Szekeres Viktor

Lost - amerikai kultuszsorozat az RTL-en

Végre mindenki láthatja idehaza is, hogy mitől lett akkora siker a Lost az Egyesült Államokban - a szűk körű hazai vetítések után, végre országos tévén a tavalyi év egyik legnagyobb tévés sikere.

Az RTL Klub az eddigi AXN-es magyar alcímet, a Pokoli édent elhagyva az Eltűntek alcím mellett döntött, ami nagyjából le is festi, hogy miről szól a sorozat. Az alapszituáció szerint ugyanis egy repülőgép-katasztrófát túlélő 48 ember rádöbben, hogy valahol a semmi közepén, egy lakatlannak tűnő szigetre kerültek, miközben mellettük füstölögnek a lezuhant gép roncsai. Az eltűntek, vagyis a túlélők kisvártatva furcsa, vérfagyasztó és egyre közelítő hangokat hallanak meg az erdőből. Több információt azonban vétek lenne elárulni a sorozatról, hiszen az az egyik készítőtől elvárt módon (J.J. Abrams - az Alias készítője és a jövő évi permier Mission: Impossible 3 rendezője) rengeteget épít a meglepetésekre és a folyamatos feszültségkeltésre.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A sorozat sikerét és népszerűségét jelzi, hogy minden egyes epizód megtalálható volt az aktuális heti amerikai toplista első 10 helyezettje között. A Lost 90 perces nyitóepizódjának első része a 2004/2005-ös amerikai tévés idény egyik legnézettebb premierje volt tavaly szeptemberben a maga 18,65 millió nézőjével és a nézettség a szezonzáró duplaepizódra sem esett vissza, sőt, majd 2 millió nézővel még nőtt is. Szintén jellemző adat, hogy a sorozattal az ABC az utóbbi kilenc év messze legnézettebb drámapremierjét produkálta.

Elemzők szerint a sorozat népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy nagyszerűen vegyítette a rejtélyes elemeket az emberi drámával és humorral, valamint, hogy be merte vállalni a meglepően nagy, 14 főt számláló főszereplő gárda használatát még úgy is, hogy azt jobbára (2004-ig) ismeretlenebb tévészínészek alkották. A siker másik fontos tényezője, hogy az egyes részek általában úgy fejeződnek be, hogy a néző egyszerűen nem tudja megtenni, hogy ne kapcsolja be a rákövetkező héten is a tévét, mivel kíváncsi a rejtélyek megoldásaira. A rajongói táborra jellemző, hogy a sorozat már jóval a hazai premier előtt is beszédtéma volt (lásd. a mára már több, mint 500 hozzászólást megélt SG fórumot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Kérdés, hogy a hazai nézőket mennyire érdekli az amerikai ízlés, illetve a konkurens csatornán adott több mint tíz éves népszerű vígjáték. Mindenesetre az RTL Klub semmit sem bíz a véletlenre és hatalmas promócióval próbálja bereklámozni új sorozatát. A számtalan tévés spot és Fókusz-promó mellett óriásplakátokon, szupermarketekben elhelyezett bevásárlókocsikon elhelyezett reklámokkal próbálja az embereknek jelezni hogy nagy durranásra készülnek. Mindezek mellett már állomásokon is megjelentek a sorozat szereplőit köröző "ELTŰNT" feliratú plakátok, falragaszok, sőt az Est Média még egy Pesti Est-klón különszámot is készített a sorozatnak a csatorna megbízásából.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Zárójelben azért érdemes megjegyezni, hogy az AXN csatorna - melyet inkább csak kisebb szolgáltatók (valamint a UPC Direct) kínálnak csomagjukban - már az év elején, az amerikai sugárzással párhuzamosan elkezdte adni a sorozatot Lost - Pokoli éden címmel, de az adó korlátozott vétellehetőségei miatt az nem juthatott el nagyon sok nézőhöz. Persze ezen feltehetőleg kissé javítani fog az a T-Online akció, miszerint ADSL-előfizetéssel az interneten keresztül nézhető lesz a csatorna, ha az előfizető a cég multimédiás csomagjára fizet elő. Ugyancsak biztosra vehető, hogy az AXN már az RTL Klub adásával párhuzamosan elkezdi adni a sorozat második évadjának részeit.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A lényeg, hogy péntek este 21 órakor, aki egy kicsit is kedveli a sorozatokat és van bő másfél óra szabadideje (a csatorna egyben adja le a kétrészes nyitó epizódot) az nyomkodja bőszen a távirányítón az RTL Klubhoz rendelt kis nyomógombot és biztosan nem fog csalódni a Lost - Eltűntek-ben. A rend kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a konkurens TV2 sem tétlenkedett, hiszen az egészséges verseny szellemében nagy valószínűséggel még idén útjára indítja az idei év másik sikersorozatát, a magyar keresztségben Született feleségek-nek (Desperate Housewives) elenevezett krimi-vígjátéksorozatot.

A sorozat előzetesének letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Lost - Eltűntek
amerikai filmsorozat, 60 perc, 2004

Szereplők
Naveen Andrews (Sayid Jarrah)
Emilie de Ravin (Claire Littleton)
Matthew Fox (Jack Shephard)
Jorge Garcia (Hugo "Hurley" Reyes)
Maggie Grace (Shannon Rutherford)
Josh Holloway (James "Sawyer" Ford)
Evangeline Lily (Kate Austin)
Daniel Dae Kim (Jin Kwon)
Yoon-jin Kim (Sun Kwon)
Malcolm David Kelley (Walt Lloyd)
Dominic Monaghan (Charlie Pace)
Terry O'Quinn (John Locke)
Harold Perrineau Jr. (Michael Dawson)
Ian Somerhalder (Boone Carlyle)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tanyasi #110
    Lost 2 király!!!
  • winnie #109
    mamas and papas, akármi. a címét elmondják. nézd meg a lost topikot a tévé szekcióba szeptember 22 környékén.
  • Piko888 #108
    Hi!
    Nem tudjátok mi a címe annak a számnak ami a 2. széria első epizodjában szól a legelején?
  • heystumafly #107
    Én ,ár láttam!!(AXN)
  • Kuncsi #106
    Ti még nem is láttátok az első évadot??Hmmmmm....nagyon jó sorozat áámmm!!!
  • InfectedMann #105
    ha valaki ismer olyan oldalt (NEM TORRENT) ahonnan külön egyesével fentvannak a részek és ugye le lehet tölteni őket az írjon egy mélt plz az [email protected] -ra ! köszi !
  • winnie #104
    szerintem a kérdés az, hogy honnan nem lehet tölteni?

    létezik olyan, aki nem látta, hogy mi történik miután lemennek a 'heccs'-be?:)
  • santino #103
    Egy rakás torrent oldalon fent van.
  • Ronnieka #102
    valahonnan nem lehet letölteni lost részeket ?
  • winnie #101
    a rajongótábor egy dolog (ld. firefly, ami sokkal nagyobbat bukott), de azért ne túlozzunk a dark angel nézettségét illetően. (a golden globe korrekt, de nyilván az igazi kritikai elismerés, az emmy díj messzire lkerülte)

    a premier 13,5M nézőt vonzott, ami nagyon jó (a 29. legnézettebb sorozat volt azon a héten), majd beállt a nézettség 9M környékére. (ami 60. hely környéke, de még mindig korrekt)

    viszont a lelövés, ha ezeket az adatokat nézzük teljesen jogos volt, hiszen a 2. év évadzáró epizódját már 6M-an sem nézték, ezzel a sorozat a 106 vetített sorozatból csak 85. legnépszerűbb volt - és ezzel a legkevésbé nézett sorozat címet is elnyerte a 4 nagy adó (fox, cbs, nbc, abc) sorozatait vizsgálva (a upn és a wb a kicsik)

    sajnáltam nagyon a DA-t, ráadásul ugye cliffhanger lett a vége, de a döntés valahol érthető - racionális (egy f*szt, érhető:) (persze a helyébe jött firefly 3-4 M-ós nézettséggel nem váltotta meg a világot, de legalább kult lett)

    ez a két bukás az oka, hogy a nagyok hanyagolták azóta a scifi sorozatok műfaját, de most szerencsére szakítottak ezzel és 3 új scifi sorozatot is ránk eresztenek 2 héten belül:)