Berta Sándor

Hibrid készülékkel jelentkezik az OLPC is

A One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány bejelentette, hogy 2013 első negyedévében piacra dobja a legújabb oktatási célú készülékét, amelynek neve XO-4 Touch lesz.

A szervezet közleménye szerint az új eszköz - követve a jelenlegi trendet - részben laptop, részben pedig tábla PC lesz és a Neonode által gyártott multitouch-kompatibilis kijelzővel látják majd el. Az XO-4 Touch a Marvell ARMADA PXA2128 típusú és 1,2 GHz órajelű processzorára fog épülni, ami az ARM v7-es architektúráján alapul. Az OLPC nem árulta el, hogy az új hibrid modell pontosan mikortól lesz elérhető és azt sem, hogy mennyibe kerül majd.

Az XO-4 Touch jelenleg még a fejlesztési szakaszban van és a fő cél az eddigi XO készülékek laptopfunkcióinak ötvözése a Neonode erős napfényben is kiválóan használható kijelzőivel. Az alapítvány választása azért esett a cégre, mert kifejezetten nagy energiatakarékos technológiát fejlesztett ki, ami ideális lehet a jövőbeli XO eszközökhöz. A szervezet céljai között szerepel továbbá, hogy tovább erősíti stratégiai partneri kapcsolatait a különböző tartalomfejlesztőkkel, akik közül kiemelkedik a Sesame Street Workshop, az UNESCO és a Little Pim.


Nicholas Negroponte, az OLPC első embere januárban úgy nyilatkozott, hogy piacra akarnak dobni egy kifejezetten oktatási intézményeknek szánt tábla PC-t. A készülék kevesebb, mint 100 dollárba kerül majd és különböző hardveres felszereltségű modellek lesznek elérhetők.

Az elmúlt hét hónapban egyre több hibrid eszközről lehetett olvasni. A sort az Asus Padfone nyitotta, majd ezt követte az Asus Eee Pad Transformer Prime. Áprilisban az Intel jelentette be a tábla-ultrabook készülékét. A Nokia szintén ezen az úton akar elindulni. Nemrég pedig a Samsung dobta piacra a Galaxy Note 10.1 táblagép-jegyzettömbjét és a Lenovo is közölte, hogy tábla-laptop hibridet tervez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sola #1
    Az OLPC-vel az a legnagyobb baj, hogy az altalk eloallitott gepeket normal is forgalomban nem lehet kapni ezert az atlagember szamara szinte mindegy is hogy kit csinalnak.
    Csak nagy oktatasi miniszteriumokkal hajlandoak szerzodni es nekik gepeket szallitani.