Berta Sándor

Nem lehet kínai befektetés a HERE-ben

A döntés az Amerikai Egyesült Államokban született meg, valószínűleg az a baj, hogy az Intel is résztulajdonos.

Kínai befektetők szerettek volna 10 százalék tulajdonrészt szerezni a HERE-ben, azonban ezt nem tehetik meg, ugyanis a lépéssel kapcsolatban komoly aggodalmak merültek fel a tengerentúlon. Az Amerikai Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (CFIUS) nem engedélyezte a tranzakciót, de nem indokolta meg a döntését.

Az ágazatot jól ismerők úgy vélték, hogy a CFIUS lépése azzal függhet össze, hogy a HERE-ben az Intel is 15 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A külföldi befektetések kizárása már késleltette vagy megakadályozta néhány társaság, például az Aixtron átvételét. A másik meghiúsult üzlet a Philips Lumiled üzletágának értékesítése lett volna egy kínai alap számára. A CFIUS döntése egyébként különösen annak tükrében meglepő, hogy korábban a szövetségi versenyhivatal jóváhagyta a kínai konzorcium lépését. A csoporthoz tartozik a Navinfo, a Tencent és a GIC nevű szingapúri állami alap. A Navinfo ennek ellenére folytatni akarja az együttműködését a HERE-vel, csak az a különbség, hogy a munkába nem fogja bevonni a tőkéjét.

A Navinfo, a Tencent és GIC alkotta konzorcium januárban közölte, hogy 10 százalékos piaci részesedést akar szerezni a HERE-ben. A cégek a kínai piacra első osztályú helyhez kötött szolgáltatásokat akarnak kifejleszteni és kínálni. A HERE az Audi, a BMW és a Daimler alkotta konzorcium tulajdonában van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!