Berta Sándor

Saját alkalmazásboltot kapott a Raspberry Pi

Az Apple, a Google, az Amazon és a Microsoft után a Raspberry Pi alapítvány is rendelkezik saját internetes szoftverüzlettel. A miniatűr számítógéphez egyelőre kevés program érhető el, de ez hamarosan változhat.

A The Pi Store nevű alkalmazásboltban jelenleg már egyaránt találhatók ingyenes és fizetős szoftverek. A kínálatban számos játék és egyéb program szerepel. Az utóbbiak között van a LibreOffice is, emellett nyolc multimédiás tartalom és négy fejlesztői eszköz, valamint a Raspbian operációs rendszer egyik új verziója szintén letölthető. A multimédiás tartalmak közül kiemelendő a MagPi, amely a Raspberry Pi készülékek tulajdonosainak készített magazin. A tervek szerint a következő hónapokban jelentős mértékben bővülhet az így elérhető termékek köre.


A Raspberry Pi egy teljes értékű számítógép hüvelykujjnyi méretben

Eddig világszerte több mint 750 000 Raspberry Pi miniatűr számítógépet értékesítettek. A rendszer továbbfejlesztésével kapcsolatban már számos elképzelés látott napvilágot. Az már most biztos, hogy a Raspberry Pi jövőre is a fiataloknak, illetve az egyedi rendszert építeni akaró felhasználóknak lesz majd elsősorban érdekes. A fejlesztők fő célja egyelőre az, hogy még jobb támogatást nyújtsanak a miniatűr számítógéphez, továbbá egy olyan változaton dolgoznak, amelyet "bármely osztályteremben lehet majd használni." és szeretnének egységes készülékházat létrehozni.

"Nehéz elmagyarázni egy gyereknek, hogyha keményen dolgozik, akkor később sok pénzt fog keresni. De ha már most némi pénzre tehet szert, akkor sokkal könnyebb lesz neki a tanulás" - jelentette ki Eben Upton, a Raspberry Pi Foundation elnöke. A cél a számítástechnika népszerűsítése és a kreatív gondolkodás támogatása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #6
    és a mai tv-k? Egy tv és egy monitor között annyi a különbség, hogy a tv-ben van egy tuner ami egyébként 2000 ezer ft kb, még is azonos kijelzővel a tv legalább 2x olyan drága mint a tuner nélküli tv, tehát a monitor.
  • Vol Jin #5
    Hajaj, ha ezt a technológiát visszavihetné az ember a 80-as évekbe, és belebarkácsolná egy klaviatúrába, a teljes PC és HC piacot ledarálta volna IBM-től a Comodoreig. :-)
  • Vol Jin #4
    Egy LCD tévébe pont egy ilyet kell belerakni, hogy smart legyen. Ehhez képest baszott nagy felára van, és teljesen korlátozottak a képességeik.
  • paraszgyerek #3
    Jó ötlet, a kütyüt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy

    - egy nagyon okos mikrokontroller, saját rs232 interfésszel amire bármikor nyithatunk terminált
    - egyszerű "netezős" gép, ehhez azonban érdemes extroot-olni a fájlrendszert mert a saját ssd-je lassú műkdést eredményezhet
    - otthoni egyszerű médiaszerver/médialejátszó, de akár web és levszerverként is működhet
    - security-rendszer központ
    - ha rákötöd egy tv-re ( RCA port van bárhol ) + billentyű + mobilnet akkor vékony terminál a motelben, kvázi netbook, bár erre már egy Androidos teló lehet hogy jobb választás lenne
    - stb, most nem jut eszembe több alkalmazás

    Zoltan21: úgy kell felfogni, hogy ez egy ARM procira forgatott linux. NEM Android, nem kell root-olni, trükk nélkül, teljesen ura vagy a rendszernek. Mondhatjuk úgy is hogy Stallman-pozitív :-)
  • Tinman #2
    Nem tudom mennyire jó ötlet ez... Linux szalad rajta szinte mindenkinél. Arra meg van tengernyi app, kacat, mindenféle.
  • Zoltan21 #1
    Jó az ötlet, de az alkalmazásbolt melyik op.rendszerre van kitalálva?
    Nehogy már, valaki Androidossal szívjon.