Gyurkity Péter

Sok újdonságot hozott a Mobil Világkongresszus

A Barcelona városában megrendezett idei Mobile World Congress a korábbiaknál is nagyobb figyelmet kapott mind a szaksajtó, mind pedig a laikus érdeklődők részéről, ami nem is meglepő, tekintettel arra, hogy az itt bemutatott készülékek nagy többsége éppen azon két termékkategóriába tartozik, amelyek az utóbbi időben az ágazat igazi hajtóerejét biztosítják. Nem is érdemes több szót vesztegetni a körítésre, hiszen bőven van miből válogatni - a terület gyártói számos eltérő megoldással készültek, és régi adósságokat törlesztettek, amikor végre hivatalosan is bemutatták korábban beígért fejlesztéseiket. Lássuk a medvét!

A teljesség igénye nélkül fogunk végigfutni a kínálaton, hiszen a különböző cégek rengeteg kisebb-nagyobb újdonsággal jelentkeztek a rendezvényen. A sort a HTC nyitotta meg, amely már vasárnap estére bejelentette új sorozatának elrajtolását. A One sorozat rögtön három eltérő példánnyal bukkant fel, ezek One X, One S, illetve One V néven jelennek meg - egy negyedik változat a One XL nevet kapta, ez viszont kizárólag az Egyesült Államokban rajtol el, Snapdragon S4 chippel és LTE támogatással, egyébként megegyezik a One X specifikációjával. A cég ettől reméli korábbi lendületének visszanyerését, valamint azt, hogy a jelentős egyszerűsítéssel kisebb zűrzavart okoz a vásárlók fejében.


A Sony a maga részéről az Xperia sorozatot bővítette ki, mégpedig a korábban bemutatott Xperia S kistestvéreivel, Xperia P és Xperia U néven. A várhatóan a második negyedévben megjelenő példányok 4 és 3,5 hüvelykes kijelzőt kapnak, 1 GHz-es chippel, 1 GB és 512 MB RAM, 8 és 5 megapixeles kamera, valamint 16 és 8 GB-os belső tároló kíséretében, míg a szoftveres hátteret az Android 2.3 biztosítja, legalábbis az első körben. Akik négymagos zászlóshajót reméltek a Sonytól, azok bizonyára csalódtak, az illetékesek ugyanis elmondták, hogy erre idén biztosan nem kerül sor, ugyanis nem érzik biztosítottnak a megfelelő működési időt és az energiahatékonyságot. A második félév során a Cortex A15 architektúrára váltanak, amely szerintük jobb választás a mostani négymagos monstrumokhoz képest, és az elkövetkező időszakban is az egyensúlyt tartják majd szem előtt, még ha ez egyben azt is jelenti, hogy a legújabb szoftver helyett annak korosodó elődjeit kell alkalmazniuk (lásd Android 2.3).


A négymagos Huawei Ascend D quad

A Huawei az első napon két okostelefonnal jelentkezett, ezt egy napra rá egy saját táblával egészítették ki. Az Ascend D quad nevéhez híven már négymagos chipet kap, ezt 4,5 hüvelykes IPS-kijelző, 8 megapixeles kamera, 8 GB-os belső tároló, 1 GB RAM, valamint HSPA, WiFi és Bluetooth 3.0 egészíti ki, míg az Ascend D1 egy 1,5 GHz-es ikermagos OMAP4460 processzorral vegyíti ezt a képet. Mindkét készülék Android 4.0-ra támaszkodik, mint ahogy a négymagos chippel ellátott tábla, a MediaPad 10 FHD is, amely 10 hüvelykes IPS-kijelzőt kap, 2 GB RAM és 8 GB-os belső tároló kíséretében.


Kivetítő a Samsung Galaxy Beam-ben

A Samsung sem tétlenkedett a kiállításon, bemutatta a Galaxy Beam okostelefont, amely beépített projektorral érkezik 4 hüvelykes Super AMOLED kijelző, 5 megapixeles kamera, 1 GHz-es ikermagos chip, valamint 8 GB-os belső tároló, microSD, illetve Android 2.3 mellett. Befutott ezzel egy időben még a Galaxy Tab 2 a maga 10,1 hüvelykes kijelzőjével, a szintén ekkora érintőképernyővel jelentkező Galaxy Note 10.1, ezek pedig ikermagos processzort kaptak, a már többnyire megszokott kiegészítőkkel, Android 4.0 alatt. A sokak által várt Galaxy S III viszont hiányzott a rendezvényről, a cég jelezte, hogy a telefont valamivel később mutatják be a nagyközönségnek, bár a Galaxy S II sem teljesít éppenséggel rosszul, hiszen ebből eddig már 20 millió példányt adtak el.


A Nokia több érdekességgel volt jelen az MWC alatt, sikerült is megkaparintaniuk a sajtó kitüntetett figyelmét. Ezt természetesen nem a Lumia 610, valamint az Asha sorozat bemutatásával érték el, hiszen ezekről már korábban szó esett, hanem a PureView névre keresztelt Nokia 808 debütálásával, amely készülék 41 megapixeles érzékelőt és Carl Zeiss optikát kapott. A cég kiemelkedő minőséget ígér a képkészítés terén, ehhez a már említett kamerán kívül 4 hüvelykes AMOLED-kijelző, 1,3 GHz-es egymagos chip, elülső kamera, 16 GB-os belső tároló, microSD, valamint HSPA, WiFi, Bluetooth 3.0, FM rádió, továbbá a Nokia Belle szoftver áll rendelkezésünkre - a Windows Phone a jelek szerint még nem áll készen egy ilyen speciális változat teljes körű támogatására. Arra mindazonáltal tökéletes volt a bejelentés, hogy a Nokia megkaparintsa az elemzők és újságírók által a legjobb újoncnak odaítélt díjat. A megjelenés itt is a második negyedévben, pontosabban májusban várható.


Billentyűzettel és kijelzővel egészíthető ki az ASUS PadFone

A kínai ZTE egyre többször szerepel a híradásokban, most itt is helyet követeltek maguknak, annál is inkább, mert közvetlenül a rendezvény előtt nyolc eltérő változatról szólt a fáma. Az Orbit és az Era kiemelkedett a mezőnyből, ezekről mi is beszámoltunk, így nem ismételnénk meg az eredeti hírt. Az ASUS a PadFone telefon-tábla hibriddel, valamint több egyéb megoldással jelentkezett, ezek között ott volt a Transformer Infinity 700, valamint a Transformer Pad 300 (mindkettő 10 hüvelykes IPS kijelzővel, 8 megapixeles kamerával, 16 GB-os belső tárolóval, illetve HSPA és LTE támogatással). A PadFone a hivatalos oldal szerint 1,5 GHz-es ikermagos Snapdragon S4 chipet, 4,3 hüvelykes Super AMOLED qHD kijelzőt, valamint 16 és 64 GB közötti belső tárolót kapott.

Az LG szintén számos eltérő megoldást mutatott be, ott volt például a korábban megszellőztetett Optimus Vu, az Optimus 4X HD, de nem hiányzott a vadonatúj L-sorozat sem. Ez utóbbi kapcsán az LG hivatalosan is bejelentette, hogy a 800 MHz-es ikermagos chippel érkező L3 még ebben a hónapban felbukkan Európában, amelyet oroszországi, majd pedig amerikai megjelenés követ.

Az Acer sem akart lemaradni, így jelen volt a CloudMobile és a Liquid Glow névre keresztelt fejlesztéseivel. A kettő közül előbbi remélhet nagyobb visszhangot, a maga 4,3 hüvelykes 720p kijelzőjével, 1,5 GHz-es ikermagos Snapdragon S4 chipjével, 8 megapixeles kamerájával, valamint harmadik negyedévben esedékes megjelenésével. A belinkelt cikkből kiderül, hogy a Polaroid és a Sharp is felbukkant néhány megoldással, bár ezek nyilván nem tarthatnak igényt hasonló felhajtásra.


A felhőszolgáltatásokat helyezi előtérbe az Acer CloudMobile

Említést érdemel még a Xolo Lava, avagy X900, amely az Intel Medfield processzorát kapta meg. Az egyelőre Indiába szánt megoldás az 1,6 GHz-en futó Atom Z2460-ra támaszkodik, 4 hüvelykes LCD-kijelzővel (1024 x 600 pixel felbontással), 8 megapixeles kamerával, valamint egy 1460 mAh-ás akkumulátorral. Ez utóbbi a gyártó ígérete szerint 14 napos készenléti időt, illetve 8 óra beszélgetést biztosít, elsősorban a chip energiatakarékossági funkcióinak köszönhetően - meglátjuk, mi igaz ebből. A megjelenés a második negyedévben esedékes, az még kérdés, hogy a többi régióban mikor láthatunk majd atomos okostelefonokat. Az Intel azonban jelezte, hogy a Motorola és a Lenovo mellett a Lava, az Orange, valamint a ZTE is készít majd ilyen készülékeket, szintén a második negyedtől kezdődően.


Indiába szánják az Intel processzoros Xolo Lava-t

Az Android töretlen térnyerése egyébként biztosítottnak látszik, hiszen a Google a maga részéről újabb rekordot jelentett be, eszerint már napi 850 ezer készüléket aktiválnak világszerte, a teljes példányszám pedig túllépte a 300 milliót. Ez több mint két és félszeres növekedést jelent egyetlen év alatt, és semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben megszakadna, vagy akár csak lelassulna a trend - még akkor sem, ha az Egyesült Államokban az iPhone igencsak szépen szerepel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • hammerjoe #8
  Csak neked megsúgom: elég ha egy vezeték leszakad. Fogd csak meg és rájössz. Amire te gondolsz, az csak a levegőben működik, addig amíg nincs földelés. Mikor a földön állsz, bőven szenet csinál belőled!
 • finizlik #7
  Igen azért?

  Akkor szerinted miért lehetett a 90-es évekig építeni iskolákat ilyen alá? Persze tudom, akkor még buták voltak az emberek és nem tudták hogy le tud szakadni a drót. (mellesleg ha egy szakad le az égvilágon semmi sem fog történni csak riadalom (Amúgy hányszor láttál ilyet leszakadva?).

  És a rákosok aránya sem volt ezerszer magasabb az ilyen helyeken valóban...
 • mortep #6
  @finzlik te beszélsz hülyeséget

  Magasfeszültségű vezetékek alá azért nem szabad építeni, hogy ha valami oknál fogva leszakadna a vezeték, ne égesse szénné az alatta levőket.

  Egyet értek abban, hogy bizonyos elektromágneses sugárzás káros lehet az egészségre (pl. mikrohullám). De vannak ártalmatlan vagy éppen egészséges elektromágneses hullámok is, ilyen pélául a fény :)

  gkalcso által említett napelemes ruhadarabok már léteznek, csak keress rá "solar powered jacket"re pl.
 • finizlik #5
  Te buta...

  Azt tudod hogy mit csinál az elektromos mező? Nem mi?

  Tippelj miért nem lehet magasfeszültségű drótok alá intézményeket építeni sehol a világon? Pedig azok a vezetékek nem 1 méterre vannak tőled hanem 15-20
 • Szemjuel #4
  az is rákkeltő ha kimész a friss levegőre... hagyjuk már ezt a szart.. egyébként igen létezik, kereskedelmi forgalomban is.
 • finizlik #3
  Hülyeséget beszélsz. Ha ilyen szinten lennénk akkor minimum lenne egy dokkoló mentes töltés, ami van is már vagy 5 éve csak éppen nem gyengén rákkeltő dolog
 • gkalcso #2
  Hazaérsz és dokkolsz a házimozira. Ezzel kész is a mozi és a játékgép. Mobil mód esetén meg mehetne pihibe 3 mag.
  Aksi ügyben valami mobil napelemes megoldást kitalálhatnának. Pl.: Nadrágba, pulcsiba beszőttet. Esetleg testhőt vagy mozgást hasznosítót. A zsebbe meg ott lenne a csatlakozó a töltéshez ;)
 • finizlik #1
  Nem azért már de 4 mag MINEK????

  Aksik élettartamával kezdhetnének már valamit.