #1
    pure bullshit