Gyurkity Péter

Csaknem összes autóját visszahívja a Rivian

Egy apró komponenssel akadtak gondok, ami viszont a kormányzás elvesztéséhez vezethet.

Az elektromos autók területére betörni próbálkozó Rivian kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy tovább csúsznak az előrendelések, mivel a cég tovább küszködik a meglévő problémákkal. Most radikális lépésre szánták el magukat, bár ez szerintük nem jár majd jelentős további költséggel.

A Bloomberg hírügynökség beszámolója alapján a gyártó vezérigazgatója küldött ki egy körlevelet a napokban a vásárlóknak, amelyben a tömeges visszahívásra figyelmezteti őket. Ebből kiderül, hogy egy apró komponenssel akadtak gondok, amely egyes esetekben meglazulhat, ez pedig potenciálisan akár az irányítás elvesztéséhez vezethet, mivel lehetetlenné válik a jármű kormányzása. Eddig nem sok esetben fordult ilyen elő, a mai napig leszállított mintegy 13 ezer autóból alig 7 mutatott ilyen tüneteket, személyi sérülés pedig egyetlen esetben sem történt. A biztonság kedvéért azonban gyakorlatilag az összes, eddig értékesített példányt visszahívják.

A vállalat mérnökei ezt követően nyilván átvizsgálják majd az autókat, különös tekintettel a szóban forgó komponensre. Az esetleges módosítást ingyen elvégzik a meglévő szervizközpontokban, egy, a nevét elhallgató forrás pedig azt hangsúlyozta ki, hogy a lépés nem jár komolyabb költséggel a cég számára. Mindenképpen jelzésértékű azonban, hogy ez sorrendben a harmadik ilyen döntés a tavaly év végi megjelenés óta, hiszen korábban már két másik esetben szánták el magukat kisebb visszahívásokra. Először májusban kértek be mintegy 500 autót a légzsákok potenciális meghibásodása miatt, augusztusban pedig 200 példányt vizsgáltak át a biztonsági övek csatolóinak problémái kapcsán.

A beszállítói csatornákkal is gondok akadtak, emiatt a gyártás volumene elmaradt az eredetileg tervezettől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #3
    Szerintem jó a cím. Ha ennyi az összes, akkor ennyi - miért ne lehetne leírni?
    A visszahívás oka nem pitiáner dolog, hanem igenis komoly.
  • kvp #2
    "it was recalling 12,212 RT1 trucks, RS1 SUVs and EDV commercial vans after discovering that the front upper control arm and the steering knuckle retention fastener for each front wheel was was not properly tightened"

    Szoval gyakorlatilag leeshet a kormanyzasert felelos kar mindket elso kereknel. Ez azt jelenti, hogy a kocsi hirtelen megindulhhat barmelyik iranyba, ami nagyobb sebessegnel konnyen a szembe savot, egy szakadekot vagy egy betonfalat jelentheti mire a sofor meg tudna allni. Ehhez kepest a Tesla ablakemelojenek ujj odacsipese nem annyira tunik veszesnek. (raadasul az egy szoftverfrissitessel javithato)
  • Sequoyah #1
    "osszes auto" eleg clickbait. Van egy modeljuk, abbol is kb 1 model-ev. Szinte minden auto erintett ilyen vissza-hivasokban, szoval ebben semmi kiveteles nincsen.