Szekeres Viktor

Odaát - Az X-akták nyomdokain

Szinte egyszerre indul az új évad az Egyesült Államokban és idehaza. Egyre inkább tűnik úgy, hogy a Supernatural lesz az új évezred X-aktákja.

Amikor 2005 őszén a WB csatorna elindította szörnyvadász sorozatát, sokan azt hitték, hogy semmi esélye nincs a túlélésre, hiszen nem elég, hogy egy viszonylag alacsony népszerűségnek örvendő csatorna csapott le a Supernaturalra, de még azt a taktikai hibát is elkövették, hogy a keddi napra tették a sorozatot, a Szívek szállodája mögé. Természetesen azt egy sorozat sem bánná, ha a neki otthont adó csatorna a legnézettebb sorozata mögé száműzné, azonban mint utólag kiderült - és mint előre is tudni lehetett - a Szívek szállodájának a célközönsége a kedves, Stars Hollow-i mese után nem feltétlenül volt kíváncsi a Winchester-testvérek szörnyvadászatára.


Mert igen, szörnyvadászatról szól a sorozat, ha lecsupaszítjuk az eredeti történet sallangjait. Két testvérről, akik - ugyancsak szörnyvadász - apjuk nyomába erednek és az utazás során különböző furcsa esetekbe, klasszikus városi legendákba ütköznek. Ezeket segítenek megoldani, majd továbbállnak rozogának tűnő, de sokat bíró Chevrolet Impalájukon.

A némileg X-aktákra hajazó sztori (melynek első évadában Mulderékhez hasonlóan Winchesteréknek is "A Hét szörnyével", illetőleg kísértetével kellett megküzdeniük) még egy másik támadást is kapott egy vetélytárs személyében. Az ABC csatorna ugyancsak erre az évre időzítette Night Stalker című sorozatfeldolgozásának bemutatását, de a gyors bukás után a Night Stalker viszonylag hamar eltűnt a képernyőkről.


A tesók viszont nem, tovább hajkurászták a szellemeket, majd pedig a csatorna is jószándékáról biztosította a szériát. Csütörtökre pakolták, mégpedig a remek nézettséggel bíró Smallville mögé, melynek rajongótábora úgy tűnik sokkal inkább rátalált az Odaátra, mint a Szívek szállodájáé. Idehaza is korrekt programming döntésnek köszönhetően (péntekenként, a Lost mögött láthattuk az Odaát első évadát) sikeresen mutatkozott be a sorozat, olyannyira, hogy pár hete már DVD-n is kapaható a boltokban.

Az amerikai és a hazai siker azonnal borítékolta is a folytatást, az újabb évadokat. A magyar, szinkronizált 2. évad október 19-től lesz látható az RTL Klubon, ismét a Lost - Eltűntek után, azonban a Lost csúszása miatt az Odaát is csúszik és 23:15-ös kezdési időponttal kerül képernyőre. Az amerikai folytatásra természetesen tavaly került sor, a sorozat sikere kitartott. Ez talán annak is köszönhető, hogy Eric Kripke és írói gárdája úgy döntött, hogy az első évadban jobbára epizódjellegű sorozatba behoz több átívelő szálat és egyre inkább összefüggő részeket készítenek, vagyis kibővítik a Supernatural világának mitológiáját.


A mitológiabővítés pedig meghozta a 3. évadot is, amely pár napja, október 4-én, csütörtökön startolt el, továbbra is korrekt nézettséget hozva. A tervek szerint a sorozatot körülvevő 100%-os tesztoszteron-szintet enyhítendő a 3. évadba behoznak pár hús-vér lányt is, azaz végre nem csak részenként sikítozó, megmentésre váró, egydimenziós alakok lesznek a női nem képviselői.

Ennek szellemében csatlakozik a 3. évadba visszatérő szereplőként, több mint 10 epizód erejéig Lauren Cohan és Katie Cassidy, akik Belat és Rubie-t fogják alakítani. De megijedni nem kell, nem tipikus tinisorozatos klisé karakterek lesznek, nem a főszereplő fiúk szerelmeiként fognak belépni a képbe, hanem sokkal összetettebb szerep vár rájuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Viking szabi #19
    Dehogyis.A csaj a képen nem szerepelt az elsö évadban.
  • Wittgen #18
    Nagyon kellemes kis széria, bár kár, hogy a kis szöszi kimúlt az 1. évad végén.
  • Cobra. #17
    Miért kellett a Dexterrel egy időpontba rakniuk... Inkább rakták volna át a CSI-t másik napra és menne azzal az időbeosztással a Lost meg a Supernatural, mint tavaly. Most vehetem fel valamelyiket videóra.
  • Zocsi #16
    Én imádom ezt a sorozatot... gyorsan meg is nézek egy részt!
  • Atisz #15
    Ez a sorozat tényleg nyújt egyfajta könnyed kikapcsolódást (X-aktáknál azért jóval könnyedebb hangvételű). Szerintem is a Lost-tal helyet kéne cserélnie (pár az sokkal populárisabb, felkapottabb)...
  • beef #14
    Az első évadból láttam jópár részt, akkor eldöntöttem, hogy ennél van értelmesebb időtöltés is (a sarokban a pók bámulása is annak tünt).
    Viszont itt többen azt írtátok, hogy 2-3 évadra beindul, így lehet kap még egy esélyt.
  • winnie #13
    bemész a boltba és megveszed. nagy dolog.
  • Yany #12
    Egy feliratos 1-2-3 dvd évadot szívesen megvennék. Szeretem a magyar szinkront és fikázni sem szoktam mint sokan, de ez a sorozat hangügyileg igencsak el lett keffentve. Kár. De persze azért így sem tragédia...
  • rogan99 #11
    Ezt akár én is írhattam volna:) 100%-ig ugyanez volt nálam is, azal kiegészítve hogy először én letöröltem a sorozatot a 9. rész után. Olyan közepesnek tűnt.
    Nemrég újra elővettem, és azóta egyike a kedvenc sorozataimnak.
    A 3. szezon az eddigiek alapján nagyon jónak tűnik. Úgy néz ki az új csajos szál is érdekes lesz. Nem kell félni minden lesz csak nem tinisorozat.
  • HaDes007 #10
    Mulderről még elhittem, hogy elkapja az ufókat...