Berta Sándor

Szenzor­adatokat osztana meg a Here

A platform segítségével a jövőben bizonyos autók kommunikálhatnak majd egymással.

Az Audi, a BMW és a Daimler tavaly nyáron szerezték meg a térképszolgáltatást, amellyel komoly terveik vannak. Az elképzelések egyike, hogy a gépkocsik megoszthassák a közlekedési helyzettel, ezen belül is a dugókkal, a balesetek helyszíneivel, a jeges útszakaszokkal, a közlekedési táblákkal, illetve az időjárással kapcsolatos szenzorinformációkat. Az új szolgáltatás a jövő év első felétől lesz elérhető és egyelőre az Audi, a BMW és a Mercedes-Benz által piacra dobott járművek adatait fogja anonim módon felhasználni.

Az információk minden gyártó és szolgáltató számára hozzáférhetők lesznek. A partnereknek egyúttal lehetőségük lesz arra is, hogy a saját adataikkal bővítsék ki a rendszert. Christof Hellmis, a Here menedzsere azt mondta, hogy olyan modellt terveznek, amely kompenzálja az adott gyártók hozzájárulását az új platform működéséhez. Minden információ a cégek eltérő felhőszolgáltatásaiból érkezik majd, de ennek ellenére kompatibilisek lesznek egymással.

Már a kezdetekkor több százezer autó fogja megosztani az adatait, de mivel egyre több modell lesz hálózatba kötve, ezért gyorsan átléphetik az egymilliós határt. Az új szolgáltatás eleinte csak Európában lesz elérhető, majd viszonylag gyorsan Észak-Amerikában is be fogják vezetni. A rendszer a szenzorinformációk mellett tartalmazni fog parkolási ajánlásokat, amelyeket például a parkolóházaktól kapott adatok alapján készítenek majd el. Minden egyes továbbított fájl bekerülhet a különböző okostelefon-alkalmazásokba is, utóbbiak futhatnak az Android Auto vagy az Apple CarPlay szoftvereken. A szakértők becslései alapján már akkor is viszonylag jól lehet előrejelezni a közlekedési eseményeket, ha az adatok gyűjtésében és továbbításában csak a gépkocsik tíz százaléka vesz részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!