Berta Sándor

Ray Kurzweil lesz a Google fejlesztési vezetője

Nem mindennapi szakemberrel erősít az amerikai konszern. Ray Kurzweil a mesterséges intelligenciát kutatja és rendszeresen olyan előrejelzésekkel jelentkezik, amelyek komoly vitákat váltanak ki.


Szeret nagyokat mondani
Kurzweil blogbejegyzésében jelentette be, hogy ő lesz a Google fejlesztési vezetője és két területtel (gépi tanulás, beszédfeldolgozás) foglalkozik majd. A kutató írása szerint örül annak, hogy a vállalattal közösen az informatika legnehezebb problémáinak megoldásán dolgozhat együtt.

A szakember úttörőnek számít a beszédfeldolgozás és a mesterséges intelligencia területén. Az ő nevéhez fűződik többek között a világ első olyan beszédszintetizátor rendszerének kifejlesztése, amely képes volt a szöveget beszéddé átalakítani, vagyis a szöveget felolvasni. Már 14 éves korában megalkotott egy zeneszerző szoftvert, amivel kapcsolatban azt mondta, hogy feltalálóként számára olyan praktikus rendszerek létrehozása jelenti a kihívást, amelyek megváltoztatják az emberek életét.

Ugyan rendkívül sok prognózisa volt és ezek közül számos komoly vitát váltott ki, akadtak olyan előrejelzései, amelyek bejöttek. 1999-ben azt prognosztizálta, hogy lesznek robotautók és a kérdésekre válaszolni tudó mobiltelefonok. Napjainkra mindkettő megvalósult. Egyáltalán nem meglepő egyébként, hogy Kurzweil elfogadta a munkát, mert úgy véli: a Google jelenleg nagyon sok fejlesztésben vesz részt. A célja az, hogy közösen valósítsák meg a következő évtized legvalószínűtlenebb vízióit.

A kutató 2008-ban azt mondta, hogy a technológia egyre gyorsabban fejlődik, emiatt a mesterséges intelligencia várhatóan hamarosan beéri, sőt lehet, hogy 2030-ra le is hagyja az emberiséget. 2010-ben pedig azt nyilatkozta, hogy jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek. Szeptemberben közölte, hogy a jövőben megjelennek a nanoméretű okostelefonok és olcsó 3D-nyomtatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!