Szekeres Viktor

Rekordnyarat produkált Hollywood

Rég érdekeltek ennyi embert Hollywood filmje, mint az idén, a jegybevételek is rekordot döntöttek. A reklámok tehát jók voltak. A filmek meg...

Hány jó új filmet láttál nyáron?
  • Nem néztem jó filmeket.
  • Csak egyet.
  • Kettőt vagy hármat.
  • Öt körül.
  • Majdnem 10-et.
  • Egy tucatnál is többet.
Hollywood, mondhatni szokás szerint, ismét lepipálta önmagát, hiszen az idei minden idők legsikeresebb mozis nyara volt. Szóval az Álomgyár köszöni szépen, jól van - köszönhetően a sok folytatásfilmnek és azok elkötelezett rajongóinak. S mindez még akkor is igaz, ha egyesek teljesen tévesen azt hiszik, hogy a filmek minőségének állítólagos csökkenése miatt az emberek kevesebbet járnak moziba, kevesebbet néznek filmeket. (S persze a bevételi adatokból az is kiderül, hogy szó sincs arról, hogy Hollywood sírna a warezelők miatt és rájuk mutogatna, de persze a rekordok azt sem jelentik, hogy a kalózkodás igazolást nyer, hiába él egyesekben olyan tévképzet, hogy a tehetőstől szabad lopni.)


Igaz, hogy nyáron akadt pár látványos bukás a hollywoodi mozis premierek között, de összességében remek pár hónapot tudhat maga mögött az amerikai filmes ipar. Egész pontosan 4,76 milliárd dollár bevétel folyt be a nyár folyamán az amerikai mozis vetítéseknek köszönhetően. Ezzel kapcsolatosan persze érdemes mindig megemlíteni, hogy mint mindig, a mozis nyár nem a csillagászati nyarat jelenti, hanem a május elejétől a szeptember elejéig, a Labor Day-hétvégéig tartó időszakot, a blockbuster-szezont, mely egyébként szép csendben kezd kitolódni áprilisra is.

A mostani 4,76 milliárd dolláros bevétellel a 2011-es 4,4 milliárd dolláros rekord lett a múlté, s a tavalyi eredményekhez képest több, mint 10%-os növekedést mutattak Hollywood belföldi jegybevételei. Ami nagyon fontos, hogy nem csak a bevételek növekedtek, hanem a jegyeladások is, hiszen az inflációval számolva meg lehet állapítani, hogy nagyjából 583 millió jegyet adtak el a nyári előadásokra, márpedig ennyi néző 2007 óta nem fordult meg ebben az időszakban a mozikban.

A nagy anyagi sikert ráadásul idén nem csak egyetlen filmnek köszönhette Hollywood, hanem többnek is. Ezt remekül mutatja az a tény, hogy májusban, júniusban és augusztusban is havi rekordot döntöttek a jegybevételek - mindössze a júliusi számok nem voltak minden idők legjobbjai, hiszen a 2011-es július jövedelmezőbb volt.

A nyárnak köszönhetően egyébként még mindig van esély arra, hogy az idei év Hollywood legjövedelmezőbb éve legyen, hiszen szeptember elejéig 7,68 milliárdos bevételt könyvelhettek el belföldön az amerikai filmek, ami egy hajszállal magasabb, mint a tavalyi bevétel az évnek ugyanezen szakában. Ha a trend tehát tovább folytatódik, akkor a 2012-es 10,8 milliárd dolláros éves bevételi csúcs a múlté lehet. És a papírforma szerint tovább kell folytatódnia, hiszen idén is lesz Hobbit-film, a tavaly James Bond-epizód hatalmas bevételeit pedig 100%, hogy kompenzálni fogja (sőt, meg is haladja) Az éhezők viadala második részének teljesítménye.


Mint már említettük a nyári sikert a nézők folytatásmániájának lehet köszönni - nemcsak Amerikában, hanem a világ többi részén, hiszen míg Amerikai olykor beint egy-egy sokadik résznek, addig ezek a filmek nemzetközileg egyre sikeresebbek. Többek között a Vasember 3, a Gru 2, a Halálos iramban 6, a Star Trek 2, valamint az új Szörny Rt.-előzmény tarolta le a mozikat, no meg persze a Superman rebootja. A nagyköltségvetésű nem folytatásfilmek a Z világháború és A nagy Gatsby kivételével azonban nem szerepeltek jól (e két film sem előzmények nélküli egyébként). Az anyagi sikerben ezeken kívül a komédiáknak is komoly szerepe volt, négy vígjáték amerikai bevételei haladták meg a százmillió dollárt (Nagyfiúk 2 Családi üzelmek, Női szervek, Másnaposok 3), és az utójátszások során lehet, hogy az Itt a vége jelenleg 97 milliós bevétele is kilenc számjegyűvé fog válni.

Hányszor voltál moziban a nyáron?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer vagy kétszer.
  • Kábé ötször.
  • Elég sokszor.
A kérdés már csak az, hogy mekkorák lettek volna akkor a bevételek, ha nem okozott volna csalódást a nyári filmek többsége, legalábbis az általános vélemények szerint? És persze az is megérne némi töprengést, hogy vajon csak a nagy költségvetés vonzza-e manapság moziba a nézőket, hiszen míg tavaly nyáron tizenhárom 100 milliós, vagy magasabb büdzsével rendelkező premierre került sor, addig idén már tizennyolcra. (Más kérdés, hogy ezekből mindössze 11 tudott legalább 100 milliós bevételt elérni.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #3
    Akkor elmondhatjuk, hogy 2013 nyara a csökkenő igények nyara is volt :)
  • Linkout #2
    erre ment a + :)
  • dregnarr1 #1
    Nem a reklámok voltak jók, hanem a légkondícionált termek:D