Szekeres Viktor

2014 legsikeresebb filmjei

Még be sem mutatták az idei év filmjeinek zömét, azonban már most tudni lehet, hogy melyek lesznek a legsikeresebbek. Mert ennyire kiszámíthatóak vagyunk.

Az idei év, akárcsak az előzőek, természetesen a folytatások évének tekinthető, hiszen a közönség kvázi kiköveteli jegyvásárlásaival azt, hogy Hollywood a sikerfilmek második, harmadik, illetve sokadik részét is elkészítse. Hibáztatni persze nem lehet a nézőket, ugyanis sokan sokkal szívesebben ülnek be olyan filmre, amely karaktereit már ismerik - ez egyrészt bizonyos minőségi biztosítékot, védőhálót kínál nekik, másrészt pedig a folytatások sokkal jobban tudnak koncentrálni a történetre, hiszen nem kell vesződnie a készítőknek a már ismert szereplők bemutatásával.


Persze vannak olyan eredeti filmek is, melyeket sokan várnak, s ezek közül némelyik sikeres is lesz (egy-kettő előre nem látható meglepetés sikert is arathat), de a siker ára az, hogy egy-két évvel később ezekből az "eredeti filmekből" is folytatás válik - tavalyról például készül a Szemfényvesztők, a Z világháború, Az acélember, a Croodék, A démonok között, a Repcsik és a Támadás a Fehér Ház ellen folytatása. Plusz lehet, hogy lesz Tűzgyűrű 2 vagy Női szervek 2 is, és akkor csak a 100 milliós amerikai bevétel körül teljesítőket említettük.

Szerencsére annak sem kell Dunának mennie, aki nincs oda a folytatásfilmekért, hiszen az évi 2-300 premier közül, ha kivesszük a 20-30 sokadik részt, még akkor is marad bőven néznivaló. Más kérdés, hogy aki a rókabőrök miatt nyafog, az valamiért azt követően teszi ezt, hogy megvásárolja a jegyét és popcornját valamelyik folytatásra, és tudomást sem vesz az általa hőn áhított, remek alkotásokat tartalmazó "eredeti filmes" kínálatról.


Megállapíthatjuk, hogy 2014-et is a folytatások fogják uralni. Ahogy már 2012-ben sejteni lehetett, hogy 2013 legsikeresebb filmje Amerikában Az éhezők viadala 2 lesz, úgy most is elvárás, hogy az idei évben Az éhezők viadala 3 hozza a legtöbb bevételt - egyelőre legalábbis nem nagyon látni, hogy más élőszereplős alkotásnak esélye lenne a 400 milliós bevételi határ túlszárnyalására. Ez ugyanis az elmúlt évben mindössze nyolc filmnek sikerült: Az éhezők viadala 1-2-nek, a Vasember 3-nak, A bosszúállóknak, a Toy Story 3-nak, a Transformers 2-nek, Az Avatarnak és a Sötét lovag: Felemelkedésnek.

Idén azonban nem lesz moziban se Batman, se Bosszúállók, s bár a Transformers-sorozat folytatódik, de a 3. rész csökkenő bevételei nem jelentenek biztosítékot arra, hogy a mostani epizód 400 millió fölé jusson - ettől még az Age of Extinction már most biztosra vehető, hogy az év legnézettebb filmjei között lesz. Mint ahogy nyilvánvalóan nagy bevételt fog elérni a többi képregényfilm is, azonban az előző részek közel sem kiemelkedő teljesítménye miatt sem A csodálatos pókember 2, sem az X-Men: Az eljövendő múlt napjai, sem az Amerika kapitány: A tél katonája nem esélyes a kiugró bevételre inkább csak szolid siker várható ezektől a filmektől, főleg A bosszúállók hátszelével rendelkező utóbbitól.


A folytatásfilmek szereplését nagyjából be lehet lőni egyébként az előző epizód bevételei alapján, így A hobbit 3 a második rész iránti csökkenő érdeklődést fogja megszenvedni, míg A majmok bolygója: Forradalom a "Lázadás"nagy sikerének köszönhetően akár 200 milliós bevétel fölé is léphet. Nyilvánvalóan jól fog szerepelni a Rio 2, Förtelmes főnökök 2 és a Kopasz osztag folytatása, a 22 Jump Street is, míg a A bűn éjszakája 2 már közel sem lesz akkora durranás, mint az első rész volt. Viszont az egyetlen film, amely esetleg beleszólhat az év végi elsőség kérdésében az Így neveld a sárkányodat 2 lehet, hiszen az első részt remekül fogadta a közönség, s azóta egy tévésorozat is szerezhetett bőven rajongót a franchise-nak.

Klikk ide!

A nem folytatás filmek közül három teljesítményét nehéz megbecsülni, a Godzilla, a Christopher Nolan-féle Interstellar, valamint a Marvel elég valószínűtlen új szuperhős csapatáról szóló A galaxis őrzői akár még nagyot is robbanthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #4
    loky: Nyilván lövésed sincs az új X-Men filmről, ezért csodálkozol.
    Én nem mondtam, hogy volt film, csak azt, hogy nem új csapat.
  • loky #3
    ÖÖö mit keres Rozsomák, a fiatal Xavier és Magnetó mellett? Nekem ez új...
    Zombee: én még nem láttam a galaxis őrzőit mozifilmben...
  • AZUL #2
    és mit keres a cikkben egy régi film képkockája? semmilyen fronton nem kapcsolódik a cikkhez... 2020 A Tűz birodalma...
  • Zombee #1
    Azért a Godzilla nem teljesen ismeretlen címként kerül a mozikba. A galaxis őrzői nem új szuperhős csapat. Szokásos szemét cikk.