Berta Sándor

Táblagépekkel és hibrid eszközökkel újítana a Nokia

A finn mobiltelefon-gyártó olyan új eszközöket akar piacra dobni, amelyek egyesítik az okostelefonok és a tábla PC-k előnyeit, s azt reméli, így újra fontos pozícióba kerülhet a piacon.

A lépéstől a Nokia vezetői azt remélik, hogy sikerül stabilizálni a cég helyzetét. Jorma Ollila, a társaság korábbi elnöke úgy nyilatkozott, hogy a cég nem csak táblagépeket akar kifejleszteni, hanem számos hibrid készüléket is. Ez utóbbiakat okos mobil eszközöknek nevezte. A fő cél az, hogy olyan termékekkel jelentkezzenek, amelyeknek érdekes formaviláguk van, emellett pedig exkluzív szolgáltatásokat is kínálnának az ügyfeleiknek. Ollila abból indult ki, hogy a Nokia az új modellekkel és szolgáltatásokkal megelőzheti a konkurenciát, ehhez azonban egyaránt fontosak a tábla PC-k és a különböző hibrid eszközök. Utóbbiak fejlesztése a tervek szerint halad, így a tervezett időpontra a boltokba is kerülhetnek, a konkrét dátumot ugyanakkor nem árulta el.


Stephen Elop és Jorma Ollila - elismerték a hibákat

A menedzser elismerte, hogy régóta gondot okoz számukra, hogy az okostelefonok piacán lépést tartsanak a vetélytársaikkal, és 2008 közepétől napjainkig nem sikerült elérniük az eredeti céljaikat. A problémákat már korábban felismerték, de a szoftvereket, illetve főleg a platformokat tekintve még mindig lemaradásban vannak. A többi cég nyilvánvalóan gyorsabban reagált a változásokra és az új kihívásokra, ezzel pedig elérték, hogy a termékeik hamarabb a boltokba kerüljenek. Ollila hangsúlyozta, hogy elégedett a jelenlegi fejlesztésekkel. Erős vetélytársaik vannak, ezért sok időre van szükségük a talpra álláshoz, de a folyamat véleménye szerint összességében jól halad előre. Emellett megvédte a Microsofttal kötött stratégiai szövetséget és azt a döntést, hogy a Windows Phone legyen okostelefonjaik operációs rendszere.


A cég könnyedén jelentkezhetne versenyképes táblagéppel, bőven van tapasztalata a területen, számos egyedi technológiával és rengeteg szabadalommal bír

A Nokia Windows 8-as táblagépe karácsonyra jelenhet meg. Stephen Elop vezérigazgató tavaly novemberben közölte, hogy felmerült egy saját tábla PC piacra dobásának lehetősége is, ez azonban csak akkor következne be, ha sikerülne a fejlesztést megfelelő módon megkülönböztetni a már most is kapható megoldásoktól. Tomi Ahonen, a finn óriás egykori vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy megöli a Nokiát a Microsofttal kötött szövetség és óriási hiba volt a Windows Phone alkalmazása, a platformnak ugyanis nincs jövője. Lee Williams volt alelnök, a Symbian platform fejlesztését korábban felügyelő menedzser pedig élesen kritizálta a követett stratégiát, mondván a mostani vezetés nem tudott előállni saját vízióval, a jövőre vonatkozó átfogó elképzeléssel. A saját stratégia, útiterv hiányában ragaszkodnak a Windows Phone platformhoz, amely viszont nem teszi lehetővé az egyedi megoldások alkalmazását, így előbb-utóbb vissza kell majd térniük egy saját operációs rendszerhez, vagy legalábbis megbarátkozni annak gondolatával, hogy egyszerre több platformot is támogassanak, hogy kellőképpen lefedjék a piacot. A társaság a nehézségek miatt eladja a luxus mobiltelefonokat készítő Vertu nevű leányvállalatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mtxaudio #13
    Most komolyan??? Ez a nyomorúlt Nokia,mág mindíg itt tart??? Miért nem kérdezik meg a felhasználókat,mit szeretnének? Ne egy két idióta döntse már el,hogy mi kell a népnek! Ezek már soha nem fognak labdába rudni a piacon,mert oda akarnak betörni,ahol esélyük sincsen!!! Jobb lenne megint telefonokat gyártanának! És nem győzöm hangsúlyozni,hogy vegyék fel velem a kapcsolatot,majd én megmondom mi a pálya!!! De erre nincs eszük! Majd Kína megeszi őket,mert megveszik a régi licenszeket,és hülyét csinálnak belőlük!!!
  • TheCunami #12
    Nem kell két eszköz baromi egyszerű kő retina diszpléj újra felhúzható érintőgyűrű touchring amit még szabadalmaztatnon kell mellékelt olvasószemüveg 4hüvejkes kijelző és készen is van a zseb HD tv
  • lordsithlord #11
    Az Asus ötlete szép és jó, de túl bonyolult és túl nagy. A telefon rész feleslegesen nagy, ennyi erővel simán lehet külön-külön a két eszköz.
  • DjDano #10
    A Nokia 808 azért elég innovatívra sikeredett... A konkurenciának jórészt a brutál proci, kijelző jelenti az innovációt, ami sajnálatos.
  • kvp #9
    A sony gyartott ilyet. A karoraban voltak a gombok, a headset-ben a mikrofon es a hangszoro, az egesz bluetoothon osszekotve. Ennel egyszerubb az ibm 30 eves szabadalma. Van egy okos teglatest (telefon) es arra kotjuk ra a periferiakat, mint pl. headset, 10 inches kijelzo, nagykepernyos tv, stb. Egesz veletlenul a sony most ilyeneket gyart. A lenyeg, hogy ha a telefonban van a lenyeg, akkor az mindig nallunk van, mig a tablet nem fer el az ingzsebben. Ezert jo ha a tablet kijelzo csak olyan extra periferia mint a headset vagy a tv. (irom mindezt egy 3 inches qwerty-s telefonrol es konnektor latotavban nincs, de legalabb arnyekban fekszem; egy tablet-et nem cipeltem volna el, ez a telefon meg csak akkora mint a regi t20-asom, csak full hd :-) )
  • lordsithlord #8
    Nem ennyire bonyolult módon gondolom a dolgot. Az egyik készüléken lenne egy 1 soros kijelző meg a számok, a másik meg maga lenne a tablet. Az egész megoldható lenne egy vékony, könnyű, bluetooth kapcsolatos eszközzel meg a tablettal. Olcsón kijönne, ráadásul a mértetekkel se lenne probléma :)
  • Gerygrey #7
    Az ASUS-nak van ilyen jópofa kütyüje, ami alapból egy telefon, de könnyedén tabletet vagy netbookot varázsolhatsz belőle. Szóval ha a Nokia valami ilyesféle hibridet tervezget, akkor eléggé elkésett :)

    http://prohardver.hu/hir/asus_padfone_telefon-tablet.html

  • mortep #6
    Nemigazán értem hogy gondolták, a táblapécé előnye kimerül annyiban, hogy nagy a kijelzője (hideg is kiráz a gondolattól, hogy egy félkézzel alig megfogható valamit kell fülhöz tartani).

    @lorsithlord, ez ám az igazán nagy ötlet: nem egy kütyüt, hanem startból kettőt kell állandóan magunkal cipelni, ráadásul az egyik minimum 10hüvelykes...

    @endrev: +1
  • orbano #5
    Na már megint a szokásos féléves "na most már kéne valami húdeinnovatívot gyártanunk" by Nokia rizsa. Eddig sem lett belőle semmi, ezután sem lesz.
  • DjDano #4
    Drukkolok nekik, régen ők voltak az innováció élharcosai, vissza kell szerezni ezt a címet, hosszabb távon mindenképpen.