Szekeres Viktor

A Wall Street farkasa lett 2013 legné­zet­tebb mozifilmje

Ezt senki sem tudta volna megjósolni. Talán Magyarország az egyetlen ország, ahol Martin Scorsese filmje aratta a legnagyobb sikert a tavalyi premierek közül.

A hétvégén itthon már nem A Wall Street farkasa (Wolf of Wall Street) volt a legnézettebb mozifilm, ugyanis A Lego kaland, valamint a Robotzsaru is több nézőt érdekelt, mint Martin Scorsese filmje. Ezt azonban aligha róhatjuk fel a Provideo által forgalmazott alkotásnak, hiszen már a hetedik hete látható a multiplexekben. Főleg, hogy az előző hat hétből ötöt a hétvégi toplista élén töltött.


Kezdjük először a szikár adatokkal: A Wall Street farkasát hét hét alatt több, mint 370 ezren látták Magyarországon, ami kis híján 500 millió forint bevételt jelentett a moziknak, illetve a forgalmazónak. Ezen adat olvastán persze csak azoknak esik le az álla, akik valamennyire követik a mozifilmek hazai bevételi statisztikáit, így a laikusoknak inkább csak annyit mondunk, hogy a film ezzel már biztos, hogy a tavalyi év legnézettebb bemutatója lett, ami bombameglepetés. Egyrészt azért, mert a Wall Street farkasa nem csak Amerikában szerepelt mondhatni visszafogottan (eddig 108 millió dollár bevétel), de világszerte sem döntögetett rekordokat (az Amerikán kívüli 197 millió dolláros bevétel persze jó eredmény), másrészt pedig mert eddig nem az volt a jellemző a hazai közönségre, hogy az Oscar által preferált, nem annyira széles tömegeknek szóló, inkább felnőtteket célba vevő alkotásokra vált tömegesen jegyet. (Jellemző módon az elmúlt években általában az animációs folytatások voltak a legnézettebbek hazánkban, bár egyszer kvázi anomáliaként a Mamma Mia! című musical váratlanul 800 ezer körüli nézőszámot ért el.)

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy még nem A Wall Street farkasa 2013 királya, de már csak napok kérdése a hatalomátvétel. Az év eddigi legnézettebb filmje sokak meglepetésére nem a körülbelül 335 ezer nézőig jutó Gru 2 volt, hanem A hobbit: Smaug pusztasága, melyre nagyjából 375 ezren váltottak jegyet itthon. Tavaly e filmek mellett egyébként még a Jégvarázs (eddig 350 ezer néző) és a Vasember 3 (307 ezer néző) férkőzött be a 300 ezresek társaságába, mely elit körből csak hajszállal maradt le a Családi üzelmek.


Premierje idején, az ünnepek alatt jól kezdett itthon A Wall Street farkasa, de semmi nem utalt arra, hogy ekkora visszhangot fog kiváltani. Arról nem is beszélve, hogy a nyitóhétvégén egy másik premier, a 47 Ronin is több nézőt érdekelt. Azonban míg a 62,5 ezer nézővel nyitó szamurájos fantasy végül 170 ezer néző körül zárt és pár hét elteltével le is került a top10-es listákról, addig Leonardo Di Caprio filmje csak ekkor indult be. Jellemző módon, amíg egy átlagos film látogatottsága hétről hétre 40-50%-kal csökkent, addig A Wall Street farkasa számai alig pár százalékkal estek csak.

Mindez konkrét adatokban kifejezve annyit jelent, hogy A Wall Street farkasát az első hétvégén 55 298-an nézték meg, s a majdnem 76 millió forintot jelentő debütálás az év 11. legerősebb kezdése volt. Már ez a start is váratlan volt, hiszen a film egyrészt korhatáros volt, másrészt 3 órásra sikerült, ami kevesebb napi előadást jelent, harmadrészt pedig az 50 körüli kópiaszámmal induló konkurenciával ellentétben mindössze 32 hazai moziban lehetett megtekinteni Martin Scorsese rendezését.


A premier második hétvégéjén 55 546-an váltottak jegyet a filmre (példátlan módon majdnem ugyanannyian, mint a nyitány idején), s ezzel természetesen már első hely is járt. Erre még mindig csak elismerősen bólogattunk, amikor jött a harmadik hétvége és az újabb 54 312 néző - miközben a több, mozikban lévő film látogatottsága zuhant, A Wall Street farkasáé kvázi állandó volt. Ezután egy apró, de az átlagot még mindig alulmúló csökkenések következtek: 45 392 néző a negyedik hétvégén, 28 612 az ötödiken és 20 781 a hatodikon. Már ekkor is sejteni lehetett, hogy ez a film lesz a legnézettebb a 2013-as premierek közül, de biztosra csak most mehetünk, hiszen A Wall Street farkasa a 16 876 nézőt termelő hetedik hétvégét követően jegyez annyi nézőt a harmadik helyen, mint A hobbit 2 akkor, amikor lekerült az aktuális tízes listáról. Ha marad a trend, akkor ez 400 ezret is meghaladó össznézőszámot jelenthet a brókeres filmnek.

A sikerre magyarázat nincs. Illetve biztos van, de előzetesen erre még az sem számíthatott, aki most azt hajtogatja, hogy ő megmondta - ha lehetett is a film jobb szereplésére számítani, arra semmiképp sem, hogy az egész 2013-as mezőnyt maga mögé utasítja. Sem a műfaj, sem a sztori, sem a célközönség, sem pedig a közreműködők névsora nem volt olyan, hogy ekkora sikert rejtsen magában. Még Leonardo Di Caprio neve sem jelenthetett garanciát, hiszen a színész másik két 2013-as premierjét, a Django elszabadult és A nagy Gatsbyt összesen nem nézték meg annyian, mint A Wall Street farkasát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kalapos01 #6
    Izé, ha az, akkor annál inkább csodálkozni kell, hogy ekkora siker, nem?
  • zsdd #5
    egyáltalán nem csodálom, nálam az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb alkotása, ahhoz képest hogy 3 órás film minden perce élvezetes volt, nemigen voltak benne unalmas részek ami a legtöbb hosszú filmről nem mondható el

    *spoiler*
    amikor beütött az "antik tabletta" és mászott ki a kocsijához akkor szószerint sírtunk a röhögéstől :D
  • jawarider2 #4
    Meg az is hozzájárult, hogy mi magyarok nagyon szeretnénk kevés munkával sok pénz keresni és azt k.rvákra stb. költeni....
  • kalapos01 #3
    Egyszerre ment az év második és harmadik legnézettebb filmjével. Annyira nem volt konkurenciája, hogy a premier hétvégéjén csak harmadik volt, mert két film is sokkal jobban érdekelte akkor az embereket. Ennél erősebb konkurenciája nem sok filmnek volt.
  • goldmember #2
    gyenge lett
  • msgreg #1
    Jókor játszották, nem nagyon volt konkurenciája sem. Szerintem ez is hozzájátszott ehhez.