Berta Sándor

25 Tesla gépkocsit tudott részben távirányítani egy fiatal hacker

A fiatalember a partnerek szoftvereinek hiányosságait használta ki.

A Bloomberg mutatta be a 19 éves David Colombót, aki a bajorországi Dinkelsbühlben él és azt állítja, hogy 13 országban összesen 25 Tesla modellt tudott részben feltörni. A fiatalember mindezt úgy érte el, hogy kikapcsolta az autók úgynevezett Sentry üzemmódját, amelynek köszönhetően ki tudta nyitni az ajtókat és le tudta engedni az ablakokat, végül pedig az egyes járműveket is elindította. Bekapcsolta a fedélzeti szórakoztató rendszert, meghatározta az egyes gépkocsik pontos helyzetét és még azt is meg tudta állapítani, hogy a sofőr az autóban tartózkodik-e. A teljes ellenőrzést ugyanakkor nem tudta megszerezni az egyes modellek felett.

A háttérben az állt, hogy a Tesla járművei a különböző fedélzeti rendszerekhez rendszeresen szoftverfrissítéseket kapnak, ezek segítségével integrálhatók az új funkciók. A gyártó eddig ezeket a programokat le tudta védeni azonban minden bizonnyal a partnerei a közelmúltban már nem végeztek tökéletes munkát.

Columbo elmondta, hogy már felvette a kapcsolatot a Tesla biztonsági csapatával azért, hogy a talált hiányosságokat be lehessen foltozni, illetve a lehetséges támadási forgatókönyveket ki lehessen zárni. A biztonsági probléma már saját Common Vulnerabilities and Exposures (CVE) számot is kapott a Mitre rendszerében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Berber #2
    Hát azért, mert hogy "gyerekjáték" volt....
  • Csucse #1
    Miért érdekes, hogy fiatal? Tehát mit-, mi plusz infót ad hozzá a hírhez, hogy a hekker fiatal..?