Szekeres Viktor

Mely tévé­soro­za­tokért fogunk rajongani jövőre? Mi már tudjuk.

Általában azok a tévésorozatok lesznek sikeresek idehaza, melyek az USA-ban is bankot robbantottak. Mostanra kiderültek, melyekért rajonganak a legtöbben

Nem, nem, még véletlenül sem jóslásra vállalkozunk, de azért belekukkantunk abba, hogy Amerika mit is néz a legnagyobb rössel az ifjonc szériák között, melyek ősszel indultak. Mert abban biztosak leszünk, hogy ezek közül egyikért-másikért fogjuk kocsányon lógatni tévét figyelő szemeinket jövőre. De előtte egy kis gyorstalpaló, hiszen a tévék félretájékoztatásának köszönhetően nem nagyon tiszta a kép azzal kapcsolatban, hogy mely is a legnézettebb sorozat, melyik érdemli ki, hogy ekképpen reklámozzák idehaza is.

Nos, az utóbbi években egyértelmű volt a Helyszínelők (C.S.I.) fölénye, úgy három évig regnálhatott a sorozat, de az utóbbi évben átvette a legnézettebb sorozat címét a Született feleségek (Desperate Housewives), főleg a kereskedelmileg is fontos 18-49-es korosztályban, hiszen a nyomozós sorozatoknak mindig is idősebb volt a nézőközönsége, a fiatalok inkább a friss ötletekre vevők. A Született feleségek uralkodása sem tartott sokáig, ugyanis egy vasárnapi napon, a Superbowlt követő Grace klinika (Grey's Anatomy) második évadának 16. része szándékosan egy leszbikus jelenettel indított.


A hatalmas nézettségű amerikai focidöntő férfi nézőinek jó része a képernyő előtt ragadt és felfedezte magának, hogy nem is rossz az itthon eleinte ide-odatologatott, majd később nézettségileg is magára találó kórházsorozat. Február végétől kezdve így már a Grace klinika számított a legnézettebb sorozatnak és az is maradt, miután az idén az anyacsatorna egy merész lépéssel időpontot váltott és egyenesen a régi király, a Helyszínelők sávjába dugta - Grissomék jó pár millió rajongót vesztettek ezzel.

Idehaza a friss amerikai sorozatok jó ideig nem voltak kirobbanó sikerűek. Ezt a posványt a Lost - Eltűntek tavaly premierje szüntette meg és a sorozat ki is bérelte magának a legnézettebb címet idehaza (odakint a közelébe sem ér az említett hármaknak). A sorozat sikere, az 1,7 milliós nézőszám bátorította a csatornákat, hogy friss termékeket hozzanak be. Az RTL Klub a Rejtélyek városával (Invasion) próbálta a Lost sikerét megismételni, de a kezdeti sikerek után rohamos apadásnak indult a nézőtábor és végül a sorozat egy szombati napon 1 milliós nézettség alatt fejezte be hazai pályafutását.

Idén ősszel már a Lost sem villog egyébként (hasonlóan csak 1 millióan nézik) és a legnézettebb sorozat címét kénytelen volt átengedni ismét a Cobra 11 - Walker, a texasi kopó duónak, mely párost az Egy rém rendes család Budapesten bukásának következtében alulról már a Vészhelyzet 12. évada is ostromol majd 1,5 milliós nézettségével.


Az idei évadra erőteljesen bevásároltak a televíziók, hiszen a TV2 még nyár előtt beindította a Doktor House-t, mely Amerikában igazi nagyágyúnak számít - itthon a kései időpont ellenére is sikeres lett a sorozat, s jutalmul a TV2 a tavasszal bemutatandó második évadot már korábbi időpontban fogja adni. Az RTL Klub a 2005/06-os tévés évad legnézettebb új sorozatával, a Gyilkos elmékkel (Criminal Minds) erősítette programstruktúráját, valamint nézettségileg nem különösképp kiemelkedő Szökést (Prison Break) promotálta keményen. Utóbbi a közepesen erős kezdés után - akárcsak az USA-ban - idehaza is a "futottak még" kategóriába került, olykor ritka főműsoridős győzelemhez "segítve" a TV2-őt.

Vajon jövőre mely amerikai sikersorozatokat fogják a hazai csatornák megvenni? Kétségünk sincs, hogy a legnézettebb produkciók várhatók idehaza is. Így például első üdvöskének a Jericho című nukleáris világégés (illetve Amerika-égés) után játszódó drámát láthatjuk december 10-étől idehaza is az AXN műsorán. A sorozatot 10 milliós körüli amerikai nézőszámával igen hamar megkapta a felkérést a teljes, 22 epizódos első évadra. Természetesen nem valami scifi- vagy akciósorozatra kell számítanunk, hanem egyszerű és érzelmes kisvárosi, családi szériára. Akinek ez belefér, annak jó szórakozást nyújthat.


Hasonló nagy sikert aratott odakint, így nincs messze a hazai premiertől a kolumbiai Betty, a csúnya lány című telenovella frissnek mondható amerikai feldolgozása, az Ugly Betty. A kritikusok dicséretei és a közönség rajongása nyomán a gazda ABC azonnal megrendelte a teljes évadot a Salma Hayek által is irányított sorozatból. Hasonló sikerre volt ítélve a Shark című ügyvédes sorozat, melynek James Woods és a Star Trekes Jery Ryan a két főszereplője.

Ez egy végletekig arrogáns ügyészről szól, aki a győzelemért mindent képes megtenni, nem néz sem Istent, sem embert. Woods pazar játéka egyértelműen hazai képernyő iránt kiált, kérdés, hogy meglesz-e jövőre a premier vagy tovább kell várnunk. A sikervárományosok utolsó tagja a Calista Flockhart nevével fémjelzett Brothers & Sisters című családi dráma, mely ahogy a cím is mutatja fivérek és nővérek életét mutatja be jó adagnyi drámával és humorral nyakonöntve.


A végére maradt a Jolly Joker, az idei legsikeresebb amerikai sorozat, melyről talán már hallottak páran, főképp a képregény-rajongók. Igen, a Heroes-ról van szó, mely pár átlagember történetét meséli el, akik szép lassan felfedezik hogy különböző, szuperhősökre hajazó képességekkel rendelkeznek.


Rutinos comic-fanek felszisszenhetnek, hogy ezt már J. M. Straczynski is megírta már a Rising Stars-ban, valamint az X-Men és a legsikeresebb amerikai sci-fi-sorozat, a jövőre negyedik évadába lépő 4400 is hasonló koncepcióra épül, azonban szerencsére a kidolgozást és a karaktereket tekintve a Heroes erőteljesen elkülöníthető az említettetektől. Csavaros történetet, szerethető karaktereket és hihetetlen mértékben sokkoló pillanatokat kínál a széria, mely ugyancsak 22 részes 1. évados megrendelést kapott és szinte biztos, hogy ezek után is folytatódni fog.


Hogy melyik hazai csatornán fognak bemutatkozni az idei sorozatévad nagy sikerei, arról még nincsenek információink. Bár a sorozatok vetítésének jogait kereskedelmi tévéink már egy ideje megvásárolták, de természetesen nem szívesen kötik a publikum és vetélytársaik orrára, hogy mikor is kívánnak előrukkolni nagyágyúikkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fido4life #55
    ő az enyém te disznóó !
  • Halfer #54
    Nem akarok mást írni, mint hogy a Heroes úgy tarolna mindent, hogy nem lenne vetélytárs mellette ... a lehető legjobb sorozat! Bár erősen ajánlom mindenkinek, hogy az eredeti nyelven élvezze végig ;)
  • KnightRider #53

    Jericho rulz! Oké, kissé vontatott, de emberi. Ez nekem elég, hogy nézzem. Knight Ridernél meg akkor sem tud nekem senki jobbat felmutatni :D
  • kristo p #52
    heroues the best ha RTL klub leadja tv2 nek vége :)
  • salieri #51
    Nem tartom magam sorozatfuggonek, ha az lennek, a tv kikapcsolasa semmit nem segitene, mivel be sincs kapcsolva!
    Amugy az idei ev legjobbjai szerintem is a heroes es jericho, nem meglepo, hogy az axn mar le is csapott a jerichora, es allitolag az rtl mar targyal a heroes rol!
    A maradek pedig, amit mar regota lehet nezni: lost, prison break, desperate, greys anatomy, smallville, everybody hates chris...nem mondom, hogy ezek a legjobbak, mer a kovetkezo X hozzaszolasban csak az lesz, ez vagy az miert szar!
    Viszont hetrol hetre, ugyanabban az idoben leulni valami ele, es vegignezni...en azt tartom fuggosegnek, ha viszont tudom, hogy ezek a sorozatok mennek, majd egyszer lehuzom ket, es harom negy reszt megnezek egymas utan...nos ezt nem tartom fuggosegnek!
  • Tetsuo #50
    A sorozat-nézés az egy krónikus betegség, amit csak radikálisan lehet gyógyítani (kikapcsolni a TV-t és elvinni otthonról a pácienst..), de megéri. Ha nem gyógyítják, nagyon súlyos tünetei lehetnek, a beteg akár 200 részen keresztűl is képes nézni a semmit, aminek teljesen alárendeli magát.
    Pl eközben azt hiszi, hogy a valóságban is egy mágneses anomália következtében szigetre lezuhant repülőgép túlélői közül csak 1 akar elmenni a szigetről, a többinek pedig sokkal fontosabb civakodni a társaival, hónapokon át.
  • winnie #49
    persze, hogy le fogják, majd jövő ősztől, de jobb, ha neten nézed, szerintem.
  • GErYkE83 #48
    Nem voltam soha sorozat mániás de az utóbbi időben rákattantam pár szériára
    Nekem az abszolút kedvenc az X Akták volt. Mostanában A Szökés a favorit, jóvolt a z Invasion is, A Lost elmegy, Az Odaát is nagyon jó. Stargate SG1-ben is látok fantáziát. Nem tudjátok a Szökésnek lefogják adni a második szezonját??
    Jólenne
  • GMilton #47
    Ha már az "új sorozatok" a téma, érdemesnek tartom megemlíteni a Supernatural-t. Itthon "Odaát" címen fut, pénteken a Lost után. Kb. az évad felét láttam, természetesen felíratozva. Eddig nem rossz. Kicsit X-Files "feeling" megmixelve a járjuk a világot és keressük meg aput körítéssel. De tényleg nem rossz.
  • winnie #46
    1. term. igaz, hogy nem egyenlő a minőséggel.

    2. de a minőség sem azt jelenti, hogy csak az minőségi, ami neked tetszik.

    persz eez is egy vélemény.

    nézzük, hogy milyen sorozatokat is néznek nagyon. most. a tucattermékek: helyszínelők, grace klinika, doktor house, 24, heroes - de idejöhetne a sopranos vagy a monk.

    a sok gagyi?

    a pb-t meg nomrális emberek? én, hiába a kedvencem a pb és a 24 is, de úgy érzem, hogy ez a két sorozat minden, cska nem minőségi. egyszerűen egy csontkommersz, nagyon szórakoztató, de béakciósorozat (a többi sorozathoz képest olcsó stábbal, gyengébb színészekkel - tisztelet az 1-2 kivételnek, persze). a győzike is tucattermék, de a pb és a 24 a tipikusan kommersz védjegye.

    a fenti felsorolásban viszont ott van pl. a sopranos vagy a doktor house, amelyek mindenek, csak nem tucattermékek és mégis hihetetlen népszerűek.

    egyszerűen el kell fogadni szerintem, hogy nem mindenki nézi a "kedvenceiket" és azt is, hogy nem feltétlenül igányes sorozatért is lehet lelkesedni.