Szekeres Viktor

Rejtélyek városa, avagy van-e élet a Lost után

Mivel a Lost őszig eltűnik a magyar képernyőkről, az RTL Klubnak méltó utánpótlásról kellett gondoskodnia.

A helyettes hazánk első főműsoridős sci-fi-sorozata lett. Bár anno a TV2 a Spielberg-féle Takent, vagyis a Harmadik típusú emberrablásokat megpróbálta a legszélesebb közönségnek lenyomni a torkán, de sajnos a többet érdemlő sorozat elég hamar átkerült péntek éjszakai időpontra.

Mivel végetért az RTL Klubon a Lost - Eltűntek első évada, most kapunk 6-7 hónapot, hogy elgondolkozzunk hogy mi is lesz a főhősökkel - de hogy könnyebben menjen az a bizonyos gondolkodás, kapunk új főhősöket is. A Rejtélyek városa angolul az Invasion címre hallgat. A cím természetesen sokkal beszédesebb a magyar verziónál, ugyanakkor - valljuk be - spoileresebb is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Bár a sorozat műfaja sci-fi, de nem Star Trek vagy Csillagközi romboló-szerű történetre kell gondolni. Itt (legalábbis a kezdetekben) nem az űrharcról vagy űrutazásról lesz szó, hanem egy kisvárosról és annak egyszerű lakóiról, akik különös jelenségekre lesznek egyszer csak figyelmesek, miután egy hurrikán alaposan helyben hagyja otthonukat. Anélkül, hogy bármi fontosat is elárulnánk a történetből, annyit azért lehet tudni, hogy - talán nem alaptalanul - egyesek természetfölötti jelenségekben kezdenek gondolkozni, mások persze szkeptikusok maradnak.

A lényeg, hogy egy felbolydult városka életét követhetjük ezentúl péntek esténként figyelemmel 22 héten keresztül. Hasonlóan a Losthoz, a Rejtélyek városa esetében sem egy sodró lendületű sorozatra kell számítani. Inkább a lassú történetvezetés, valamint építkezés jellemző rá, hogy aztán a kellő megalapozottságot követően felgyorsuljon a tempó.


Klikk ide! Klikk ide!

Több ismerős arcot is köszönthetünk a kisvárosban. William Fichtner nagyon régi motoros a filmes szakmában, láthattuk őt többek között a Csontdarálóban, az Ütközésekben vagy a Pearl Harborban, de a GTA-rajongók is ismerhetik a színész orgánumát. Eddie Cibriant, aki alapjába véve a főhőse az egész sorozatnak, pedig a hazai nézők a Harmadik műszak című mentős-rendőrös-tűzoltós sorozatból ismerhetik. A Rejtélyek városát Shaun Cassidy készítette, aki jó pár éve a klasszikus horrorsorozatot, az American Gothicot is jegyezte - neve garancia is lehet emiatt a minőségre.

Klikk ide! Klikk ide!

A sorozat érdekessége, hogy jelen pillanatban is megy még az első évada Amerikában (a tengerentúlon a 16. résznél tartanak) és emellett ezt a sorozatot találták az ABC fejesei arra alkalmasra, hogy a Lost után sugározzák. Az már kérdéses, hogy ezt mekkora sikerrel tették, hiszen az USA-ban a Rejtélyek városának nézettsége meg sem közelíti kedvenc szigetlakóinkét, de mindezek ellenére nem mondható rossznak és nem véletlen, hogy ez a sorozat számít jelenleg Amerika első számú sci-fi-szériájának.

Még egyszer az időpont. 2005. február 24. péntek, 20:55 - és az amerikai sugárzástól eltérően itthon egy dupla résszel fog indítani az RTL Klub.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ecology #84
    Tisztelt hozzászólók! Ne bántsuk egymást azért mert valakinek más a véleménye,izlése,értékrendje mint a miénk! Nincs két egyforma ember,hagyjuk meg mindenkinek a szabad vélemény nyílvánítási jogát. Nincs értelme azon vitatkozni,hogy jó e egy sorozat vagy sem mert van akinek tetszik és van akinek nem! Ez így természetes. Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat de ne személyeskedjünk és csúfoljuk ki a másikat csak azért mert nem eggyezik a véleményünk. Lehet ezt kultúráltan is csinálni! Persze megosztani mindenképpen meg kell mert nem jó ha bennünk marad ugyanis kettős a fájdalom ha rejtjük kínjainkat! :-)
  • pistike88 #83
    Egyébként az enyém is csak 1 vélemény.
    Még szerencse, hogy ahányan vagyunk annyiféle ízlés, lehet, hogy másnak ez a csúcs.
  • SirLord #82
    többet nem nyujt a film...szerintem
    mit film, miket beszélek, sorozat....pardon
  • SirLord #81
    viszont ugytünik ismét vannak akik beugatnak, és nem tudnak értelmes érvekkel elörukkolni
    én személy szerint csak azért néztem végig, mert kiváncsi voltam hogy mivel magyarázhato eza egész történet(sajna ugytünik ezt csak a 2. évad végignézésével tudhtom meg) és valoban amelett hogy fölösleges vontatotságal telt minden rész, nagyon fordulatos tud lenni néhol ez a sorozat, itt föleg a történetek(sorsok)öszekapcsolodására gondolok...
    és érdekesnek találom néha(!!!) egy egy ember életét és odajutásának elözményét.
    rendkivül dühit (mint irtam) vontatott, és néha már már emiatt unalmas cselekmény, öszintén szolva volt hogyha nincs egy(rendkivül ügyesen és megtévesztöen öszevágott) elözetes következö részböl, lehet hogy megse nézem...
    ezenkivül utálom azokat akik nem tudnak érvelni a film melett, csak a nézetségre meg arra a 10 vagy mennyi gg dijra hivatkoznak, saját véleményük peidg nincsen.

    nézetség
    ugy van felépitve szerintem eza sorozat hogy aki látja elsö részeket(elözetes és a ködösitett történet miatt) mindenképp kiváncsi lesz a következö részekre----ezt a csorportot (elejétöl nézö fanok) agyonmarketingolás és a péntek esti müsoridö miatt oriásira dagasztották...
    viszont azok kik késöbb kapcsolodtak be(elég rá 3 vagy 4 rész) már egyáltalán nem köti le a sorozat... és igen azért mert nem értik történetet, és ennél a ködösitett vontatott történetnél(hiába midnenféle gg dij) többet nem nyujt a film...szerintem...
  • SirLord #80
    rendkivül tetszik hogy végre van egy olyan hir vagy leirás ahol sokan irnak külömbözö véleményt de értelmes emberek modjára tudjátok ezt tenni... tényleg grat!
    kevés ilyet láttam itt az SG-n
  • Kelta #79
    Ebben azért nagyon sok igaszság van.....
    egyetértek.
  • pistike88 #78
    Igazad van, filmet akarok nézni: olyat ami magával ragad, vagy szellemességében, vagy izgalmas sztorijával, vagy más olyan dologgal ami miatt fel sem merül bennem, hogy kifogásokat keressek.
    Ugyan ki hiszi, hogy a valóságban is vannak Jedi lovagok?
    Valamiért mégis jól esik beleélni magam a csillagok háborújába, és nem azt firtatom, hogy ezt nem is lehet megcsinálni a valóságban!
    A Lost csak a valóság primitív paródiája, vontatott, az ember már izgulni és gondolkodni is lusta.
    Elcsépelt: terhes nő, öreg katona, drogos zenész, sovány, kövér.
    Ráadásul mindenkinek vannak sötét titkai, amit ugye a megfelelő időben el is sütnek.
    Pattogatott kukoricát és sült krumplit zabáló 20-40éves seggfej amcsi embereknek készült!
    Hát izguljanak rajta ők, megérdemlik.

  • BaliBoy #77
    Ebben igazat kell, hogy adjunk. Mármint a keresési dologra gondolok. De felmerül egy nagy kérdés. Filmet akarsz nézni, amiben néha vannak olyan dolgook amik nem fedik tökélezesen a valóságot, vagy nem. Néha egy film sikeréért/érdekességéért kompromisszumokat kell kötni. De mint ahogy már írtam lejjebb, ennek a filmnek még mindíg nem az a lényege, hogy repülőgép szerencsétlenséget szenvedtek, hanem az, hogy MIÉRT? Ezt nem kívánom elmagyarázni, mert aki a film alapján nem értette meg, annak úgy is mind1.

    A csónakos dologra meg annyit, hogy várd meg a 2. évad kezdő részét, és akkor választ fogsz kapni a felvetésedre.
  • chipie #76
    nézzétek meg a ?rendező korábbi sorozatát az American Gothic-ot , a legjobb valaha készült horror sorozat
  • pistike88 #75
    Állítom, hogy még az általános felhasználóknak szánt Google Earth is tud olyan felbontást, hogy egy lezuhant repűlő szétszóródott roncsait észrevegyük.
    Hogy az igazi katonai, vagy polgári védelmi cuccok mit tudhatnak....