Berta Sándor

Módosított autótulajdonságok miatt fizethet a Tesla

A gyártónak egy rosszul sikerült szoftverfrissítés okozott problémákat.

A Nettavisen norvég újság arról írt, hogy a Tesla Motors köteles 136 000 norvég korona kártérítést fizetni egy elektromos gépkocsi tulajdonosának, akinek a járműve egy frissítés végrehajtása óta csak korlátozott feltöltési és akkumulátorkapacitással rendelkezik. Erről egy norvég bíróság határozott.

A társaság által forgalomba hozott modellek tulajdonosai 2019-ben egy szoftverfrissítés után azt tapasztalták, hogy az autóik hatótávolsága 20-50 kilométerrel csökkent. A probléma a 85 kWh-s akkumulátorral felszerelt Model X és a Model S gépkocsik tulajdonosait érintette. Ezeket a járműveket 2015 óta nem gyártják. Az Electrek rámutatott, hogy a hatótávolság csökkenése a 2019.16.1-es és a 2019.16.2-es számú frissítések után következett be és a fedélzeti számítógépben is nyomon követhető volt. Ráadásul egy további probléma is súlyosbította a kialakult helyzetet: az érintett modelleket később már nem lehetett olyan gyorsan feltölteni, mint korábban.

A Tesla Motors a dolgot az akkumulátorok védelmével magyarázta és azzal, hogy így akarja megnövelni az energiatárolók élettartamát. A gyártó ugyanakkor azt nem indokolta meg, hogy hirtelen miért vált szükségessé az akkumulátorok védelme. A Nettavisen hangsúlyozta, hogy a Tesla még fellebbezhet az ítélet ellen. Az Electrek viszont úgy becsülte, hogy ha az érintett helyi tulajdonosok összefognának, akkor több mint 10 000 személynek járna a kártérítés. Az utóbbi egyelőre csak az első harminc felperest illeti meg.

A Bilklager.no norvég fogyasztóvédelmi szervezet üdvözölte a döntést és közös beadványt akar benyújtani arra való hivatkozással, hogy teljesen elfogadhatatlan az, ha egy termék minősége az eladás után romlik és egy ilyen dolgot a vásárlóknak sem szabad elfogadniuk. A Nettavisen felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyben Dániában is keresetet nyújtottak be a Tesla ellen és szintén kártérítést kérnek az ottani érintett autótulajdonosoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!