Berta Sándor

MegaUpload-bizonyítékokat vitt ki Új-Zélandról az FBI

Egyre érdekesebb részletek derülnek ki a tartalommegosztó platform vezetői ellen indított üggyel kapcsolatban. A legújabb információk nem vetnek túl jó fényt az amerikai hivatalra.

A Stuff.co.nz helyi hírportál cikke szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) titokban hozzáférést szerzett a Kim Schmitz, alias Kim Dotcom és társai elleni nyomozás során lefoglalt merevlemezekhez. Az akcióról az új-zélandi rendőrségnek nem volt tudomása. Az elkövetők mind a hét winchestert klónozták, majd ezeket a másolatokat a FedEx szolgáltatás segítségével az Egyesült Államokba küldték. Willie Akel, a MegaUpload érdekeit képviselő ügyvéd azonnal értesítette az illetéktelen lépésről Helen Winkelmannt, az új-zélandi legfelsőbb bíróság elnökét és egyúttal tiltakozó keresetet nyújtott be hozzá. Akel ugyanis bizonyítékokkal rendelkezik azzal kapcsolatban, hogy az FBI elemzői március 20-án Új-Zélandra repültek azért, hogy az Auckland egyik elővárosában, Manukauban tárolt háttértárolók tartalmát titokban lemásolják.

Az ügyben a következő fordulat azonban csak ezután következett. John Pike, az új-zélandi ügyészség munkatársa ugyanis közölte, hogy az adatlopás a helyi törvények alapján nem minősül bűncselekménynek, mert az információk nem minősülnek "fizikai kópiának", ezért az ügyészség álláspontja az, hogy tárgyak és bizonyítékok sem kerültek külföldre. Akel azonban nem hagyta magát és kijelentette: "Az első másolatokat úgy küldték el, hogy arról az új-zélandi rendőrség nem is tudott. A helyi rendőrfőnök nem is kontrollálhatta ezeket az eszközöket, mivel azok akkor az FBI birtokában voltak. Az, hogy ezeket a kópiákat az ügyészség tudta nélkül vitték ki az országból, mindenképpen illegális volt."

Aaz eset érdekes kérdéseket vethet fel, hiszen amennyiben lesz az Egyesült Államokban eljárás Kim Schmitz ellen, akkor az ügyvédjei bátran hivatkozhatnak majd arra, hogy az FBI a birtokába került bizonyítékokat jogellenes módon szerezte meg és kérheti a bíróságtól, hogy azokat ne vegye figyelembe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Grandpenge #10
    Gondolom az FBI-tól Új-Zélandra büntetésből zavarták el a leghülyébbeket.
    Olyan mint amikor a pesti rendőrt levezénylik Mátészalkára. (már elnézést az ott élőktől)
  • csulok0000 #9
    A gyengébb meg nem fog fizetni azért, amit le lehet tölteni ingyé is (:
  • Jawarider #8
    Vannak az egyenlők, és az egyenlőbbek akik azt csinálnak amit akarnak.....Erősebb kutya b_szik.
  • speed2006 #7
    Ezt 3, azaz három betűvel lehet jellemezni. USA. Háborukat, konfliktusokat okoznak, önös érdekből. Oszt ha valaki visszaüt, mindjárt terroristát kiáltanak. Ők akik lophatnak, személyes adatok után kémkedhetnek büntetlenűl.
  • Balintos #6
    A következő az lesz, hogy az amcsiknak elfogy a türelmük és küldenek egy orgyilkost. Vagy a hadsereget.
  • Sliders #5
    Ennyit tud a titkos akcióival az FBI, hogy leleplezik őket. Szerintem ott lelkes amatőrök dolgoznak :D
  • FoodLFG #4
    Az egész arról szólt, hogy minél gyorsabban eltakarítsák az egész MegaUpload bandád a színről. Ez sikerült.

    Hogy ezt hogy érték el, azt már számukra is részletkérdés. Max majd fizetnek valami büntetést az amerikai adófizetők pénzéből. De még lehet, azt sem.


    Annyit lehet tenni, hogy minden amerikai cuccot letöltesz ahelyett hogy pénzt adnál érte, mert megérdemlik. És talán így előbb is kipusztulnak.
  • lordsithlord #3
    No, akkor értelmezzük a cikket: ha egy átlagember fog valamit és lemásolja, jogsértő cselekményt követ el, mert az adatoknak van tulajdonosa. Ha viszont ugyanezt egy bűnüldöző szervezet teszi meg, akkor ez jogszerű, mert az adat nem fizikai dolog, tehát nem is történt lopás... Mindezt mondják úgy, hogy szerzői jogok megsértése miatt perelik az ürgét...

    Most én nem látom tisztán a dolgot, vagy itt kicsikét kettős mérce esete áll fenn...?
  • caius marius #2
    jo kerdes! idiotak.
  • csulok0000 #1
    "az adatlopás a helyi törvények alapján nem minősül bűncselekménynek, mert az információk nem minősülnek "fizikai kópiának"..."

    Akkor mégis miért is folyik ellenük bármilyen eljárás is?