Berta Sándor

A General Motors cégébe fektet be a Microsoft

A Cruise önállóan közlekedő autók fejlesztésére specializálta magát.

A General Motors (GM) leányvállalatának a székhelye San Franciscóban van és a legutóbbi finanszírozási körben összesen 30 milliárd dollárra értékelték a befektetők a céget. A Microsoft bejelentette, hogy a tőkebevonás során 2 milliárd dollárt fektettek be, így - egy közelebbről meg nem nevezett mértékű - tulajdonrészt szereztek a vállalkozásban. A beruházásnak köszönhetően a jövőben a redmondi konszern technológiái központi szerepet játszhatnak majd a Cruise autonóm gépkocsijaiban. Egyelőre csak annyi vált ismertté, hogy az Azure felhőplatform lesz elérhető a társaság hálózatba kötött szolgáltatásai számára.

A Microsoft hangsúlyozta, hogy az önállóan közlekedő járművek piaca nem csupán műszaki szempontból érdekes, hanem egy olyan versengés is, amely a technológiával kapcsolatos bizalom és mögötte dolgozó szolgáltatások megszerzéséért zajlik. A redmondi óriáscég úgy vélte, hogy ebben a folyamatban ideális partner lehet a General Motors leányvállalata számára és a GM is hasonló szerepkörben látta magát.

A Cruise az átépített Chevrolet Bolt típusú, teljesen elektromos meghajtású, vezető nélküli taxijait öt éve teszteli San Franciscóban, s a hosszú távú cél az emberek és az árucikkek szállítása. A vállalkozás tavaly októberben megkapta a Department of Motor Vehicles (DMV) nevű illetékes kaliforniai hatóságtól azokat a szükséges engedélyeket, amelyeknek köszönhetően a robotautói immár biztonsági sofőr nélkül közlekedhetnek a szövetségi állam útjain.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!