Szekeres Viktor

Az év legjö­ve­del­me­zőbb mozifilmjei

Hiába termelnek több száz millió dollárt a méregdrága filmek, az olcsók lettek a legjövedelmezőbbek.

Cseppet sem meglepő módon az év legjövedelmezőbb mozifilmjei között nem megaprodukciók vannak, hanem azon alkotások, melyeket aprópénzből készítettek és százmilliós bevételt értek el. Természetesen az alábbi lista nem hibátlan, hiszen nem tartalmazza az egyes filmek marketingköltségeit, melyek nem ritkán 60-80 millió dollárra is rúghatnak (az egász világra vonatkozó adatokról nem is beszélve...), illetve azt sem szabad feledni, hogy a bevételek több, mint fele a moziknál marad. De ettől még érdekeségként felfogható az alábbi összehasonlítás.


Nem a Vasember 3, Az éhezők viadala 2, vagy a Halálos iramban 7 térült meg legjobban az idén bemutatott filmek közül, ha a bevételeket nézzük az egész világra levetítve, hanem az Insidious - A gonosz háza (Insidious: Chapter 2). A sikerhorror második részét 5 millió dollárból készítették és világszerte 160 milliós bevételt produkált (84M+76M Amerikában, illetve Amerikán kívül), vagyis a befektetés 31-szeresét hozta vissza papíron. (Az első rész 1,5 millió dollárból "csinált" világszerte 97 milliót.)

A második és harmadik helyen is egy-egy horrort találunk 29-szeres és 15-szörös megtérüléssel. A bűn éjszakája (The Purge) mindössze 3 millió dollárból készült és világszerte 89 millióig jutott el, míg a Démonok között (The Conjuring) 20 millióból és termelt 317 milliós bevételt. Nem csoda, hogy mindhármat láthattuk a hazai mozikban (bár egyik sem lett túl sikeres), pedig az Insidious 2-t úgy, hogy az első rész semmilyen formában nem jelent meg Magyarországon), s az sem meglepő, hogy 2014-ben, illetve 2015-ben mindhárom film folytatódni fog.


A kisebb filmeket nagyobb produkciók követik, azok, melyek hatalmas világbevétellel kompenzálták a kiemelt gyártási költségeiket. A Gru 2 (Despicable Me 2) még nem volt annyira drága film, hiszen 76 millió dollárból készült és a 919 milliós bevétel 11-szeres megtérülést jelent (még egyszer ismételjük, az egyéb költségektől eltekintve), azonban a Gravitáció (100 millióból 652 milliós bevétel), a Vasember 3 (200 millióból 1,2 milliárdos bevétel) és Az éhezők viadala: Futótűz (130 millióból 774 milliós bevétel) elég sokba fájt a stúdióknak, de még ez is elegendő volt 5-5,5-szeres megtérüléshez. (Utóbbi egyébként még növelni fogja bevételeit.)

A nagyköltségvetésű filmek elé még két meglepetés produkció férkőzött be a tízes listára. A Jackass Presents: Bad Grandpa 15 millióból 142 milliót varázsolt (8,5-szeres megtérülés), ami mindenkit meglepett, hiszen azt hihettük, hogy lecsengett a Jackass-láz, de úgy tűnik, hogy a kandikamerás megközelítés nagyon sok nézőt érdekelt. És ugyancsak betalált a nézőknél a Családi üzelmek című Jason Sudeikis-komédia is, mely mindössze 37 millió dollár volt, de 269 milliós bevételig meg sem állt világszerte.

A marketing költségei főleg a nagyon olcsó filmek adatait és megtérülési rátáit torzíthatják, hiszen ezek esetében jóval több pénzt lehet és kell a reklámokra költeni, mondhatni a marketinges büdzsével kompenzálják az adott alkotást olcsóságát. Tehát a valóságban a ROI-k, vagyis a befektetés megtérülésének mutatói között közel sincs akkora különbség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #2
    Még mindig a Blairwitch meg a Paranormal Activity a legjövedelmezőbb film (BW) 66 ezer marketinggal együtt és 250 milliót hozott, míg a másik(PA) 10 ezerből készült és 100 milliót hozott :D 3788 szorzó, a másik 10 ezer ezt senki se fogja leverni.
    És ezek nem apró pénzek. :D

    A másik elfelejted, hogy hiába hozz valami 1 milliárdot amögött nem kis csapat van. és ott tisztán maradt 150-200 millió max, és mellette van bukták is. Nem is kicsik. Egy komoly film 250 millió plusz 200 millió marketing, utána mindenki kap jogdíjat, a mozik, meg százalékot belőle.
  • morden2 #1
    Szerintem nem jött össze a cikk, mert a legjövedelmezőbb a az a film amiből a legtöbb bevétel lett, és 200 milliós film 10x megtérülése az 2 milliárd ,így 1 milliós film 20x megtérülése is csak 20 milla. Tehát lehet hogy 20x a megtérülés de aprópénz a jóval kevesebb megtérülési rátás de drágább filmnél...