Szekeres Viktor

Elég nagy csalódás a Skywalker kora nyitánya

Csalódást keltően startolt az új Star Wars.

Nagyon, nagyon sok pénzt termelt első napjaiban a Star Wars: Skywalker kora, mind Amerikában, mind a világ többi részén az év egyik legnézettebb filmje lesz, azonban ha másik oldalról közelítünk, akkor meg kell állapítanunk, hogy a film a független szakértők elvárásait is alulmúlta. Annak ellenére, hogy a trilógia záró epizódja volt, sejteni lehetett, hogy az SW9 nem fog annyi embert érdekelni, mint Az utolsó jedi, és abból, hogy ez volt az első film a trilógiából, mely kifejezetten gyenge kritikákat kapott, arra lehetett következtetni, hogy talán még az elvárásokat sem fogja teljesíteni.

Nos, nem hogy nem teljesítette, de még alul is múlta azokat. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy a 190-200 milliós startot váró elemzőkkel ellentétben a Disney csak nagyon konzervatív módon 165 millió dolláros nyitóhétvégét várt a filmtől, de jó eséllyel ez csak kommunikáció szintjén volt így, mert kizárt, hogy a 175 millió dolláros nyitánnyal elégedett lenne a cég. Most már csak az a nagy kérdés, hogy a kifejezetten hűvös nézői fogadtatás mennyiben fogja befolyásolni a film hosszabb távú szereplését?

Ami beszédes, hogy míg az előző epizód hétvégi nyitóbevételének 44%-át hozta az első vetítései napján, addig ez a rész több, mint 50%-át, vagyis már a hétvége során nagyobb mértékben indult csökkenésnek a napi bevétel. Míg Az ébredő Erő 3,78-szoros, a Zsivány Egyes pedig 3,43-szoros szorzóval bírt a nyitóhétvégi és az összbevétel tekintetében, addig Az utolsó jedi és a Solo csak 2,82-szeres, illetve 2,53-szorossal. Ha ezek átlagos, azaz a 3,14-szeres szorzót vesszük, akkor a Rise of Skywalker Amerikában 551 milliós bevételig juthat el, ami ugyan hatalmas szám, de elég komoly csökkenést jelentene a 936, illetve 620 milliós amerikai bevételt produkáló előző epizódokhoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bunny #5
  Ez olyan vakok között félszemű a bajnok jellegű, mert az egész saga úgy vacak ahogy van, nem hittük volna hogy visszasírjuk Jar jar-t :) Számomra egyetlen pozitívuma ennek a filmnek, hogy vége a trilógiának. Pedig eskü vártam, és totál pozitívan álltam hozzá, és nem a szokásos netes fikázás szól belőlem, de némely része szabályosan fájt annyira rossz volt. Nem részletezem mert még erősen spoileres lenne bármi, de én tényleg úgy jöttem ki a moziból, hogy "dejó hogy végre vége".
  Utoljára szerkesztette: bunny, 2019.12.23. 23:36:09
 • BaliBoy #4
  Star Wars csoportban rögtönzött szavazás eredménye: (Melyik a kedvenc részed a legújabb trilógiából?)

  TRoS: 82 szavazat
  TLJ: 10
  TFA: 8

  Az eredmény magáért beszél!
 • NEXUS6 #3
  Én is így látom. Monnyuk az egész SW sagát jól összebaxta, de mindegy, legalább végre vége ennek a szenvedésnek. XD
 • lammaer #2
  Hát, nekem a 3 új epizód közül ez volt a legjobb. Nem azt mondom hogyvmi hű de jó volt, de az én szememben az előző kettőt messze felűlmúlta.
 • bunny #1
  Jó xar lett, nem csoda.