Berta Sándor

Temesvári fejlesztő­irodát nyitott a Porsche

A gyártó leányvállalatának második romániai központja is megkezdte a működését.

A Porsche Engineering megnyitotta az újabb technológiai centrumát Romániában. Az első létesítmény 2016 óta működik Kolozsváron és 250 szakembert foglalkoztat, akik különböző csúcstechnológiájú autóprojekteken dolgoznak, míg a másodikat Temesváron alakították ki és a feladata a jövőbeli intelligens járművek fejlesztése. A társaság a lépéssel szeretné kiépíteni a jövőbeli intelligens és hálózatba kötött gépkocsik fejlesztését biztosító innovációs hálózatát. Az új helyszín kibővíti a Porsche Engineering digitális kompetenciáit.

Dirk Lappe, a cég műszaki ügyvezetője rámutatott, hogy a romániai technológiai tevékenységük eddig egy kimagasló sikertörténet. A folyamatos növekedés és a kolozsvári magasan képzett szoftverspecialisták arra ösztönözték őket, hogy egy második központ létrehozásán is elgondolkozzanak. Temesvár mind akadémiai, mind vállalkozói szempontból ideális csúcstechnológiás környezetnek tűnt. Amikor öt évvel ezelőtt beruháztak az országban, akkor le voltak nyűgözve a helyi emberek kreativitásától, rugalmasságától és attól, hogy mennyire lelkesen akarták megtanulni az új dolgokat.

Marius Mihailovici, a Porsche Engineering helyi vezetője kiemelte, hogy a szoftver- és a funkciófejlesztésből származó legújabb technológiákat ötvözik a az autóiparból származó tudással és tapasztalattal azért, hogy a járművek intelligensebbek, felhasználóbarátabbak és hatékonyabbak legyenek. Új funkciókat fejlesztenek az egyedi márkákhoz, a legújabb technológiákat használják és az ötleteiket egységesen valósítják meg - a koncepciótól a piacon való megjelenésig. Ez viszonylag szokatlan a helyi autóipari vállalkozások számára és az egyik fő oka annak, hogy a cégük vonzó a helyi kimagasló tehetségek számára.

A cél az, hogy az idén 50 szakembert foglalkoztassanak Temesváron, majd néhány esztendő alatt a számukat 200-ra növeljék. A szoftverfejlesztők különböző projekteken dolgozhatnak majd, a munkájuk középpontjában olyan trendek lesznek, mint a magasan automatizált vezetési funkciók, a gépi tanulás és a virtuális energiamenedzsment. A döntésben fontos szerepet játszott az első osztályú egyetemek közelsége. Temesváron számos műszaki egyetem van, amelyek jó lehetőségeket kínálnak mind a munkaerő, mind a fejlődés szempontjából. Mihailovici közölte, hogy a terveik között szerepel, hogy felvegyék a kapcsolatot a Temesvári Műszaki Egyetemmel és a Temesvári Nyugati Tudományegyetemmel azért, hogy közös projektekben vegyenek részt.

Dominic Fritz helyi polgármester hangsúlyozta, hogy a hivatalba lépésekor azt mondta, hogy a város sokat kínálhat a tiszta és fenntartható technológiákba beruházni akaró társaságoknak. A városvezető örült annak, hogy a Porsche Engineering meghallotta a szavait és izgatottan várta, hogy működés közben is láthassa az új fejlesztőirodát. Fritz egyúttal ígéretet tett arra, hogy Temesvár mindig nyitott lesz azon befektetőkre, amelyek felismerik a benne rejlő nagy lehetőségeket.

A Porsche Engineeringgel kapcsolatban május végén derült ki, hogy a játékiparban alkalmazott grafikus motorok és más szoftverek segítségével fejleszt járműveket. Az ok: az érintett programok kitűnően alkalmazhatók a gépkocsik tervezésénél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!