Napi Online

Tovább késik a digitális tévézés

Az Országgyűlés 360 igen szavazattal - ellenszavazat és tartózkodás nélkül - elfogadta a műsorterjesztés és digitális átállás szabályairól szóló 2007-es és az 1996-os médiatörvény módosítását.

Az új jogszabály szerint a korábban meghatározottnál 14 hónappal később, 2008 utolsó napjáig kell kiírni az első digitális televíziós továbbító csatorna (multiplex) működtetési pályázatát. A törvény szerint legkésőbb 2011 júniusában leállítják az analóg televíziós sugárzást. A rádiós digitális átállás dátumául 2014. december 31-ét határozza meg a törvény, rögzítve azonban, hogy a lépés csak akkor lehetséges, ha a közszolgálati adók a lakosság legalább 94 százalékát elérik, és a lakosság háromnegyede rendelkezik digitális vevőkészülékkel.

Az Országgyűlés döntése értelmében a parlament a köztársasági elnököt a törvény sürgős kihirdetésére kéri, a jogszabály az ezt követő tizenötödik napon lép hatályba. Az Országos Rádió és Televízió Testület nyolcmilliárd forintból gazdálkodhat jövőre, míg a Műsorszolgáltatási Alap 2008-as költségvetése több mint 31 milliárd forint lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • trogi #7
    Kérdés, hogy nevezhető-e fejlődésnek az, hogy állandóan (viszonylag távlatosan nézve) új termékek megvételére kényszerítik az emberekt? Itt most nem az újgazdagokra és a bűnőzökre kell gondolni, hanem az olyanokra, akiknek kiválóan megfelel a régi masina is, azért, mert kifogástalanul működik.

    Kiváncsi vagyok egyébként hány szerencsétlen ruházott be most lcd-tévére, amit vagy lehet majd "kidobni" vagy szettopbokszot pakolni melléje, hogy fogja a dihitális adásokat...
  • Inquisitor #6
    "Ej ráérünk arra még"

    Úgy látszik az ungarische wirchaft nem változott semmit párszáz év alatt sem :(
    Megint nyújtják a témát, mint rétest.
  • sanner011 #5
    Engem nem érdekel, nem nézek tv-t.
  • pjke #4
    Csak az a lényeg, hogy az a 94% ne csak a híres "közszolgálati" szerintem inkább pártszolgálati tv-t legyen képes fogni. Legyen 94% a hírtv lefedettsége is.
  • Brett #3
    Tudomásom szerint Magyarországnak 3 országos frekvenciája van. Ha ezen digitális adás megy akkor értelemszerűen nem mehet rajta analóg is. Tehát ezért nem lesz meghagyva az analóg.
  • avman #2
    nyócmilliárd? nyócmilliárd? mégis mi került az ortt működtetésében nyócmilliárdba? márkuslászlót akarom és azt, h szedje darabokra az ortt-t, miként a fotelt anno...
  • pbanfa #1
    Nem értem erre mi szükség van? Függetlenül attól, hogy működni fog a digitális műsorszórás, kit zavar, ha az adás még analóg is jön?
    Majd megint az lesz, hogy ahány tv-t akar nézni az ember, annyi set-top-box-ot kell majd megvennie, ami persze megint az államnak jó, mert több pénzt költ a lakosság, több ÁFA folyik majd be az állam kasszába, stb. Ez nem demokrácia! Eldöntik a fejem fölött, hogy milyen szolgáltatást kell igénybe vennem.