Szekeres Viktor

Hódít a konvertált 3D, háttérbe szorul a "valódi"

A nézők ugyan lázadoznak a konvertált 3D-s filmek ellen, mégis inkább a képregényfilmeket nézik, mint a tényleg 3D-ben forgatottakat. Lehet, hogy azért, mert a konverziók egyre minőségibbek?

Melyiket preferálod?
  • Csak a valódi 3D-t
  • Mindegy, hogy konvertált vagy valódi
  • Nem nézek filmet 3D-ben
Amikor pár éve megkezdte (ismételt) hódítását a mozikban a 3D, akkor még a "valódi" 3D volt a jellemző filmekre, mindössze az animációs filmeket konvertálták (természetesen). Akkor még divat volt fújni a nem "valódi" 3D-vel rendelkező alkotásokra, manapság viszont úgy tűnik, hogy az vált természetessé Hollywoodban, ha a forgatások gördülékenyebben mennek és a 3D-s effekteket, hatásokat viszonylag hosszan tartó utómunkával, persze a megfelelő költségvonzat kíséretében illesztik a filmre.


Mint ahogy IMAX-technológiával is csak évi 1-2 nagyjátékfilmet forgatnak (azokat is csak részben, mint a Mission: Impossible 4. epizódját vagy Christopher Nolan harmadik Batman-filmjét), a többi csak utómunkás bűvészkedés révén kerül bemutatásra az IMAX-termekben, úgy manapság sajnos(?) már az megy ritkaságszámba, ha egy filmet nem 2D-ben forgatnak le és konvertálják 3D-ssé. Eddig 2013-ban a 7 animált mellett 17 új élőszereplős amerikai filmet mutattak be 3D-ben, s ezek közül mindössze az olyan év eleji premierek, mint A texasi láncfűrészes: Az örökség, Az óriásölő, a Boszorkányvadászok, az Óz, a hatalmas, valamint A nagy Gatsby készültek 3D-s technológiával, zömében Red Epic kamerákkal. (Ezekhez jön még az Amerikában múlt héten bemutatott táncos film, a Battle of The Year.)

Mindez azt is jelenti, hogy az év legnagyobb sikerei, a Vasember 3, a Sötétségben: Star Trek, a Z világháború vagy Az acélember 2D-ben forogtak, de természetesen a Tűzgyűrű, a RIPD - Szellemzsaruk, a G.I. Joe: Megtorlás, a Farkas is így készült. S a továbbiakban is ez a trend látszik megmaradni, hiszen a Gravitáció, a képregény-filmek zöme (Thor 2, Amerika kapitány 2, A csodálatos pókember 2, Guardians of the Galaxy), de például a 300 második része is így fog készült, vagy készült el. A "valódi" 3D rajongóinak az idei évről marad A hobbit folytatása (Red Epic kamera), valamint a Fusion Camera System segítségével forgatott, Keanu Reeves főszereplésével készített fantasy, a 47 Ronin, jövőre pedig az X-Men: Days of Future Past (Arri Alexa) - úgy tűnik, hogy valamiért Bryan Singer is a 3D-ben történő forgatás mellett döntött.

Hogy ennek a jelenségnek köszönhető-e a 3D-s bevételek csökkenése, vagy egyszerűen annak, hogy elmúlt a felfedezés varázsa, nem tudni, mindenesetre tény, hogy míg Európában például a visszaesések ellenére is még igen magas a mozis bevételekben a 3D-s részarány, addig Amerikában egyre kevesebb lesz - a tavalyi 43%-ról idén 33%-ra apadt. Felmérések szerint a mozizók 25%-a imádja a 3D-t, 25%-a utálja, míg a maradék 50% bizonytalan. A 3D-s konverziókat végzők célja az, hogy utóbbiakat győzzék meg.

A 3D-kérdés másik aspektusa az, hogy manapság szinte műfajtól függetlenül már minden nagyobb blockbusterre megpróbálják ráhúzni a 3D-t, valamiért még mindig abban hisznek a stúdiók, hogy így több embert fog érdekelni az adott film, s jó esetben már a megnövelt jegyárak visszahozzák a konvertálás költségeit. Pedig vannak olyan filmek, amelyeknek semmi szüksége nem lenne 3D-re. Persze a sok animált szereplővel vagy jelenettel rendelkező filmek esetében még érthető a dolog, de miképp azt a lenti videón maga James Cameron is elmondja, egy Vasember 3 vagy Az acélember nem szorult volna rá arra, hogy utólagosan 3D-ssé konvertálják, hiszen ha 100-150 millió dollárt költenek egy film különleges effektusaira, akkor az 3D nélkül is látványos lesz.


Szerencsére a nézők előtt mindig is megvan a választás lehetősége, a filmek zömét 2D-ben és 3D-ben is meg lehet nézni, igaz sok mozi a premier első hetében csak 3D-s vetítéseket tart az új bemutatókból. Aki azonban tud várni egy vagy két hetet, esetleg Budapesten él és hajlandó utazni egy film kedvéért, az biztosan talál pótmegoldást. (Vagy nem, mert egyes hírek szerint például a jövő héten bemutatásra kerülő Gravitációt csak 3D-ben lehet megtekinteni. Ami persze nem akkora baj, mert a film azon 3D-s alkotás közé tartozik, amiket valóban érdemes 3D-ben látni. Kár, hogy ilyen tavaly és tavalyelőtt is csak kettő ilyen volt.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #3
    A Gravity imax-ben nagyon jó volt, konvertálás ide vagy oda.

    Kezd eltűnni a 3D-be helyezett kartonpapírból kivágott alakok jelensége.

    Van fejlődés.
  • Makaaaj #2
    Az utolsó mondatban szereplő "kettő ilyen" film címét eláruljátok? :)
  • slowtroll #1
    konvertált 3d meghódiccsa!