Szekeres Viktor

Csillagkapu Atlantisz a TV2-n

A mozifilm mérsékelten sikeres szereplése után nem sokan hitték, hogy ekkora rajongótábort szerez magának a Csillagkapu. Most a 3. sorozat indul útjára.

1994-ben a Tökéletes katona rendezése után Roland Emmerich belevágott egy scifi rendezésébe és Dean Devlinnel megalkotta a Csillagkapu univerzumot. A Kurt Russell és James Spader főszereplésével forgatott film viszonylag sikeres volt, Amerikában 71 milliót, a világ többi részén 125 millió dollárt jövedelmezett. Eleinte folytatást is tervezgettek a készítők, de ez végülis nem valósult meg, csak a közeljövőben röppent fel annak híre, hogy elkészül a film 2. és 3. része, amelynek nem lesz köze a sorozathoz.

Klikk ide!

A sorozathoz, amely Stargate SG-1 címen indult el 1997 nyarán a SciFi Channelen és azóta is tart, jelenleg a 10. évadánál. A sorozat nagy vonalakban egyébként arról szólt, mint a film, vagyis a CSK-1 osztag bevetéseiről, amint a Csillagkapu segítségével különböző világokba látogatnak el és térképezik fel azokat. Idehaza viszonylag hamar megkaphattuk a Csillagkapus tévés adagunkat, hiszen a megboldogult TV3 is vetítette, hogy aztán egy éveken át tartó téli álmot követően a TV2 vegye át a stafétabotot. Idehaza a múlt héten futott le a sorozat 9. évadának zárórésze, így egyelőre meglévő részek híján nincs is lehetőség a folytatásra, hiszen Amerikában még csak most került adásba a 10. évad hatodik epizódja. (Ezért is jön kapóra a TV2-nek az Atlantisz, hiszen annak meglévő két évadának leadása után ismét visszakerülhet a képernyőre az eredeti Csillagkapu a legfrissebb évaddal.)

A Csillagkapu az addig csak mérsékelt sikereket elérő tematikus csatorna pénteki nézettségét az egekbe repítette és évekre a csatorna legnézettebb sorozata lett, sőt ezt a nézettséget a SciFi-s előfizetők számának növekedésével egyre jobban növelte. A főszerepben a MacGyverként már hírnévre szert tett, de B-színészként számon tartott Richard Dean Andersont láthattuk, aki lerombolta MacGyveres imidzsét és szinte pillanatok alatt a sorozat meghatározó és emblematikus figurájává nőtte ki magát enyhén ironikus hangvételével.

Klikk ide! Klikk ide!

A sikert egy újabb felbuzdulás követte, hiszen 2002-ben Stargate: Infinity címmel egy rajzfilmsorozat is elindult, mely ugyancsak a Csillagkapu mitológiából táplálkozot. Az 1. évad végeztével, 26 rész után beszüntették az enyhén infantilis és a rajongók többsége által nem kedvelt szériát, amelyben egy veterán csillagkapus tiszt, pár kadét és egy földönkívüli lény útkeresését kísérhettük figyelemmel, amint megpróbálnak visszajutni a Földre. Egy árulás folytán első visszatérési kísérletük ugyanis kudarcba fulladt.

2004-ben érkezett el a sorozat a legújabb leágazáshoz, cikkünk tárgyához, a TV2-n most induló Csillagkapu Atlantiszhoz. A jelenleg a 3. évadát taposó sorozat mindenki meglepetésére Atlantiszról (is) szól, hiszen tudósok csoportja felfedezi az Elveszett Várost. Az érdekes az egészben, hogy a helyszín nem a Föld, hanem a Pegazus galaxis. Viszont az eredeti SG-1 csapat által fellelt helyről, mint kiderül, már elmentek az ősök, így egy új, katonákból és tudósokból álló, de tudós által vezetett expedíció tehát Atlantisz felkutatását tűzi ki feladatául. Eközben egy új és minden eddiginél erősebb ellenséggel kerülnek szembe, a szinkronban árnyaknak nevezett wraith-ekkel.

Klikk ide! Klikk ide!

Az érdekesség a Csillagkapu és a Csillagkapu Atlantisz viszonyában az, hogy Amerikában a két sorozat egymás utáni időpontokban ment és megy péntekenként. Olykor az egy napon leadott epizódok keresztezték egymást, illetve az egyik sorozat szereplői átrándulhattak a másik sorozatba. Idehaza a vetítési filozófia miatt erről lemaradnak a magyar nézők, sőt, az eredeti Csillagkapuban így természetszerűen olyan történéseknek is szemtanúi lehettek az Atlantiszi leágazást nem ismerők, amelyeket igazából nem tudtak hova tenni - és viszont. A most leadandó Atlantisz-részek esetében lesz pár dolog, amely nem fog meglepetést okozni, hiszen a Csillagkapu már vetített epizódjaiban láthattunk rájuk utalásokat.

Feltűnő lehet, hogy a Csillagkapu Atlantisznak mindig is nagyobb volt a nézettsége, mint az eredeti sorozatnak, tehát sikerült új nézőket szerezni, ami a mostani évadban kissé baljóslatúan hanyatló nézettségek miatt idővel egy újabb leágazást is eredményezhet. De száz szónak is egy a vége, augusztus 19-én szombaton 16.30- kor a TV2-n is útjára indul a Csillagkapu Atlantisz. Az eredeti sorozat rajongói pedig eközben hétfő éjszakánként Csillagkapu-ismétlésekkel vigasztalódhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rage47 #61
    ha angolul nézed, még egy kis nyelvet is tanulhatsz, saját tapasztalat, nyelvvizsgánál is segített jócskán úgy érzem...:) szal én kezdetek óta az SG-t angolul nézem, magyarul nem bírom már ki:)
  • wander01 #60
    néztem :D azért nézem most a csk-t meg az atlantist
  • Beyond silence #59
    A film még érdekes volt, de szerintem a sorozat elég gyenge. És kétlem hogy ezen a hang múlna.
    Egyszer nézzen meg valaki egy Star trek Voyagert... ennyit tudok mondani.
  • Godefroy #58
    Nem tudom hol lett kult a film, a sorozat kétségtelenül az.
  • winnie #57
    kalapszar - lehet, de mégis kult lett a csk.

    nocsak. a csk azon ritka filmek közé tartozott volna, ahol sorrendben forgatják a jeleneteket, hogy a színészek át tudjanak lényegülni? a

    rendező helyében én inkább a drágább jelenetekkel kezdtem volna.
  • Godefroy #56
    A mozifilm egy kalap szar volt, elfogyott a végén a pénzük látszott is rajta olyan semmilyen se volt.
    Mondjuk érdekes amikor a végén felrobba a goauld az atombombától , akkor határozottan kis szürke ember bujik meg benne, mai ugye a sorozatban a jófej kategoria...:)
  • Mr Gumby #55
    Én is erre emlékeztem, aztán megnéztem 8 SG1 szezon (szinkronmentes) után.
    Elaludtam rajta. :D
  • Szefmester #54
    láttam már olyan filmet/sorozatot amit elsőnek magyarul néztem meg és úgy is borzalmas volt... Equilibrium pl...ha nem mondják a haverok hogy eredetiben nézzem meg akkor azt mondom borzalmasan gyenge film... megnéztem majd megvettem. :)
  • Prof William #53
    Mozifilm közepes sikere? Szerintem állati jó volt a mozifilm!
  • Molnibalage #52
    Hammond nem szerepel a 9-dik sorozatban egy kis részszereptől eltekintve. Azt meg nem láttam magyarul. Utoljára a 7x21-ben van asszem, ott még az eredeti hangja volt.