Berta Sándor

Teljesen autonóm vezetési rendszert fejleszt a Hyundai

A társaság hisz a robottaxikban és a hasonló közúti járművekben.

A dél-koreai autógyártó technológiai partnerének számító Motional az év végéig akarja tesztelni az új fejlesztését. A vállalkozás szerint a koronavírus-járvány miatt világszerte jelentős mértékben nőhet a kereslet a robottaxik és az önállóan közlekedő gépkocsik iránt. A Motionalt a Hyundai Motor Group és az Aptiv amerikai cég közösen hozta létre egy 4 milliárd dolláros üzlet keretében.

Karl Iagnemma, a Motional vezérigazgatója kijelentette, hogy nem kérdés, hogy az autonóm közlekedés vonzó befektetés. Ezt támasztja alá az is, hogy például a dél-koreai kormány azt tervezi, hogy 1,1 billió wont fog beruházni a következő hét esztendőben a teljesen mértékben autonóm vezetési technológiák kifejlesztésébe. A Hyundai ezzel a projekttel párhuzamosan egy teljesen önállóan közlekedő autóflottát akar felépíteni 2024-ig az ügyfelei, 2027-ig pedig a felhasználók számára, ezért a Motional az első teljes mértékben sofőr nélküli rendszerének tesztelésére összpontosít. A cél az, hogy az új megoldás egyszerre legyen nagyon okos és nagyon biztonságos.

A menedzser kiemelte, hogy a vezető nélküli járművek megjelenése drámai társadalmi előnyökkel jár. Az emberi tévedés az összes közúti baleset közel 94 százalékát okozza. A vezető nélküli gépkocsik soha nem részegek, álmosak vagy nem zavarják a figyelmüket.

A vállalat azt tervezi, hogy az első Motional márkájú autonóm közlekedési rendszerekkel és támogató technológiákkal felszerelt modellek 2022-ben lesznek elérhetők a robottaxi-szolgáltatók és a flottaüzemeltetők számára. Hiszik, hogy a robottaxik jelentős mértékben csökkenthetik a torlódások számát. A Szingapúrban végzett kutatások során azt tapasztalták, hogy az intelligens, vezető nélküli járművek használat ugyanannyi út megtételét teszi lehetővé, mint a magánszemélyek tulajdonában lévő autópark, de 60 százalékkal kevesebb gépkocsi van az úton.

Ugyanakkor a technológiák mellett megfelelő politikára és gazdasági támogatásokra is szükség van az ökorendszer zavartalan működéséhez. A megfelelő fejlesztésekkel és előírások kidolgozásával lehetővé válik a közeljövőben a pozitív eredmények elérése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!