Szekeres Viktor

Nem az igazi az új Superman-film?

A hazai közönséget egyáltalán nem érdekelte a Superman rebootja, Az acélember. Amerika eleinte lelkesedett, de már ez is alábbhagyott.

Megnézted Az acélembert?
  • Igen, moziban.
  • Igen, letöltöttem.
  • Kivárom a DVD-t.
  • Annyira nem érdekel a film.
Mivel a Warner Bros. a legújabb hírek szerint már dolgozik az új Superman-film, Az acélember (Man of Steel) folytatásán, így teljesen mindegy, hogy sikernek vagy közepesen jó szereplésnek könyveljük-e el Zack Snyder rendezésének teljesítményét. De ettől még érdemesnek tűnik a számok mögé nézni. Főleg azért, mert a film alig két hét alatt Amerikában 224 millió dollárig jutott el, a világ többi részén pedig 188 millióig. Persze a költségvetés sem volt alacsony, 225 millió dollárba került a film, a marketing pedig csak Amerikában tovább 60-70 millióba.


Egy biztos, Az acélember sokkal jobban érdekelte a nézőket, mint a Superman visszatér. A film Ázsiában nyitónapi rekordokat állított fel, de a 116 millió dolláros amerikai nyitóhétvégéje is nagyszerűnek mondható, főleg, hogy előzetesen inkább 80-100 milliós nyitányra rendezkedett be a gyártó stúdió. Cseppet sem meglepő módon a nézők többsége (56%-a) férfi volt, az azonban már valamilyen szinten meglepetés, igaz, a trendeket nézve papírforma, hogy a bevételeknek mindössze 41%-át tették ki a 3D-s jegyekre kifizetett összegek. (Az IMAX-részesedés a bevételből 12% volt.)

Hiába volt azonban nagyon szép a nyitás, a folytatásra ez már nem mondható el, hiszen második hétvégéjére 65%-kal, 41 millió dollárra csökkent a film bevétele, ami mindössze a hétvégi amerikai toplista harmadik helyére volt elegendő. Ez nagyjából azt jelzi előre, hogy Az acélember nem fogja odaát elérni a 300 milliós bevételt, s mindenképp alul fog maradni a jelenleg 403 millió dollárnál járó Vasember 3-mal szemben.


Itthon pár éve nem lett volna meglepetés, ha bebukik Superman, azonban mostanában Magyarországon is ráéreztek az emberek a képregény-filmekre, igaz inkább csak az olyan karakterek filmjeire, akiket már ismernek - Henry Cavill Supermanje pedig még újdonság. Mással nem magyarázható, hogy Az acélember a premier hétvégéjén mindössze 38 997 nézőt érdekelt idehaza, alig többet, mint az előtte egy héttel hétvégi listaelső Szemfényvesztők, és jóval kevesebbet, mint az 52 ezer nézővel nyitó Superman visszatér. Most már csak abban reménykedhet a forgalmazó, hogy jó híre kél a filmnek és nem fog zuhanni a nézőszám, bár ennek elérését nehezíti a héten bemutatásra kerülő Z világháború komoly konkurenciának tűnik. (Európában egyébként máshol is visszafogottan fogadta a közönség a filmet, Németországban és Olaszországban sem rohanták le a nézők a mozikat.)

Az acélember esetében a legérdekesebb a kritikai visszhang. Annak idején a Superman visszatér nem volt sikertelen film. Való igaz, hogy Bryan Singer 270 millió dollárba kerülő filmje csak 52 milliós nyitóhétvégét produkált (a szerda és csütörtöki vetítésekkel együtt 85 milliósat), de a film Amerikában 200, a világ többi részén pedig 191 millió dolláros bevételig jutott el. Vagyis jobban teljesített, mint például az olcsóbb Batman: Kezdődik! (207 + 167 millió dollár) - mégis utóbbi folytatódott hatalmas sikerrel, minden bizonnyal a pozitívabb fogadtatás miatt. Pedig a Superman visszatér bejött a kritikusoknak (75% a RottenTomatoes-on), azonban a közönség már közel sem volt oda érte (IMDb: 6,2/10). Ezzel szemben Az acélember nem lett kritikuskedvenc (56% a RottenTomatoes-on), de a nézők szeretik (IMDb: 7.9/10). Úgy tűnik, a stúdiónak a nézői értékítélet számított ezúttal is.


Jó volt Az acélember?
  • Igen.
  • Nem.
  • Közepes.
A nagy kérdés a hogyan tovább. Ezt egy interjúban maga Zack Snyder is felvetette, azt felhozva, hogy Az acélemberben lerombolták a fél világot, amit igazán nehéz lenne überelni. Szerencsére a több, mint fél évszázados képregény-történelem még remek Superman-sztorikat rejt, ráadásul azt se feledjük, hogy a Warner terve az, hogy egy közös filmben összehozzák Clark Kentet és Bruce Wayne-t, azaz Supermant és Batmant. Már csak azt kell eldöntenie a stúdiónak, hogy a nagy találkozásra az új Superman egyik folytatásában kerüljön sor, vagy esetleg egy Igazság Ligája-mozifilmben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dark Messiah #26
    A filmnek semmi köze nem volt a képregény világhoz....egy állítólag fejlett, intelligens faj akik a saját bolygójukat pusztítják el? nevetséges! Jonathan Kent VS Tornádó....na ez már megint érdekes....(Tornádó-Kent 1-0 ) Perry White (fekete?!) és még sorolhatnám....a látványvilág abszolút tökéletes volt, de a sztori, a karakterek.....10/4 és jó lelkű voltam!
  • pixx #25
    Én kicsit többet vártam tőle, az eleje nagyon jó volt, aztán egyre csak jött lefelé...kár, mert szerintem nagyon jó film lehetett volna.
  • Achatius #24
    Na igen, kb ez a 5 sor volt. Szerelmi szálat én úgy értem, mint pl Vasemberekben, hogy az elejétől a végéig megvan a kiindulópont a katarzis, meg a kibékülés és a többi a szerelmi szálban.
  • cateran #23
    " nem volt benne szerelmi szál. "
    Nyilvan cseh2-t neztel film kozben...
    " Clark Kent/Kal-El: Thank you for believing in me.
    Lois Lane: It didn't make much difference in the end.
    Clark Kent/Kal-El: It did to me.

    ....

    Lois Lane: They say it's all downhill after the first kiss.
    Clark Kent/Kal-El: Only if you're kissing a human."

    Haho.....
  • bmw #22
    Nekem is bejott ez a supermanus film, jo volt..
    PLane imax-ban... A 3d-ert nem vagyok ugy oda de ez imax-ban jo volt, bar a star trek 2 3d is tetszett.....
  • Achatius #21
    Ja még annyi, hogy most nézem a szavazást és ez vicces:

    Megnézted Az acélembert?
    Igen, moziban. (61%)

    Jó volt Az acélember?
    Igen. (62%)

    És tudom, igen tudom, de vicces... :D
  • Achatius #20
    Ez a film minden pénzt megért, amit ráköltöttem, nem bántam meg, pedig nem kevés ment rá erre a 4DX-re. A 4DX mondjuk egy kiforratlan vacak jelenleg de ebbe most nem folynék bele. Ez egy abszolút igényes film lett, akiknek nem tetszett azok nem tudom mit vártak ettől a filmtől. Az utolsó 3 percet tény, hogy iszonyatosan elrontották és azt külön kezelem az egész filmtől, de iszonyatos jó volt a filmben, hogy nem nyomták tele buta poénokkal. Lásd Vasember 3, amit végigröhögtem a moziban, de egy átlagos amerikai popcorn mozi lett belőle. Nem tették bele azokat a kliséket, amik az elmúlt évekre jellemzőek, nem volt benne szerelmi szál. És végezetül iszonyatosan tetszett, hogy minden egyes kis dologra maximálisan odafigyeltek. Eddigi legjobb Superman film.
  • Rotcsa #19
    A képregény fanokat kérdezném, hogy mit gondolnak a filmről?
    Mennyire maradt hű a füzetek világához?

    Szerintem az új Batman filmek semennyire....(ezt nolan produceri munkája miatt írom)
  • cateran #18
    Kozepszar..Semmi olyan nincs benne (latvanyilag) ami mar ne lett volna millioszor millio helyen. A tortenet meg...egyreszt szamomra ezer sebbol verzik, masreszt meg idonkent olyan erzesem volt, hogy nem is Superman filmet nezek..az elejen Gladiator sci-fi verzio, aztan amikor maszkal mindenfele, akkor Wolverine, aztan amikor csalad es esemenyek a csaladdal,akkor Spiderman, stb....
  • Newfronter #17
    Nekem ez a film nagyon bejött. Többször néztem moziban. Lehet nem a legtökéletesebb film ,de izgalmas, és a CGI nagyon hihető, és végre Superman-hez méltó akció van a filmben.

    Arra sajnos számítottam hogy a magyaroknak nem fog bejönni. Nekik ez érdektelen. Talán azért, mert a Marvel féle akció-vígjáték sokkal jobban fekszik nekik, mert azon lehet röhögni.

    Nekem a komolyabb hangulatú DC Comics filmek sokkal jobban bejönnek.