Berta Sándor

A belső térre figyel a Hyundai Mobis új rendszere

A gyártó megoldása felismeri például a hátsó ülésen hagyott gyermeket.

A Hyundai Mobis által megalkotott új rendszer az ülésekbe beépített ultrahang- és súlyszenzorok helyett radarérzékelőkre épít, s ez jelentős mértékben megnövelte a felismerési pontosságot. Az integrált bioszenzor még a mikrolégzést is felismeri. Jang Jae-ho, a Hyundai Mobis EE Research Center igazgatója ugyanakkor rámutatott, hogy az új megoldás kulcseleme a kifejlesztett algoritmus volt, amely képes felismerni akár az utasok mikromozdulatait is.

A radarszenzor a szakértők szerint átlát a ruházaton és különböző biojeleket tud mérni, például a mellkas mikromozdulatait. Mindez hozzájárul a hátsó ülésen helyet foglalók precízebb felismeréséhez. A rendszer a hátsó ülésen hagyott személyre vagy állatra zajokkal, a műszerfalon megjelenített figyelmeztetéssel vagy okostelefonos értesítéssel hívja fel a figyelmet. A megoldás annyira fejlett, hogy még azt is jelzi, hogy az illető felnőtt, gyermek vagy háziállat.

A jövőbeli tervekkel kapcsolatban kiderült, hogy a vállalat egy olyan radart alkotni még az idén, amely képes az utasok szívveréseit mérni és számos biometriai funkcióval is ellátják majd.

Januárban vált ismertté, hogy a Bosch is egy olyan rendszert készített, amely a belső térre, az ott zajló eseményekre, a sofőrre és az utasokra figyel. Ezért felismeri azt is, ha egy gyerek a hátsó ülésen maradt. A kifejlesztett megoldás kamerákon és a mesterséges intelligencián alapul, s 2022-től kerülhet be a különböző járművekbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!