Berta Sándor

A Yahoo!-é a Tumblr

Napok óta keringtek pletykák az egymilliárd dolláros felvásárlásról, de a két cég csak ma este erősítette meg hivatalosan is a hírt. A webes konszern így szeretné megszólítani a fiatalokat.

"A megállapodás értelmében a Tumblr-t önálló vállalkozásként, függetlenül fogjuk működtetni" - írja a Yahoo közleménye, melynek alcímében azt ígérik, hogy nem fogják elszúrni a dolgot. A tranzakció már a hétvége előtt kiszivárgott, az All Things Digital, a GigaOm és az AdWeek reklámpiaci szaklap egyaránt arról számolt be, hogy a Yahoo! következő felvásárlási célpontja a Tumblr lehet.


David Karp
A társaság végeredményben 1,1 milliárd dollárt sem sajnált az oldal megszerzéséért, mindezt készpénzben. Az üzlet hosszú távon mindenképpen kifizetődő lehet a Yahoo! számára, mely a fiatalokat akarja megnyerni, ebben pedig a Tumblr nagy segítséget jelenthet számukra. A szolgáltatást jelenleg több mint 100 millióan használják véleményük közlésére és képek feltöltésére, illetve megosztására, erre a Yahoo az 5,4 milliárd dolláros készpénz- és piacképes értékpapír-állományának egyötödét fordította. A felvásárlás nyomán a cég reményei szerint 50 százalékkal nő majd a Yahoo felhasználóinak száma. A felvásárlás a Tumblr számára is kifizetődő, hiszen egyrészt biztosíthatja a jövőjét, másrészt stabil hátteret kap maga mögé: a 2007-ben David Karp által alapított blogportál 2012-ben mindössze 13 millió dollár nyereséget termelt, ami messze alulmúlta a részvényesek várakozását. Karp 2013-ra 100 millió dolláros profitot tervezett.

Marissa Mayer korábban már többször is kinyilvánította, hogy szeretné megszerezni a platformot, a Google egyik vezetőjeként is folyamatosan figyelemmel követte a Tumblr és a Foursquare növekedését, s gyakran találkozott David Karp Tumblr-alapítóval. Az üzlet kiválóan illeszkedik a Yahoo! eddigi stratégiájába, miszerint az internet hőskorában úttörő szerepet játszott, de az utóbbi években a hanyatlásnak indult vállalat a mobilkommunikációra és a fiatalokra összpontosít. Márciusban derült ki, hogy a konszern megvásárolná a Dailymotiont, majd közel 30 millió dollárért megvette a Summly nevű iPhone-alkalmazást, illetve az azt fejlesztő céget. A társaság emellett az Apple bevonásával szövetséget hozna létre a Google ellen és megszüntetné az együttműködést a Microsofttal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HumaMage #2
    "A webes konszern így szeretné megszólítani a fiatalokat."

    Kiváncsi vagyok mekkorát néznek majd amikor megszólalnak nekik a fiatalok.. :D Mikor hallottak ezek fiatalokat beszélni manapság, hogy ezt tűzték ki célnak.. :D
  • caius marius #1
    http://index.hu/tech/2013/05/20/gyuloli_a_tumblr-kozosseg_az_uj_gazdajat/
    Ez még ide tartozik asszem. Tényleg nem fogják elszúrni.