Szekeres Viktor

Döglött akták - So­ro­zat­döm­ping idehaza

Úgy tűnik a magyar televíziók nem nyugszanak addig, míg minden sikeres külföldi, jórészt amerikai sorozatot be nem mutatnak itthon.

A legújabb eresztés ezúttal az RTL Klubon talált otthont. Talán senkit sem lep meg, hogy ismét egy odakint immáron évek óta a 20 legnézettebb sorozat közt székelő jelölt mutatkozik be Magyarországon szerda délután fél 6-kor (gyengébbek kedvéért 17:30-kor), mégpedig éppen a németországi labdarúgó-világbajnokság szünnapján, tehát a focirajongóknak sem fog gondot okozni az eseménytelen kora esti sáv.

A sorozat a Cold Case (szó szerint: Hideg ügyek) lesz, mely idehaza a felettébb nézőcsalogató Döglött akták címet kapta. A DA (figyelitek, már rövidítünk, brandet teremtünk) - mint azt a címből is lehet látni - nyomozós sorozat lenne, mégpedig olyan producer tollából - vagy talán így korrektebb, pénztárcájából - mint Jerry Bruckheimer. Jerry miután mozis überproducerként megteremtette önmagát tévés vizekre evezett, és jelenleg az öt legsikeresebb amerikai nyomozós sorozatot futtatja (Helyszínelők, Miami helyszínelők, Döglött akták, Nyomtalanul, New York-i helyszínelők).


A Döglött akták annyiban különbözik a producer eddigi sikereitől (természetesen a sorozat nem az ő fejéből pattant ki, azt egy bizonyos Meredith Stiehm jegyzi), hogy az izmok és az agyafúrt férfi logika helyett ezúttal a női intuícióra (is) alapoz, hiszen a főszerepben a Lily Rush nyomozót alakító Kathryn Morris (itthon a Félelem béréből vagy az Elmevadászokból emlékezhetünk rá) található, akit azért a biztonság kedvéért - hogy ne vesszen el a nyomok sűrűjében - körülvettek négy marcona férfi zsaruval.

A DA egymástól jól elkülöníthető epizódjainak mindegyike egy-egy nyomozásra tagozódik, ahol is Lily Rush felgöngyölít egy a múltban már takaréklángra tett ügyet (innen a cím ugyebár), olyan eseteket, mellyel az akkori nyomozók valamiért nem boldogultak és így örökre lezáratlanná váltak. Ennek az alapszituációnak köszönhetően minden részben egyfajta időutazás révén láthatjuk az akkori eseményeket, illetve azt, ahogy a jelen nyomozói kikérdezik az akkori eseményekben résztvevőket napjainkban. Különlegesség, hogy minden egyes részben más technikával készülnek a szereplők visszaemlékezései és általában ezeket a kor egyes jellemző dallamával festik alá.

A sorozatot egyébként nem ér összetéveszteni a hasonló alapötlettel, de lényegesebben gyengébb megvalósítással rendelkező kanadai Cold Squad-dal, mely idehaza az AXN-en Halott ügyek címen fut, mint ahogy a dokumentarista Cold Case Files is teljesen más sorozat. Cikkünk tárgya immáron jó három éve fut az Egyesült Államokban és eddig 69 epizódot ért meg, és a már említett Top 20-as helyezés okán természetes, hogy ősszel folytatódik a 4. évaddal.

A sorozat címe tehát még egyszer: Döglött akták és az RTL Klubon látható majd naponta, délután fél hatos kezdettel - a focivébé alatt még rend­szer­te­le­nül, de ahogy vége a futball­dzsem­bo­ri­nak, már min­den nap meg­kap­hat­juk az adagunkat ugyanebben az időpontban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dávid1988 #17
    nagyon jó krimi sorozat ...a címet meg már megszoktuk :-)
  • winnie #16
    sokak szerint, de az biztos, hogy egy rszből elég dőre megállapítás levonni a sorozat egészét nézve sommás következtetést.
  • Harly18 #15
    Szerintem ez egy átlagos sorozat, semmi extra, de még igy is bőven jobb, mint egy ismétlés vagy a Csacska Angyal :S
  • Qwerty4 #14
    Ez jó cím:az akták is megdöglenek egyszer, s ez a szőke pipi előveszi ezeket a döglött aktákat és megoldja a 100 éves ügyet is.
    Hajrá Döglött akták!!!!!!!!!
  • Blackluck #13
    Csak szeretném megjegyezni, mielőtt vki keresné az elmevadászokat, h annak is sajnos hülye magyar címet adtak:Egy gyilkos agya. Eredetileg valóban az lenne:Mindhunters, és szerintem is jobban hangzik is meg történethez is jobban passzol, csak nehogy vki elmevadászokként keresse magyar oldalakon.
  • winnie #12
    nem állítólag.
  • Tront #11
    jól hangzik...meglesem
  • Deffyant #10
    Már csak a Stargate Atlantis hiányzik az amcsik legújjabb kedvencei közül... de úgysem ússzuk meg, mert már állítólag megvette a tv2...
  • Hmuda #9
    Ilyen címet maximum valami nyomozós-komédiasorozatnak tudok elképzelni, de egy komoly hangvételű eresztésnek...ez egy vicc. Ráadásul ezért még fizetnek is valakinek? Röhej.
  • winnie #8
    ezt nyilván nem nehéz kitalálni, hogy lesz, de bárki mondhatja, hogy ismerősön ismerőse mondta, max azt mondja, hogy nemis, ha nem indul szeptemberben.

    viszont csak 22 részes az 1. évad.