Berta Sándor

Grafikus motorok segítségével fejleszt járműveket a Porsche

A játékipari szoftverek kitűnően alkalmazhatók a gépkocsik tervezésénél.

A Porsche leányvállalatának számító Porsche Engineering a különböző számítógépes játékok motorjainak a bevonásával fejleszti ki a jövő intelligens autóját. Kiderült ugyanis, hogy az ágazat által használt technológiák kiválóan alkalmazhatók a járművek tervezésében és gyártásában is, mivel fotórealisztikus képeket kínálnak és gondoskodnak a különböző objektumok fizikailag korrekt viselkedéséről a számítógépes programokban.

A játékipar szoftvercsomagjai használhatók többek között az automatizált vezetési funkciók fejlesztésére és kipróbálására. Ez jelentős mértékben lerövidíti a fejlesztési időt, hozzájárul a költségek megtakarításához és a közlekedést is biztonságosabbá teszi. A Porsche Car Configurator nevű programban a játékmotorok a jövőben segíthetnek az ügyfeleknek a gépkocsijaik konfigurálásában.

Dirk Lappe, a Porsche Engineering műszaki ügyvezetője kiemelte, hogy a jövő autóinak fejlesztésekor és tesztelésekor különböző technológiákat alkalmaznak. A folyamatban meghatározó szerep hárul a mesterséges intelligencia mellett a grafikus motorokra, amelyek a vezetőket segítő rendszereket szintetikus szenzoradatokkal képezik. Így gyakorlatilag minden egyes helyzet és esemény részletekbe menően lemodellezhető. A játékmotorokkal végzett szimulációk előnye, hogy tetszőleges számban megismételhetők, ellenőrizhetők és kevesebb idő alatt lefuttathatók, mint a valódi tesztek.

A valódi és a virtuális próbák mellett alkalmaznak kevert tesztet is, ilyenkor azt nézik, hogy egy valódi jármű miként reagál a virtuális objektumokra. A játékmotorokat a különböző konstrukciók megalkotásakor a valódi prototípusok számának csökkentésére használják, s ezáltal idő és költség takarítható meg. A Porsche Engineering erre a célra a saját fejlesztésű Visual Engineering Toolt alkalmazza, amellyel a CAD-adatok alapján egy kiterjesztett valóság vagy virtuális valóság szemüveg bevonásával gyorsan és olcsón tisztázhatók az építőelemek optimális elrendezésével kapcsolatos kérdések.

Az ügyfelek vásárlási élménye is javulhat: a jelenleg is tesztelt Virtual Reality Car Configurator segítségével az emberek a Porsche szalonjaiban egy PC-hez csatlakoztatott virtuális valóság szemüveggel gyakorlatilag fotórealisztikus, 3D-szimulációt tekinthetnek meg az általuk konfigurált gépkocsiról. Lappe szerint az intelligens és hálózatba kötött autó az első osztályú járműgyártási szakértelem és a szoftverkompetencia ötvözéséből jön létre. Ők egyszerűen gépkocsi-őrültek, akik ezzel párhuzamosan szeretnek programozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #1
    BeamNG vagy NFS? Nem mindegy!