Berta Sándor

Dubajban fognak közlekedni a Cruise robottaxijai

A szolgáltatás a metropoliszban 2023-tól lesz elérhető.

Hamdan bin Mohammed Al Maktoum dubaji koronaherceg a Twitteren jelentette be, hogy a General Motors leányvállalata által kifejlesztett robottaxik 2023-tól fognak közlekedni a városállamban. Amennyiben pedig minden a tervek szerint alakul, úgy 2030-ra pedig már egy 4000 járműből álló flotta teljesít majd szolgálatot Dubajban.

A Cruise az elmúlt három esztendő során 9,25 milliárd dollárt szerzett olyan befektetőktől, mint a Honda, a Microsoft, a SoftBank és a T. Rowe Price Group, s évek óta teszteli az önállóan közlekedő autóit San Franciscóban, ahol szintén el akarja indítani a robottaxi-szolgáltatását. Az Amerikai Egyesült Államokon kívül ugyanakkor az ajánlat először Dubajban lesz elérhető.

A társaság a Hondával közösen megalkotott gépkocsiját tavaly januárban mutatta be és a különlegessége, hogy kormány és pedálok nélkül működik, így az elő- és a hátoldala gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, ezért nincs szükség klasszikus műszerfalra sem. Az Origin nevű modellben maximum négy utas foglalhat helyet kényelmesen, s a gyártása jövőre kezdődhet el a General Motors Detroit-Hamtramck nevű üzemében. Az Origin moduláris felépítésű és a fejlesztők szerint a konstrukció elvileg 1,6 millió kilométert is kibír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!