Berta Sándor

Kiépíti digitális ökorendszerét a Volkswagen

A német gyártó lett a Volvo startupjának többségi tulajdonosa.

A Volvo Information Technology AB konszernhez tartozó WirelessCar telematikai rendszerek fejlesztésével foglalkozik. A vállalkozás 75,1 százalékos többségi tulajdonosa a Volkswagen lett, a német társaság szeretné kiépíteni a digitális ökorendszerét és felgyorsítani a járműflottájának a hálózatba kötését. A tranzakció várhatóan 2019 első félévére zárulhat le és a feleknek még meg kell szerezniük a kartellügyi hivatalok engedélyeit is.

A göteborgi székhelyű WirelessCart 1999-ben alapították és 2007 óta a Volvo száz százalékos tulajdonában volt. A svéd vállalat világszerte 370 IT-szakértőt foglalkoztat a járművek hálózatba kötésének vezető specialistájaként. A WirelessCar saját műszaki platformot működtet és digitális szolgáltatásokat fejleszt. Az utóbbiak között vannak biztonsági és egészségügyi (például távdiagnózist készítő), vészhelyzeti ajánlatok. A műszaki platformon keresztül világszerte különböző gyártók 3,5 millió gépkocsija van összekötve. A távlati cél az, hogy a következő generációs autókat teljesen összekössék egymással digitális többletérték-szolgáltatásokat kínáljanak az ügyfeleknek. A fő cél a világ legnagyobb jármű-ökorendszerének a megalkotása.

A WirelessCar egyébként a harmadik nagy olyan technológiai partner a Microsoft és a diconium mellett, amelyet megnyert a projekt számára a Volkswagen. A WirelessCar technológiája elsősorban a gépkocsiban lévő operációs rendszerek és a felhőplatformok közötti biztonságos és stabil adatcserét tesz lehetővé. Mindez meghatározó alapját jelenti az autók jövőbeli szoftverarchitektúrájának.

Christoph Hartung, a Volkswagen digitális, s új üzleti és mobilitás-szolgáltatásokért felelős vezetője kijelentette, hogy egy olyan mobilitás-szolgáltatóvá akarnak válni, amely egy teljes hálózatba kötött járműflottát fejleszt tovább. Az ügyfeleik a digitális többletérték-szolgáltatásokat bármikor használhatják majd a gépkocsijaikban és a mobil eszközeikben. Martin Rosell, a WirelessCar vezérigazgatója pedig azt emelte ki, hogy a Volkswagennel ideális partnert kaptak ahhoz, hogy elérjék a fejlődési folyamatuk következő szintjét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!