Szekeres Viktor

Tombol a folytatásláz - de van, aki kimarad belőle

Egyre több színész veszti el a folytatás-szüzességét, de vannak, akik kitartanak és még életükben nem szerepeltek ikszedik részekben. Vajon kik ők?

Melyiket néznéd meg inkább?
  • Egy általad igen kedvelt film folytatását.
  • Egy vadonatúj, általad kedvelt műfajú filmet.
A nézők és a stúdiók is imádják a folytatásfilmeket. Utóbbiak azért, mert a nézők imádják őket, a nézők pedig azért, mert szeretik újra, meg újra látni az általuk már ismert karaktereket. Ennek okát nem kell részletezni, hiszen a tévésorozatok népszerűsége mindenki előtt ismert, nem egy sorozat 100 vagy 200 részen át hozza vissza az ismert színészeket és figurákat, és éppen ezért nézzük a mozis filmsorozatokat is. No, meg a nézők zöme szeret biztosra menni. Egy sokadik James Bond-film vagy Mission: Impossible általában jobban érdekli az embert, mintha egy ugyanolyan jó, de múlttal nem rendelkező akciófilm kerül bemutatásra. Szeretjük, ha tudjuk, mire ülünk be és félünk az ismeretlentől. Már aki.


Értelemszerű tehát, hogy a legtöbb filmszínész is szerepelt sorozatokban, illetve folytatásfilmekben. De érdemes megnézni azt, hogy kiknek nem adatott ez meg, illetve, hogy kik azok, akik nem mentek bele abba, hogy filmjeikről újabb bőrt nyúzzanak le. A Pajiba a napokban közölte azon színészek szerzett bevétel szerint felállított toplistáját, akik még sosem szerepeltek folytatásban.

Aki egy pillanatra próbára szeretné tenni a filmes műveltségét, az esetleg megpróbálhatja kitalálni, hogy ki a legsikeresebb, "folytatásmentes" színész filmjei amerikai bevételei alapján. A Pajiba a folytatásmentességet az amerikai mozis bevételek alapján vette figyelembe, tehát csak a mozifilmeket vizsgálták (így kiesik a Rémecskék 3), mint ahogy a nem direkt folytatásoktól, rebootoktól (ld. Az acélember vagy A rettegés arénája), illetve a pár másodperces, cameo-jellegű vendégszereplések számbavételétől is eltekintették, valamint az animációs hangszerepekkel sem foglalkoztak. (A listán kivételként Stanley Tucci és Woody Harrelson nem szerepel, hiszen csak Az éhezők viadala nagy sikere miatt kerültek volna fel és nemsokára bemutatják a film második részét. De aki akarja, odaképzelheti őket.)


A Nagyfiúk 2 előtt még minden bizonnyal Adam Sandler is a lista élvonalában lett volna, de a fenti kritériumok alapján úgy tűnik, hogy Leonardo Di Caprio a legsikeresebb, akinek filmjei természetesen leginkább a Titanicnak köszönhetően 2,2 milliárdos bevételt értek el Amerikában. És hitte volna valaki, hogy Denzel Washington sem szerepelt még folytatásban? (A belső ember 2-t csak tervezték.) Eddigi filmjei már 2,1 milliárd bevételt hoztak, a harmadik helyen pedig Washington 2 kaliber-béli partnere, Mark Wahlberg áll (1,9 milliárd dollár), aki nemsokára a Ted 2 és a Transformers 4 miatt is eltűnik erről a listáról. Wahlberg persze korábban próbálkozott franchise-ok beindításával, szerepelt a Max Payne-ben, illetve A majmok bolygója-feldolgozásban, de ezek nem folytatódtak. Viszont Denzel Washington a jelek szerint komoly elvek alapján válogatja meg szerepeit.

Az elmúlt években inkább tévézett, s mostanság nem is nagyon látjuk főszerepben, de Alec Baldwinnak (1,78 milliárd dollár) sem "adatott meg" az élőszereplős folytatásozás, s míg nem lesz Az ördög Pradát visel 2, addig Meryl Streep (1,76 milliárd dollár) is elmondhatja ezt magáról. A listán őket Kevin Costner (1,76 milliárd dollár) és Ben Affleck (1,65 milliárd dollár) követi (habár a Jay és Néma Bob visszavág című Kevin Smith-filmet lehet, hogy direkt folytatásnak kéne tekinteni), s mivel nem volt Gladiátor 2, ezért Russell Crowe is megúszta eddig a második részeket (1,55 milliárd dollár). A 9. és 10. helyen Jamie Foxx (1,54 milliárd dollár) és Richard Gere (1,37 milliárd dollár) áll - igaz előbbi csak A csodálatos pókember 2 bemutatásáig.


De, ahogy azt mindenki sejti, Hollywood legsikeresebb színészeinek zöme már szerepelt folytatásfilmben: a 10. Richard Gere a színészek összesített bevételi rangsorában csak 138. Ennek megfelelően a legsikeresebb 101 színész eleve kiesett, kezdve a "4 milliárdos" Tom Hankstől, s folytatva Eddie Murphyvel, Morgan Freemannel és Samuel L. Jacksonnal. Egyébként, ha nem lett volna A kínai negyed felesleges rókabőre, Cinikus hekus, akkor Jack Nicholson állna az élen 2,8 milliárdos mutatóval...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #3
    Érdekes, a "nem direkt folytatásoktól, rebootoktól (ld. Az acélember vagy A rettegés arénája)" eltekintettek, de Mark Wahlberg befért A majmok bolygójával, ami véletlenül sem kapcsolódik ugyebár a hasonló című, sikeres sorozathoz. Ja, hogy az meg remake, ami sokban különbözik a reboot-tól...
  • BrockSamson #2
    Adam Sandler-t a Nagyfiuk 2 nelkul is kihuznam a listarol, mert kb minden filmben ugyanazt az egy karaktert alakitja. :D
  • TomecK #1
    Ez egy jó cikk lett. Látod kedved Viktor tudsz te ha akarsz :).