Berta Sándor

Biztonságo­sabban fognak frissülni az autókban lévő térképek

De nem csak azok, hanem a firmware, az adatok és a szoftverek is, mivel felvásárolt egy ezzel foglalkozó startupot a HERE navigációs cég.

A jövőben biztonságosan kaphatnak majd szoftverfrissítéseket a hálózatba kötött és önállóan közlekedő autók. A HERE Technologies felvásárolja az Advanced Telematic Systems (ATS) nevű startupot, amely biztonságos technológiát fejlesztett ki az autóipar számára, hogy lehetővé tegye az Over-The-Air (OTA) szoftverfrissítéseket. A tervezett tranzakcióra 2018 első negyedévében kerül majd sor és megerősíti a HERE pozícióját.

Az OTA technológia meghatározó szerepet játszik abban, hogy teljes mértékben ki lehessen használni a hálózatba kötött és az autonóm gépkocsikban rejlő lehetőségeket. Az ATS olyan nyílt forráskódú technológiákra specializálta magát, amelyek nyílt szabványokon alapulnak. A cég lehetővé teszi a gyártók és a teljes autóipar számára, hogy a számos firmware mellett az adatokat és a szoftvereket is biztonságos és költséghatékony módon juttassák el a járműveknek.

Az ATS megoldása integrálja az amerikai belbiztonsági minisztérium által elindított és finanszírozott Uptane nevű biztonsági keretrendszert. Az Uptane a legátfogóbb biztonsági megoldás a hálózatba kötött autók frissítései ellen végrehajtott támadásokkal szemben. A cég a GENIVI szövetségen és az Automotive Grade Linux (AGL) nyílt forráskódú munkacsoporton belül részt vesz az OTA fejlesztésében.

A HERE Technologies azt tervezi, hogy a termékportfólióján belül folytatja az OTA technológia fejlesztését, és a jövőben lehetővé válhatnak a biztonságos térkép- és szoftverfrissítések a drónok, valamint más hálózatba kötött eszközök számára is. A jövőt a közlekedésbiztonságot növelő és az utazási időt lerövidítő megoldások, elsősorban az önmagukat frissítő, nagy felbontású térképek jelentik majd, amelyek valósághű képet fognak nyújtani a forgalomról és a környezetről.

A HERE kapcsán júliusban derült ki, hogy immár a különböző márkájú gépkocsik között adatmegosztást biztosít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Azert vicces, hogy egy digitalisan alairt frissiteskezelore (ami egyebkent a legtobb linuxban alapbol benne van) sikerult olyan startup-ot alapitani amiert penzt is adtak. Foleg, hogy mint emlitettem, erre letezik elfogadott es bevalt open source megoldas.