Gyurkity Péter

Jövőre jön az olcsó kínai Tesla

Két évvel előrehozzák az olcsónak szánt típust, amely Európában is megjelenhet.

Még az év elején bukkantak fel különböző beszámolók, amelyekben már arról írtak, hogy a Tesla egy még olcsóbb, szinte teljes mértékben kínai eredetű autót dobna piacra, mégpedig néhány éven belül. A külsős értesüléseket most megerősítették, a friss fejlemények szerint pedig már akár jövőre is piacra dobhatják az új autót, amely Kínán kívül is elérhető lesz.

A napokban nemcsak rövid Twitter-bejegyzések láttak napvilágot, a Xinhua Net ugyanis megszólaltatta a Tesla kínai részlegének első emberét, aki az interjúban többek között arról beszélt, hogy egy korábban több alkalommal is nyilvánosan elhangzott célkitűzést szeretnének megvalósítani, ennek keretében pedig egy vadonatúj változatot fejlesztenének ki a kínai részleg munkatársainak segítségével, ennek sorozatgyártása is az országon belül indulna el, a végeredményt pedig a globális piacon is elérhetővé tennék, vagyis több másik régióban is beszerezhetnénk azt. Az első lépés a kutató-fejlesztői központ felépítése, ez jelenleg zajlik, az építkezés viszonylag rövid időn belül lezárulhat, onnantól kezdve pedig gőzerővel dolgoznának az új elektromos személyautón, amely a korábbi kijelentésekkel ellentétben nem 2024-2025 táján, hanem jóval korábban debütálna.

A nyilatkozatból azt is megtudtuk, hogy jelen pillanatban lehetségesnek tartják a gyártás idei beindítását, amely egy rendkívül szoros házon belüli menetrendet valószínűsít, hiszen a kialakítás még el sem kezdődött, az első példányok pedig már az év vége előtt legördülnének a futószalagról. Nem sokkal ezt követően, már a jövő év folyamán, elérhetővé válna a friss típus a többi régióban, így Európában is megvásárolhatnánk azt, a legfontosabb előny pedig az alacsony ár, ez ugyanis a tervek szerint mindössze 25 ezer dollár lenne. Amennyiben Európában 24900 eurós áron tudnák kínálni az autót, a gyorsan bővülő szegmens nagy részét lefednék ezzel a lépéssel, komoly versenyre kényszerítve a riválisokat.

A biztonság terén nem kötnének kompromisszumot, ennek érdekében a Tesla 3 karosszériáját használnák fel, a többi komponens viszont már attól eltérő lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #9
  Ez egy a jövőre vonatkozó megalapozatlan - viszonyítási alap megadása nélkül - minősítgető állítás.
  Az autóiparban folyamatosak a visszahívások, minden márka esetén van ilyen, egy X7-es BMW sem kívétel. Pl:

  Recall Number 21V031000 Recall Date 01/29/2021
  Component STEERING:COLUMN
  Summary
  BMW of North America, LLC (BMW) is recalling certain 2021 X5 sDrive40i, X5 xDrive40i, X5M, X5 xDrive45e, X6 sDrive40i, X6 xDrive40i, X7 xDrive40i, X7 M50i vehicles. The steering column shaft's universal joint connection may not have been tightened to specifications, and can become loose.

  Consequence
  A loose steering column shaft universal joint connection can affect vehicle handling and control, increasing the risk of a crash.
 • Macropus Rufus #7
  Azért nem mindegy, hogy 25000 dollár lesz vagy 25000€... másfél misi van a két ár között. +27% és a haszonkulcs. 11-12 alatt nem lesz ebből itthon semmi. Ráadásul 11-12 milliós kategóriában már autót is lehet venni.
 • Venator #6
  Fog mindenki röhögni amikor Kínában ugyanazt a Teslát fogják árulni olcsóbban. Eddig is kispóroltak mindent amit lehetett. Nő a kereslet és a darabszám, lehet emiatt olcsóbban adni mindenhol.
 • t_robert #5
  Kici olcó kínai tesla...... kettőt fizet hármat kap! :)
 • M2 #4
  Jó nevettem ezen az "olcsóságon".
  Biztos a felhasznált anyagokra és a minőségre vonatkozik.
 • zola2000 #3
  Jól tudnak összeszedni a kínaiak is lásd iPhone
 • kvp #2
  Eredetileg amerikaban epult volna fel a gyar ket evvel kesobb. Eloszor Kalifornia, aztan az uj kormany szurt ki a ceggel, majd keresztbe tettek az europai gyarnak a nemetek is. Tovabba az USA-ban vege a patriotizmusnak, most mar ujra kiszervezhetoek a munkahelyek Kinaba. Es mi tortenik? Kiszervezik oket...

  En magam reszerol a kinai minoseg eseten elorelepest varok, ugyanis a kinai uzemek tudnak ha akarnak azaz amikor megeri nekik.