Szekeres Viktor

A Fantasztikus Négyes - Színes. Szagtalan. Gáz.

Az idei év sokadik képregény-adaptációját a nyár egyik legnagyobb durranásának szánták, de sajnos csak egy színes pukkanás lett belőle.

Amióta a Marvel (és persze azon belül is Stan Lee és Jack Kirby) megalkotta az azonos című képregénysorozatot a 60-as évek elején, azóta kívánják a csoda nagy népszerűségnek örvendő főhősőket kisképernyőre, illetve nagy vászonra vinni. Elég csak arra gondolni, hogy 1967-ben maga William Hanna és (az idén 94 éves) Joseph Barbera vette kezelésbe a négy szuperhőst, majd 1994-ben egy újabb 26 részes rajzfilmsorozat készült a képregényből, amely nem is olyan régen jelent meg Amerikában DVD-n. Emellett még egy ugyancsak 1994-ben készült, de méltán elfeledett, és erősen negatív irányba tendáló költségvetésű filmecske is gyarapítja pár videótéka poros sarkait, de azt igazából a beavatott hívőkön kívül talán még senki sem látta.

Valahogy nyilvánvalónak tetszett, hogy ami késik nem múlik, és a Pókember brutális méretű sikere, valamint az X-Men sorozat jó szereplése (és persze pár csúfos kudarc) után ideje lesz a 4 alap Marvel képregényből a harmadikat is vászonra vinni, hiszen végre a technikai akadályok is elhárultak az elől, hogy végre nem egy, hanem négy kvázi egyenrangú főszereplő szuperképességeit is ábrázolni tudják a mozivásznon. (A "nagy négyes" negyedik tagja, az Avengers (legyen mondjuk Bosszúállók - és nem összekeverendő az Uma Thurman-Ralph Fiennes-féle tévésorozat-feldolgozással) egyelőre még csak terv az alkotók fejében, de ki tudja, talán pár év múlva egy újabb Marvel-sorozatot köszönthetünk a mozikban.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történetről hosszan egyébként lehetetlen lenne írni, szóval röviden talán elég annyi, hogy a milliárdos Victor Doom által az űrben végrehajtott kísérlet közben egy kósza napszél jótékony/kártékony hatására a fent lévő űrhajós személyzet DNS-e különös módon átalakul - a háttérről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak. A szuperhősmódra duplamássalhangzójú monogrammal rendelkező főagygép, Reed Richardsból a hajlékonytestű Mr. Fantastic lesz, exbénőjéből (Doom jelenlegi csajából), Susan Stormból pedig maga a Láthatatlan Lány. A kollega Ben Grimm egy sziklatestű lény lesz, aki az Izé névre fog hallgatni a film folyamán (a képregényben jobb neve volt, ő a Lény), és Susan világfi öccse pedig a repkedő tűzgolyót imitáló Emberi Fáklyává válik. Persze lesz, akiből a rosszat hozza elő a változás, és a beszédes nevű Victor Von Doom csúnya rossz fémember lesz, akit idővel elódázhatatlanul meg kell reguláznia a négy főhősnek.

A film a nyitó hétvégéjén igazolta a várakozásokat, hiszen a tömény rajongói magnak köszönhetően Mr. Smith és Mrs. Smith 50 millió dollárját, a Batman: Kezdődik! 48 és a Csontdaráló 47 millió dollárját is megelőzve az év harmadik legjobb nyitóhétvégéjét produkálta 56 millió dollárral, aminél jobbat csak a Spielberg-féle Világok harca és természetesen a Star Wars III. epizódja tudott felmutatni - majd rá egy hétre a Tim Burton-féle Charlie és a csokigyár). Ezután azonban például a Batman-nel ellentétben nem sikerült megtartania a nézőket és meredek csökkenésnek indult a bevétel, ami úgy tűnik valamivel túlszárnyalja a 150 millió dollárt Amerikában, de a Batman: Kezdődik! által ostromolt 200 millió már elérhetetlen távolban marad.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Itthon természetesen - mint eddig a képregény-adaptációk túlnyomó többsége esetében - a film bukása borítékolható, lévén egyrészt igazán kiforrott képregény-kultúra Magyarországon nem létezik, másrészt itthon a Pókember-rel ellentétben "magyarított" formában nem jelent meg képregényben a Fantasztikus Négyes. (Már-már úgy tűnik, hogy a következő itthoni képregényfilm-sikerig a Góliát élőszereplős verziójáig várni kell.)

Persze attól, hogy nem számíthat a műfajt kedves esti mesének tartó széles közönség támogatására a film, még lehet jó, de nem az. Szerencsére a negatív végletet is kerüli az alkotás, de ettől még nagyon is felejthető marad, hiszen sem a történet, sem más egyéb eleme sem olyan jó hogy az székhez szögezné a nézőt. Ebben talán leginkább az Amerikai taxit is jegyző direktor, Tim Story a ludas, aki bebizonyította, hogy szuperhősök párbaja is lehet álmosítóan unalmas.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A történeti alapokért felelős Michael France - aki tapasztalt képregényesnek számít filmes téren, hiszen az ő nevéhez fűződik a Megtorló és a Hulk forgatókönyvének megírása - és Mark Frost (Twin Peaks) úgy gondolta, hogy ahelyett, hogy írnak egy érdekes történetet, inkább sok párbeszéddel a Stan Lee által felskiccelt figurákat töltik meg élettel - míg a sztori síkján csak arra hagyatkoznak, hogy a Négyek legyőzik Doom dokit. Ez valljuk be elég zsenge koncepció, még akkor is, ha bemutatják nekünk a szuperhős-lét árnyoldalait, miképpen csámcsog a média az új jövevényeken (abban az univerzumban, ahol természetesen nem hőseink az egyetlen szuperhősök, bár hivatalosan Peter Parker még szemüveges nebuló valamelyik elővárosi gimnáziumban és csak készül arra a bizonyos természettudományi múzeumban tett látogatásra).

Bár a karakterek megalapozásával és a bevezetésével nem szöszöl sokat a film és ahogy várható volt valóban nagyon színes lett - ezzel szinte minden erénye ki is merül. Túlságosan érdektelen ahhoz, hogy lekösse a néző figyelmét, talán inkább a "helyenként aranyos" kategóriába fér bele. Az Emberi Fáklyát alakító Chris Evansnek (és magyar hangjának Stohl Andrásnak) valóban sikerült élettel megtöltenie a karakterét és lubickol a humoros karakter szerepében, mint ahogy az itthon is sugárzott díjnyertes sorozat, a Kemény zsaruk főszereplőjének, Michael Chiklisnek is sikerül olykor kibukkanni a felszínre, de a Négyes másik két tagja (Ioan Gruffudd és Jessica Alba) inkább csak megjelentek a forgatáson.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Summa summarum, a film erősen közepes, de roppant ártalmatlan szórakozás, ami időtöltésnek az eljövendő esős napokban tökéletesen megfelel, de nagy durranásról sajnos nem lehet beszélni - azt talán a második részre tartogatják az alkotók. A Négyes tagjainak évődései még akár helyenként élvezetesnek is lennének mondhatóak, de sajnos ott, ahol a film komolykodni akar és mondanivalóval kívánja elárasztani a mit sem sejtő nézőt, ott bizony nagyon elcsúszik. Hiába a nagy felhajtás, a marketing-áradat, a mindenféle vásárolható bigyó a láthatatlan fogkefétől a Mr. Fantasticként nyújtható rágógumiig a Fantasztikus Négyes egyszerű tucatfilm, ami napjaink filmkínálatát nézve nem is olyan biztos, hogy negatív jelző.

A magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

A filmből készült számítógépes játék tesztje


Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Fantasztikus négyes
(Fantastic Four)

amerikai-német sci-fi, 123 perc, 2005

Rendező: Tim Story
Forgatókönyvíró: Michael France, Mark Frost
Operatőr: Oliver Wood
Zene: John Ottman
Producer: Avi Arad, Michael Barnathan, Chris Columbus, Bernd Eichinger, Ralph Winter
Vágó: William Hoy

Ioan Gruffudd (Reed Richards/Mr. Fantastic)
Jessica Alba (Sue Storm/A láthatatlan lány)
Chris Evans (Johnny Storm/A fáklya)
Michael Chiklis (Ben Grimm/A lény)
Julian McMahon (Victor Von Doom)
Hamish Linklater (Leonard)
Kerry Washington (Alicia Masters)
Laurie Holden (Debbie McIlvane)
Maria Menounos (ápolónő)
David Parker (Ernie)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • C7 #56
    halihó! megvan a bővített változat, de az ezüst utazós extrát nem találom sehol. nem tudna segíteni valaki?
  • Ma2ska #55
    cgi, effektparádé ok, semmi gond ezzel akik a filmeknek ezt a részét csinálják manapság, értik a dolgukat, de nem ártana vmi hitelesebb szinészi játék, egyéniségek, a lehetőségeken belül jobb történet, mert anélkül az egész olyan mint a xar masnival átkötve. Még gyerekek sem élvezik igy, mert noha fiatalok, nem hülyék. Képregényadaptációból is lehet jót csinálni, Hellboy, nekem a Sin City is bejött. Pedig az alap story ott sem erősebb semmivel, de valahogy jobban átültették a filmbe.
  • Rinya #54
    én régen nagy fantasztius-négyes fan vtam.:p
    Tök yoo rajzfilmet csináltak belöle annó.Szó én biztoss megnézem majd a filmet,és remélem nem lesz olyan nagy csalódás.
  • edios #53
    A csajt leszámítva elég bugyuta film ez is. loál
  • IoIa #52
    Ritka szar film ez is.

    PS: viszont hogy ne csak mindig szarozzak egy filmet, ajánlok egy jót is: One Point O
    Info itt.
  • Macccy #51
    elmegy ... bár csapatos szuperhírókból egyelőre marad a profi X-MEN
  • onimusha #50
    hát igen gagyi, de van sok kaksievő akiket meg kell eteni
  • NuCLEARScoRp #49
    Nagyon kiály film... az meg hogy ti mit írtok róla
    LE VAN SZARVA!!
  • Alfa Of NS #48
    Nem magat a not kell megkerdezni a szepsegerol, mert az mindig talal magaban kifogasolnivalot
  • haab #47
    Szerintem is gyönörü de pl olvasta egy cikket amiben elmonta hogy idézem pl a sin city be 5 órás haj és smink és egy PushUp vagy mien melltartótol nézet kijól és ő nem tatja magát sexisnek. Azért én láttam sima képet róla hát ugyse ronda.