Gyurkity Péter

Hatalmas beruházásra szánta el magát a Ford

Dél-koreai partnerrel együtt gyorsítanák fel az elektromos autók elterjedését.

Az elmúlt hetekben az e-mobilitás terén több eltérő hírben írtunk arról, hogy a hagyományos szereplők gőzerővel dolgoznak saját megoldásaikon, a Ford például nemes egyszerűséggel megduplázta az F-150 elektromos változatának tervezett példányszámát. Most egy hatalmas beruházást jelentettek be, amely szintén kapcsolódik ezen típushoz és a területhez.

A hivatalos közleményben arról írnak, hogy az észak-amerikai gyártókapacitás terén korábban megtett hasonló lépéseknél is jóval nagyobb ugrásra készülnek, a gyártó ugyanis összesen 7 milliárd dollárt fektet a kapacitás kibővítését lehetővé tévő új létesítményekbe és telephelyekre. A dél-koreai illetőségű, hazánkban is jelenlévő SK Innovation közreműködik majd ebben, ketten együtt már több mint 11 milliárd dollárt ölnek a területbe. A fejlesztés részeként 5,6 milliárd dollárból épül fel Tennessee állam területén a Blue Oval City névre keresztelt komplexum, amely önmagában 6 ezer új munkahelyet hozhat létre, a következő generációs F-osztályú elektromos járművek és a fejlett akkumulátorok gyártásának beindításával.

A Kentucky középső részén tervezett BlueOvalSK Battery Park ezzel szemben már kifejezetten az akkumulátorok előállítására fókuszálna, az itt összeszerelt példányok a jövőben megjelenő Ford és Lincoln márkájú elektromos autókban kapnának helyet. A két partner összesen 5,8 milliárd dollárt fektet a helyszín kialakításába, ahol a sorozatgyártás a tervek szerint 2025 folyamán indulna majd el – hasonlóan a fenti telephelyhez, tehát mindkét államban az évtized közepét célozzák meg hivatalos rajtként. Az elképzelés szerint alaposan felfuttatnák az e-járművek előállítását, ahogy a hagyományos szereplő minden erejét beveti a mielőbbi felzárkózás érdekében.

A Biden-adminisztráció által elfogadott terv szerint 2030-ra már az újonnan értékesített járművek fele lenne karbonmentes változat, ebben számítanak a három nagy szereplő (Ford, GM, Stellantis) közreműködésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!