Gyurkity Péter

4 nm-es chipeket kap a TSMC-től a Tesla

Az új chipeket saját autóiban használja fel a gyártó, azonban még több kérdőjel akad.

A Tesla olcsóbb és egyben népszerű megoldása nemrég egy felmérés alapján a legmegbízhatóbb típusok között kapott helyet, az előkelő második helyen. Eközben természetesen folytatódik a megfeszített munka, hogy az autógyártó megelőzze a régi nagyok felzárkózását, egy mostani hír szerint pedig ebben a TSMC is közreműködik majd.

A szintén tajvani illetőségű DigiTimes számolt be még közvetlenül karácsony előtt arról, hogy saját értesüléseik szerint a listavezető félvezetőgyártó amerikai üzeme már a Tesla számára is leszállítana chipeket, mégpedig a vadonatúj, 4 nanométeres csíkszélességen alapuló N4-technológiára építve. A beszámoló szerint Elon Musk cége a TSMC arizonai Fab 21 jóvoltából jut majd hozzá ezen friss megoldásokhoz, mégpedig jó eséllyel 2024-ben, bár azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely típusokról van szó, mint ahogy az sem derül ki a hírből, hogy a Tesla milyen szerepben alkalmazná ezen SoC-kat.

Jelen esetben van azért némi értelme a találgatásnak, mivel könnyen lehet, hogy ezen 4 nanométeres fejlesztések a Tesla Full Self-Driving Hardware 4-ben, vagyis az önvezető platform soron következő generációjában kapnak majd helyet, annak fő elemét alkotva. A modern gyártástechnológiának köszönhetően mindenképpen számíthatunk a teljesítmény és a hatékonyság növelésére, bár az együttműködéssel kapcsolatban még több kérdőjel akad. Nem világos például, hogy miért nem a jól bevált N5A-ra esett a választás, hiszen ezen beérett technológia megfelel az AEC-Q100 Grade 1 minősítésnek, vagyis tagjai -40 és +150 Celsius-fok közötti tartományban üzemelnek megfelelően, emellett azonban az ISO 26262 és az IATF16949 is megtalálható a listán, vagyis a minőséggel nem lennének gondok.

Az N4 elődjével ellentétben még nem rendelkezik az autóiparban szükséges minősítésekkel, könnyen lehet azonban, hogy a TSMC már dolgozik ezen a változaton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!