Berta Sándor

Alkalmazás az ideális parkolóhely megtalál­ásáért

A szoftver számos szempontot vesz figyelembe.

A Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy programot, amelynek a segítségével gyorsabban megtalálhatók egy parkolóházban vagy mélygarázsban a szabad parkolóhelyek. A szakértők szerint ezzel pénz takarítható meg, elkerülhetők a dugók és megóvható a környezet is.

Az új alkalmazásnál egy algoritmus számítja ki a különböző tényezők (a parkoló mérete, a hátralévő távolság, a dugók száma, az ár) alapján az ideális megoldást a sofőr számára. A vezetők ugyanakkor saját szempontokat is beállíthatnak és eldönthetik, hogy gyorsabban vagy olcsóbban akarnak parkolni. A San Franciscóban végzett éles tesztek során 64 százalékkal sikerült csökkenteni a parkolóhely-keresésre fordított időt.

Oliver Gao, a Cornell Egyetem professzora elmondta, hogy a közúti közlekedésben a torlódások képződésével kapcsolatos kutatások általában a forgalom javítására összpontosítanak. Amennyiben azonban sikerül javítani a parkolási rendszerek hatékonyságán, akkor nem csupán az autósok vállairól lehet levenni sok terhet, hanem a gépkocsikat is gyorsabban le lehet vinni az utakról. Ez nem csak a dugók elkerülésében segít, hanem a károsanyag-kibocsátás csökkentésében is. A parkolóhelyet kereső autók az egyik fő tényezőt jelentik a torlódások kialakulásában és a károsanyag-kibocsátás növekedésében.

A szakember azt szeretné, ha a jövőben egy okosszoftverrel kiegészített mélygarázsban mindenki pontosan tudná, hogy hol vannak a szabad parkolóhelyek. A sofőrök így azonnal kitalálnák, hogy hova akarnak menni és melyik a leggyorsabb út oda. Ezzel pedig rengeteg időt lehetne megtakarítani.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a sűrűn lakott területeken a szabad parkolóhelyek keresése a torlódások 30 százalékáért felelős. Ez azt jelenti, hogy a vezetőknek átlagosan 7-8 percre van szükségük egy szabad parkolóhely megtalálásához. Egy 2006-os tanulmány alapján egy olyan városban, mint Los Angeles egyetlen esztendő alatt összesen 1,5 millió kilométer ilyen felesleges kilométer jön össze, közel 178 000 liter benzint égettek el feleslegesen a járműtulajdonosok, miközben a gépkocsijaik 730 tonna szén-dioxidot bocsátottak ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!