MTI

Bemutatták a hazai pilóta nélküli repülőgépeket

A pilóta nélküli repülőgépek többek között alkalmasak katasztrófavédelmi feladatok, vészhelyzetek elhárítására is - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a magyar fejlesztésű gépek veszprémi bemutatóján.

A tárcavezető szerint az úgynevezett drónok a katonai terület mellett polgári területen is segítséget jelenthetnek, például eltűnt személyek felkutatásában, vagy különböző vezetékek, hálózatok, települések feltérképezésében. Hende Csaba a Magyar Honvédség Bakony Harci Kiképző Központ veszprém-újmajori gyakorlóterén azt mondta, 21. századi felderítési képességekre tesz szert ezekkel a repülőgépekkel a honvédség. Hozzátette: misszióban lévő katonáink biztonsága szempontjából rendkívüli jelentőségű, hogy mozgásukat robotrepülőgép segíti, felderíti a haladási útvonalukat, a rájuk leselkedő támadókat, vagy út mentén elhelyezett robbanóeszközöket. A miniszter kiemelte: a magyar drónok minden része - hardver, szoftver - magyar fejlesztés és magyar munkahelyeket teremt.


Hende Csaba elmondta: a Honvédelmi Minisztérium tervezi a drónok beszerzését, amelyre az úgynevezett csapatpróba után kerül sor; a hadsereg kipróbálja a szerkezeteket, esetleg javaslatokat tesz arra, hogy katonai felhasználásra miként lehetne még alkalmasabbá tenni, majd ezután kezdődhet a rendszeresítési eljárás. Ennek keretében a különböző katonai szabványoknak megfelelően beillesztik a honvédség arzenáljába a drónokat és a földi irányító kontrollt. Megjegyezte: nemzetgazdasági szempontból igen jelentős, hogy hazai gyártásban szerezhetők be ezek az eszközök, hiszen így fele annyiba kerülnek, mintha külföldről vásárolnák meg azokat. Reményét fejezte ki, hogy a honvédség hadiipari cégei sikerrel értékesítik új fejlesztésüket civil területen is, hiszen ezek az eszközök sok területen alkalmazhatóak.




A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt)és a HM Currus Zrt. 2007-ben kezdte el a kutatást a pilóta nélküli repülőgépek terén; 2012-re komplex rendszer jött létre - ismertette Móró Lajos, a HM EI Zrt. vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint az Ikran nevű repülőgép képes előre programozott felderítő repülési célfeladat tervezésére, nyomon követésére, a fedélzetén elhelyezett HD kamera 12-szeres optikai zoommal rendelkezik, a pilóta manővereit az orrkamera segíti telemetria adatokkal; a Bora nevű gép ugyanezeket tudja, de egy HD képfeldolgozó, összehasonlító és kiértékelő szoftverrel is fel van szerelve.




A magyar drónok szoftvere felhasználóbarát, kezelésük könnyen megtanulható, és mindössze három személy működteti; a repülőgépek fejlesztési iránya a vezérlő robotika továbbfejlesztése, egy időben több repülőgép programozott repülése, repüléstervező és irányító program fejlesztése, képalkotó berendezések integrálása a repülőgépekbe - emelte ki Molnár Attila, a Currus Zrt. vezérigazgatója. A hétfői gyakorlati bemutatót csaknem meghiúsította a rendkívül erős szél, de a gépeket végül sikerült levegőbe emelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #17
    Ja a német helik nagyon súlyosak, olyat is tud, hogy megjegyzi a felszállási hely GPS koordinátáit, hozzá lehet adni akár hány pontot magassággal együtt és ezek között magától is tud navigálni ha kiesik a távirányító hatásköréből.
    http://www.mikrokopter.de/ucwiki/HexaKopter
    Első video, második pertől van a GPS teszt ...
  • Inquisitor #16
    Az kamu. És ez?
    http://youtu.be/OcJ2FFjigNg
  • Inquisitor #15
    Nos, 2 napja linkelt valaki egy német oldalt, semmi mást nem árulnak csak 3, 6, 8, stb légcsavaros heliket, távirányítókat, vagy ezekhez szükséges lakatrészeket, jó kérdés.
    Persze lehet rá pakolni olyan kamerát amilyet csak szerezni tudsz, rá lehet kötni a fedélzeti elektronikára, a zoom távirányítható rajta, és persze több kilométerről látod a kamera képt is. Nem olcsó cuccok, de nagyon súlyosak. Van video amikor csak így elsuhan a gép 100 métert, meg vissza. Viszont csak 1-2Kg a terhelhetőségük.

    Van egy orosz fegyver tesztelő YouTube csatorna(!), ők feltettek egy kamu videót egy Parrot négy lapátos helikopterről, amire pici gépfegyver van rakva és azzal lövik szét a házban lévő célpontokat. Mondom kamu, de én kezdenék aggódni a hatóságok helyében.
    http://youtu.be/SNPJMk2fgJU
  • Omega #14
    Én meg bedőltem annak a hülyének.
  • Archenemy #13
    Értem, köszi a részletes választ!
  • Vogel #12
    Fake video + a srác sem orosz, csak az akar lenni.
  • kvp #11
    "ha laptopjuk van meg kalasnyikovjuk, akkor pont ilyen is lehetne. Meg itt nem csak az olcsóságról van szó, hanem arról is, hogy egy ember feltűnő, ez meg nem."

    A gazcsobol keszult kassam raketak olcsobbak. Viszont a gond az, hogy a hatarmenti vedelmi rendszer gyakorlatilag mindenre lo ami eleg nagy es mozog, tehat neha meg a nagyobb madarakra is. Meg a relativ gyors raketak sem mindig jutnak at, nemhogy egy modellrepulo. Az iranyitas es a radiozavaras problemajarol nem is beszelve. Mindez kiegeszitve egy blokaddal, ami miatt mar gaz vagy vizcsovet sem lehet bevinni nehany teruletre, mert mi van ha megint raketat csinalnak belole.

    Egyebkent robotrepulogepes merenyletek mar voltak, de egyelore jelenleg csak a nyugati vilag hasznal ilyeneket. Majd ha a radikalis csoportok is eljutnak ugyanarra a technikai szintre, akkor nekik is lesz. Az irani dronok egyebkent egesz jok, nemzetkozi versenyeken is egesz jo eredmenyeket ernek el veluk.

    A katonai felhasznalast egyebkent a nem tul nyugatbarat csoportok alacsony technikai szintje gatolja, tovabba a robotok kis teherbiro kepessege. Egy ut menten elasni fel tonna robbanoanyagot csak ido es emberek kerdese, de ugyanezt felemelni a levegobe es pontosan radobni egy terepjarora mar joval nehezebb es dragabb feladat. Az elasott robbanoanyag pedig ugyanugy hatekony. Ez ugyanaz mint a bigdog rendszer es a talib oszverek. A talibok azert vannak elonyben, mert az jarmuveik kepesek teljes csendben enni a fuvet, mig egy bigdog generatorat mar ket faluval odebbrol is hallani.
  • Archenemy #10
    Omega: konkrétan az fake
    http://dvice.com/archives/2012/04/video-quadrotor.php

    de egy géppisztoly szerintem akkorát üt vissza, hogy megpördülne tőle egy ilyen kis gép.

    de nem kell, hogy lőjön, mondom, elég ha fog egy gránátot, és rárepül a célra felülről. Vagy ledobja kétszáz méterről. Észre se veszi senki.

    Lazarus: nem hiszem, hogy úgy szól az a passzus, hogy ha felrobbantod magad, akkor jutsz a Paradicsomba, hanem ha hitetlenekkel harcolás közben halsz meg (bárhogy). De ez nem azt jelenti, hogy kötelező meghalni közben.

    Sippie: Igen, de ha laptopjuk van meg kalasnyikovjuk, akkor pont ilyen is lehetne. Meg itt nem csak az olcsóságról van szó, hanem arról is, hogy egy ember feltűnő, ez meg nem.

    syn7h37ic: igen, erre is gondoltam, hogy átreptetni egy határ felett.
  • kisemlős #9
    Azért egyszer megnézném ezek hatékonyságát , amikor hasonló erejű/fejlettségű hadseregek csapnak össze. "A fal nem üt vissza, Öcsi!" mottóval!
    A magyar szakembereknek meg gratulálok!

  • Narxis #8
    Könnyen lehet. A Holdról mozgatják a szálakat.