Berta Sándor

Növelné a hibrid eszközök üzemidejét az AMD

A processzorgyártó bemutatta a legújabb koncepcióját, amelyet kifejezetten a tábla-notebook hibridekhez dolgozott ki. A cél a két készüléktípus előnyeinek egyesítése.

Az AMD azt szeretné, ha sikerülne a hibrid modellek teljesítményét és fogyasztását mindig az aktuális üzemmódhoz igazítani. A Turbo Docknak nevezett technológia ebben segíthet. Az ötlet rendkívül egyszerű: ha egy táblagépet összekötnek egy billentyűzetet tartalmazó dokkolóegységgel, s ezáltal gyakorlatilag notebookká válik, akkor automatikusan a dokkolóegységben lévő kiegészítő akkumulátort kezdje el használni, ezáltal a processzor nagyobb teljesítményre lehet képes. Amennyiben a tábla PC-t leválasztják a dokkolóegységről, úgy a CPU energiatakarékos üzemmódba kapcsolhat és ezáltal növekedne az üzemidő. Így elvileg biztosítható lenne, hogy az optimális teljesítmény mindig elérhető legyen.


A Turbo Dock hasznos lehet játékok futtatásakor vagy képszerkesztési feladatok végzésekor. Ezzel szemben a böngészéshez vagy egy film megtekintéséhez nem feltétlenül kell a kiugróan magas processzorteljesítmény, ezáltal akár több film is megtekinthető. A technológia a Temash-sorozatú System on Chipekben mutatkozna be. Az új APU-k integrált AMD Radeon grafikus chippel rendelkeznek és a cég szerint a nagy teljesítményű táblagépek, illetve a hibrid készülék alapját képezhetik majd. A Temash-sorozatú chipek a grafikus teljesítmény szempontjából lekörözhetik a Windows 8-at futtató, Intel Atom processzorokat. Az új modellek két- és négymagos változatban fognak érkezni és 28 nanométeres gyártási eljárással készülnek majd.

Az AMD és hardverpartnerei a tervek szerint már a jövő héten kezdődő Mobil Világkongresszuson bemutatják az első prototípusokat. A vállalat adatai alapján a felmérésekből kiderült, hogy sok táblatulajdonos elsősorban nagy teljesítményre és nagy felbontású képernyőre vágyik, ugyanakkor hosszú üzemidőt is szeretne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • citkar #3
    Az eddigi bővítések kicsit mások voltak, nem kifejezetten táblagépekhez szánták. Te is a laptopodról beszélsz, de aki elolvassa a cikket az tudja, hogy táblagépről van szó (nem pedig laptopról), amit fel tudnak vértezni notebookhoz illő teljesítménnyel és perifériával, azaz a cuccod hol táblagépnek, hol notebooknak használod, de ezt a te iCore5 CPU-val szerelt gépeden nem hiszem, hogy meg tudod oldani.
  • MsUser #2
    És az IBM, az Acer ASUS már ezt meg is valósította.
    Az IBM volt az első aki dokkolóval + csatlakozókat videokártyát, akkumulátor pakkot stb. bővítéseket ért el! A centrino is ugyanezen az elven működött évekkel ezelőtt már rugalmasan orajelet változtatott a tápfeszültség és a beállított energiaséma szerint ahogy dokkolóba raktuk a kis IBM- laptopunkat egyből magasabb órajelen dolgozott, hálózatról meg egyenesen röpült :) De érdekes mert a laptop amiről írom a sorokat a iCore5 CPU-val is ugyanezt produkálja megváltozik a táp és hasít akár 10-12x sebesség változás az órajelben
    így külső monitorra kötve intenzív használattal 6,5 órát megy, az AMD is rájött a spanyolviaszra.
  • thsanyi5 #1
    Az elv jó lehet(ne). De arra vajon gondoltak-e, hogy a kijelző méret nem fog megváltozni ha rárakják egy dokkolóra? Egy laptop kijelzője túl nagy tabletnek. Egy tablet meg túl kicsi laptopnak. Megnézném miféle képszerkesztést lehet végrehajtani egy 7"-10" méretű kijelzőn még ha van is hozzá kapacitás. Vagy ellenkező esetben, hogyan használ egy ~15" kijelzőt tabletként :D