Napi Online

Kevesebb jogsértést követnek el a tévék

Az elmúlt években egyre ritkábban sértették meg a különböző szabályokat a műsorszolgáltatók - közölte az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT).

A súlyosabb szankciók többsége kötbér vagy bírság volt, de előfordult olyan is, hogy a műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztését szabta ki a testület. Az ORTT 2006-ban 556 határozattal szankcionálta a műsorszolgáltatók törvénysértéseit. A testület által kiszabott szankciók 63 százaléka televíziós, 37 százaléka rádiós műsorszolgáltatót érintett. A joghátrányok 69 százalékát helyi, kábeles vagy műholdas, 31 százalékát országos műsorszolgáltatóval szemben szabta ki a testület.

A szankcionáló határozatok 148 esetben tartalmaztak bírság- vagy kötbérfizetésre vonatkozó rendelkezést. E határozatok a műsorszolgáltatókat összesen 313 millió forint megfizetésére kötelezték. A kiszabott legkisebb összeg 10 ezer forint, a legnagyobb pedig 72 millió forint volt. A műsorszolgáltatási jogosultság felfüggesztését 23 esetben szabta ki a testület, ennek legrövidebb időtartama 2 perc, a leghosszabb 15 nap volt.

Az ORTT állítása szerint 2007-ben leggyakrabban a Magyar Televízió, az RTL Klub, a TV2, a Budapest TV és a Sláger Rádió sértette meg a médiatörvény rendelkezéseit úgy, hogy szigorúbb szankciót kellett alkalmazni. Az ORTT idei határozatával szankcionálta például a TV2 tavaly decemberi Mokka című műsorát, az RTL Klub produkciói közül pedig 2007 első felében a legtöbb (nyolcból három) esetben a Balázs Show váltotta ki az ORTT szankcióit.

A két országos kereskedelmi tévé közül egyébként a TV2 inkább pénzbüntetésre kárhoztatott, míg az RTL Klub az esetek többségében szüneteltetni kényszerült adását. Az MTV-t is inkább pénzfizetésre kötelezte a hatóság. Míg az előbbi csatornák fél év alatt fél tucat szankciót "gyűjtöttek be", addig a többi kis televízió (Duna TV, Agro ATV, Hálózatos TV, Hír TV, Viva) méretével arányosan részesült a büntetésből, a Budapest TV szankciós számai pedig vetekednek a nagyokéival - derül ki az ORTT adataiból. A Sláger Rádió pedig a Bumeráng című műsorával érdemelte ki leginkább a médiahatóság bírságait.

A súlyosabb büntetések többségét leggyakrabban a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése miatt szabta ki a testület, azonban a reklámidő-túllépések és a reklámok, közérdekű közlemények, jótékonysági felhívások, politikai hirdetések nem megfelelő elkülönítése miatt kirótt szankciók sem elenyészők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • szvini #3
  igen, néha jol néha nem,

  De mindegyikőtőknek vna igaza, a mai vilégban ha van egy tv-d ugysem tudod napi 24 orában felügyelni a gyereket hogy nehogy valami rosszat lásson, ezért kell szabályozni mikor mi megy rajta, éjszaka már kisebb az esélyeogy a gyerek ott áll lesben egy kis dugi pornoért. XD
 • zola2000 #2
  Miért béna, nagyon is hatásos. És nem csak az ortt, elég megnézni a manhunt2t, szépen vágottan jön ki. Ha nem lennének az ilyen korlátozások, akkor még mindig lenne való világ, tele lenne a tv nappal is pornóval/durva akciófilmekkel, egy csomó olyan videojáték volna, mint a manhunt2 vágatlanul stb... Szerintem a cenzorok tudják mit miért csinálnak, én még ennél is jobban cenzúráztatnák, de naggyából ezzel is elégedett vagyok. Bár a cenzúra nem is jó szó erre, mert nem a mondanivalót cenzúrázzák (korlátozva a szólásszabadságot) hanem csak azt csinálják mint pl itt az sgn a moderátorok.
 • Magoo #1
  Nah nekem inkább ne is emlegessék az ORTT-t! Röhejes béna barmok...
  egy vicc ami cenzúrázás terén itt folyik....de inkább szánalmas vicc
  Ha valami xar a tv-ben, nem kell nézni. A gyereket meg nem a tv-nek hanem a szülőnek kell nevelni.
  Szóval akkor most ez a módi? A csatornák úgy be vannak xarva, hogy mindent kivágnak a filmekből és a sorozatokból! Ez lesz a jövő? Tv-ben már ne is várjunk normálisan leadott filmet, mert még a vígjátékokat is megvágják egy-egy obszcén beszólás vagy hasraesés miatt???? ORTT dugja fel magának! Szánalmas bagázs...