Berta Sándor

2015-re 10 százalékos részesedést akar a PC-piacon az ARM

A brit chiptervező cég egyre több ambíciózus tervvel áll elő. A mobil eszközök piaca mellett az asztali számítógépek között is szeretne komoly sikereket elérni.

Ian Drew, az ARM marketingvezetője a The Wall Street Journalnak azt nyilatkozta, hogy a következő években az egyik legfontosabb céljuk meghatározó piaci részesedést szerezni a PC- és a notebookpiacon is, tehát aA táblagépek piaca mellett ki akarják terjeszteni a befolyásukat erre a két területre is. A legújabb becslések alapján - amennyiben a táblákat is a PC-piachoz számoljuk - úgy jövőre már minden tizedik termékben ARM-processzor lesz. Ennek ugyan örülnek a brit társaságnál, de azt szeretnék, ha a részesedésük tovább nőne a következő esztendőkben, s nem csak a tábla PC-knél. A klasszikus PC-piacon 2015-ig 10 százalékos részesedést akarnak szerezni - mindez gyakorlatilag az Intelnek küldött nyílt hadüzenetnek tekinthető.


A Google Chromebook koncepciójának sikere nagyot lendítene előre az ARM szekerén

A küzdelemben nem marad magára az ARM, hiszen partnerként számíthat a Microsoftra és ezt Drew is megerősítette, amikor kijelentette, hogy a Windows RT az egyik legfontosabb ütőkártyájuk. Egy másik fontos szövetséges lehet a Google, amely a Chromebookokban számíthat majd az ARM CPU-ira. A vállalat mérnökei ugyanis azon dolgoznak, hogy a processzoraik a Chromebookban is zökkenőmentesen működjenek. Szintén őket támogatja a gazdasági válság, mivel az emberek az olcsóbb termékeket keresik és az ARM által kínált processzorok olcsók, illetve alacsony fogyasztásúak, de a attól még a belépő szintet képviselő notebookokba pont elegendő teljesítményt kínálnak. Az Intel Core-sorozatú CPU-k 80 dollárba kerülnek, míg az ARM SoC-modelljei ennek negyedéért, már 20 dollárért megvásárolhatók.

Végül van még egy szempont: az ARM-nek gyakorlatilag nincs veszítenivalója. Ugyan az Intel is próbálja megvetni a lábát a mobil piacon, de eddig sikertelenül, s erősen kérdéses, hogy a következő években megtörténik-e az áttörés. Warren East, az ARM vezérigazgatója májusban kijelentette, hogy szeretnék megelőzni az Intelt a mobil szegmensben és azt akarják elérni, hogy a hordozható számítógépek egyötödében ARM tervezésű chip legyen. A két konkurens piaci szereplő nemrég fontos szabadalmakat szerzett meg, miután a MIPS Technologies a feldarabolás sorsára jutott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #12
    "Az ARM másik előnye hogy soc-ról beszélünk, azaz benne az alaplap, memo, grafikus vezérlő kompaktan sőt még néhágy Giga rom."
    Láttál-e már memória modult, hogy mekkora? Meg láttál-e ARM alapú processzort, hogy mekkora? Akkor hogy is van ez?
  • lmisi #11
    A zte grande xin azért egész jól megy. Én is pozitívan meglepődtem amit a mobilarenas topicjukban mondanak róla és nagyon olcsó a telefon. Pedig nem vagyok egy IntelLover.
    Az ARM másik előnye hogy soc-ról beszélünk, azaz benne az alaplap, memo, grafikus vezérlő kompaktan sőt még néhágy Giga rom . Míg x86-nál 80 dodóhoz még hozzájön 80-ért egyéb sallang mire használható. Így már 4 szeres a különbség hanem 8szoros.
  • sola #10
    Ha tisztán Dalvik-os/Java-s kód van az alkalmazásban akkor elmegy az x86-os Android alatt is az app, de egy csomó alkalmazásban (pl.: médialejátszók) ARM specifikus kód is van ezek pedig azonnal fejre állnak az x86-os ANdroid alatt.
  • sola #9
    Tudtommal az új ARM ChromeBook-on fullos Ubuntu teljesen jó teljesítménnyel üzemel: http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=samsung_chrome_a15&num=1

    Az a kétmagos Exynos5 már bőven elég egy normál Linux desktop (Gnome2) és LibreOffice + Thunderbird + Firefox kiépítés futtatására.

    Lehet, hogy a mostani csúcs-ARM SOC-ok harmatgyengék egy 8 magos x86 processzorhoz képest (ami önnmagában 100W-os termél kerettel megy), de a teljesítménye már az átlagos desktop felhasználásra elég. Persze nem egy erőforrás pazarló környezetben, de Linux-al szépen elketyeg.

  • mousee #8
    Meglássuk mi lesz, majd az idő eldönti. Lassan az ARM-ok is elegek lesznek egy mindennapi PC-be, amin csak neteznek, zenéznek, videóznak, etc. Kérdés, hogy a pc piac mennyire fog csökkenni a jövőben, egyre több helyre elég csak egy mezei tábla, aki esetleg sokat ír, az vesz hozzá egy dokkolót, és van egy kényelmes cipelhető cucca, ami képes a jelenlegi PC-k jelentős részét kiváltani. Természetesen evidens, ahova szükség van több kraftra, ott marad a PC, de tény, hogy a táblák egyre jobbak, és vonzóbbak.

    Egy bizots, hogy jót tett az intelnek, hogy az ARM megjelent, és picit beparáztatta. Elindult a fejlesztés az energiafelhasználás csökkentésére, amire gondolom ARM nélkül nagy ívben pakoltak volna. Ebből látszik, hogy mennyire szar dolog a monopólium, és milyen jó is az, ha szorongatják picsit egymást a piac résztvevői.
  • Vol Jin #7
    Most megmondom, hogy ez fordítva lesz.
    AZ intel megfelelő x86-ost fog gyártani, és a telefonba is az lesz. Egy androidos program az java (javítsatok ki, ha tévedek), tehát processzorfüggetlen. Így egy x86-os is futtatja. Az összes jelenlegi desktop program meg nem fut egy ARM-en. Azaz az intelt semmi nem gátolja technikailag, míg az ARM elől zárt a desktop platform. Csak részben, mert a WinRT nem, a linux igen, és oda nem telepíthető, hanem fordítható egy program.
  • kvp #6
    Az android tobbnyire arm-okon fut manapsag. Az arm azt is irhatta volna, hogy 10-os reszesedest szeretnenek az android-nak es a winrt-nek a desktop piacon. Ez azert nem olyan meresz vagy, ha 10 ezer huf alatt adnak egy arm-os pc-t elotelepitett 4-es androiddal + office-al es legalabb 32GB-os ssd-vel, mozgo alkatresz /hutes, merevlemez/ nelkul, akkor en is veszek egyet. A cegek valoszinuleg a full office-os, enterprise winrt-t fogjak venni. Ezek a gepek egyebkent kb. egy doboz cigaretta meretevel rendelkeznek es telefon toltorol kapjak az aramot. Ezen kivul van rajtuk par usb, utp es video/audio port.
  • Komolytalan #5
    És a processzor ár mennyiben is befolyásolja a teljes termék árát? És a teljesítményét?
  • Laza #4
    Ha majd teljesértékű operációs rendszerek is elfutnak arjta, nem ilyen vicc kategória RT-k, akkor esetleg ... talán.

    De mondjuk még akkor sem Én gofom növelni ezt a számot :)
  • narumon #3
    de ott van még az ár is az meg nem lekvár.