Napi Online

Mobilra ragad a bankkártya

Ilyen is rég volt − Magyarország ismét a bankkártyás innováció élvonalába került azzal, hogy immár három bank − az OTP, a Raiffeisen és a Takarékbank − is forgalmazza a felragasztható, matrica bankkártyákat.

A megoldás először tavaly ősszel debütált, amikor az OTP Bank a budapesti pálinkafesztiválon alkalmazott pre-paid kártyáit kínálta matrica formátumban. A megoldást a fesztivál résztvevői továbbvihették − azóta is szabadon tölthetnek fel pénzeket a kártyáikra és használhatják a matricákat is a MasterCard PayPass-elfogadóhelyeken. Hargitainé Várhegyi Terézia, az OTP kártyafőosztályának vezetője szerint ugyanakkor a legnagyobb banknál még mindig a matrica féléves pilotja zajlik, a pénzintézet február közepére-végére tervezi a tapasztalatok kiértékelését. Kivárni azért fontos, mert az első 1-2 hónapban még alacsony volt a kibocsátott matricák száma, ezért a forgalom értékelése messze nem adna objektív képet. Az ugyanakkor, hogy a megoldást azóta más hitelintézetek is alkalmazzák, vélhetően a folytatás melletti érv.

Viszonylag csendesen, lényegében hírverés nélkül indult el a Raiffeisen megoldása. Braun Csaba, a pénzintézet kártyaüzletágának vezetője szerint a Raiffeisen egyértelműen szegmenskiszolgálásra törekszik: értelemszerűen a fiatal ügyfeleket célozzák meg a Raiffeisen PayPass Minikártyával. Azt, hogy mennyire lehet "kopogtató termék" a matrica, egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre beszédes, hogy a Raiffeisen az év végére 2-3 ezer matrica kibocsátásával számol. Esetükben ugyanakkor a matrica egy hagyományos bankszámlához kapcsolódó termék.

Az eddig utolsó piacra lépő, a Takarékbank január végén adott hírt az érintés nélküli fizetési eszköz piacra dobásáról. A pénzintézet korábban már jelezte, hogy a fiatalokat megcélzó új elképzelései során hajlandó a piaci innovációk gyors bevezetésére − náluk van jelenleg egyedül forgalomban olyan "bankkártya", amelynek chipjét egy karórára építették. A TaPassz matrica a hagyományos érintés nélküli megoldások tendenciáját követi, amikor a pin-kód nélküli fizetési tranzakciókat 5000 forintos összeghatárig engedi − ugyanakkor van mód arra, hogy az ügyfél az egyszeri vásárlási limitet és napi limiteket is másképp állítsa be. Brezina Szabolcs, a Takarékbank ügyvezető igazgatója szerint a korábbi innovációk révén az érintés nélküli MasterCard PayPass-terminálokat tavaly a TakarékPont mintegy 8 ezer ügyfele használta − a többség PayPass-karórával.

Sokak komoly félelme volt, hogy a matrica mennyire strapabíró − ezzel kapcsolatban az OTP és a Raiffeisen tapasztalatai igazán kedvezőek, s a Takarékbank is két hónapos teszt után dobta a piacra a plasztiklapot helyettesítő eszközt, amely méreteiben kisebb − 30x40 milliméteres −, mint a másik két pénzintézeté. Érdekesség az is, hogy ez nem gyártófüggő, hiszen az eddigi matricákat az Oberthur és az Állami Nyomda bocsátotta ki, a tesztek során azok megbízhatóan tapadnak műanyagon és fémes felületen is − arra vonatkozó panaszt, hogy a matrica leesett, még nem kaptak a pénzintézetek. A plasztiklapokhoz képest gyorsabb elhasználódásukat (elkopásukat) ugyanakkor jól mutatja, hogy a Takarékbank is egyéves élettartam után cseréli majd őket.

A matrica létjogosultságát egyértelműen annak köszönheti, hogy használatával összekapcsolható a bankkártya és a mobiltelefon. Ez − bár elsőre furcsán hangzik − biztonsági szempontból sem haszontalan kérdés: Braun Csaba szerint míg egy bankkártya eltűnését az ügyfél sok esetben csak másfél nap múlva észleli, addig a mobil eltűnését a döntő többség egy órán belül észreveszi. Ez nagyban csökkenti a visszaélések lehetőségét. (Persze a matricás megoldás még távol van attól a valódi, az NFC-technológiára támaszkodó megoldástól, amikor maga a mobiltelefon válik "bankkártyává".)

Persze mint minden új dolog, az érintés nélküli fizetés elterjedése sem várható egyik napról a másikra. Bár az OTP már most mintegy 70 ezer PayPass-bankkártya kibocsátásánál tart, az elfogadóhelyek bővülésében döntően egyedül áll: a mintegy 5000 PayPass-elfogadóhely többségét ők látták el készülékkel, a Takarékbank az elfogadói hálózat bővítésében ma még sokkal kisebb szereplőnek számít, a Raiffeisen pedig nem is vesz részt benne. Addig, amíg tömegessé nem válik az érintés nélküli kártyák kibocsátása, az elfogadó hálózatokat működtető bankok sem igazán fejlesztenek majd. Nagy kérdés, hogy a technológiát Magyarországon meghonosító MasterCard után a Visa mikor indul el végre saját érintés nélküli megoldásával, a PayWave-vel − a kártyacég másfél éves ígérgetés után az idén már "becsületszóra" megjelenik a kibocsátói oldalon. (Közben az OTP például a külföldi kártyatulajdonosokra gondolva már megkezdte az érintés nélküli terminálok PayWave-engedélyezését.)

A másik gondot a használat és az elfogadás jelenti. Egyrészt a kereskedelmi egységekben − még ott is, ahol korábban már "megszokták" kártyás PayPass-megoldást − tartanak a matricától. Ennél is nagyobb gondot okoz azonban, hogy az eddig forgalomba került matricákon szereplő 4 számjegyű kódot sokan pin-kódnak hitték, holott az a bankkártya számának utolsó 4 számjegye. (A pin-kód megadására a limiten felüli, illetve az ismétlődő tranzakciók utáni időszakos ellenőrzés okán van szükség.) 2011 első félévének végén világszerte 341 ezer kereskedelmi egységben volt Mastercard PayPass-elfogadó terminál és 37 országban bocsátottak ki érintés nélküli fizetési eszközöket. Régiónkban jelenleg Lengyelországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában és Szlovéniában lehet érintés nélküli eszközökkel fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tibro #17
    Sziasztok!
    NFC fizetés témában írom a szakdolgozatomat, sokat segítenétek, ha kitöltenétek ezt a kérdőívet.
    Google docs-ban készült, névtelen és csak 10 perc a kitöltése.
    Köszi mindenkinek!
  • Tomalak #16
    Mondjatok egy olyan rendszert amiben jobban élhetnénk mint most. Utópia nem ér meg mese sem meg álom sem.
  • karesz6 #15
    Félreértettél bár nem teljesen. A rendszer szerintem is szar de drasztikussan változtatni rajta (szerintem) lehetetlen. Nem vagyok a rendszer nagy pártolója, nem is lehet jónak gondolni egy olyan rendszert aminek a legfontosabb alapvetése egy nyilvánvaló baromság (mindenkinek minden info megvan és racionálisan dönt)De ettől még hobbi szinten érdekel és nem látom be ez miért ne vinne sokkal előrébb mint annak az ismételgetése hogy a rendszer szar mindenféle konstruktív megnyilvánulás nélkül. Nálam nem gond hogy valaki jobbos vagy balos esetleg liberális csak konstruktív kritikákat várok.

    Probáld ki te is. :) Mondjuk vázolj fel egy más rendszert ami szerinted jobb lenne mint a jelenlegi és nem vezetne törvényszerűen a mostani rendszer kialakulásához sem diktatúrához. Nem kell valami atombonyolult dolog csak néhány ötlet. Nem hőbörögni kell hanem vitatkozni. Többet érsz el vele.
  • gforce9 #14
    Narxis, Karesz úgy beszéltek, mintha ez a világ ahol élünk az lenne az ideális és nem kellene illetve lehet változtatni rajta. Na emiatt nem haladunk sehová, nem Halgatyó miatt. Gyökeresen változtatni kellene ahhoz, hogy élhető legyen a világ mindenkinek, és nem a trendi közgáz magazinokat bújni az éppen aktuális pénzügyi túlélési trükkökért.
  • Narxis #13
    Ember ha rajtad múlna akkor még ma is lóval közlekednénk és barlangban laknánk. MINDENNEK VAN HÁTRÁNYA ÉS ELŐNYE. Nem tudsz olyat mondani aminek csak előnye van. Arra kell törekedni, hogy a hátrányokat csökkentsük, mérsékeljük, az előnyöket pedig kihasználjuk.
  • ADAMEX9 #12
    Van, használom, tetszik. Még nem annyira gördülékeny mint kéne, de majd kialakul.
  • karesz6 #11
    És ne érts félre nem a szélsőjobbos link miatt kritizállak. Arra próbállak rábeszélni hogy úgy válaszd a szélsőjobbot hogy azt is tudod mire szavazol. A modern világ olyan bonyolult hogy nincs az az ember/párt aki önmagában egy ideológiai vonal mentén tökéletesen képes ezt a rendszert igazgatni. De nincs is ilyenre szükség. Erre van a többpártrendszer hogy az erre képes emberek ezernyi ötletből és lehetőségből kiválogassák azokat amik a legjobban szolgálják az ország érdekeit és ebbe belefér a nacionalista gondolkodás is pont úgy mint a liberális vagy akármilyen irányú döntések.
    De magyarországon ez nem így megy. O.V. megmondta egy a tábor egy a zászló (vagy valami ilyesmi). A kormánynak mindig igaza van az ellenzék pedig mindig pontosan az ellenkezőjét követeli annak amit a kormány tesz. Ez semmiben sem különbözik az egypártrendszertől. Egy párt dönt a másik megnézi a híradóban mit döntött a kormány megszorozza -1 el és elismétli az egészet.
    Amíg pedig az emberek 99% nak a véleménye betűre megegyezik egyik vagy másik párt véleményével minden kérdésben addig ez nem is fog változni.
    Mindenki gondolja végig hogy mik azok a témák amikkel nagyon nem ért egyet kedvenc pártjával. Ha nincs ilyen sajnálattal közlöm agymosás áldozata lettél.
  • karesz6 #10
    Azért ne gondold hogy az olyan egyszerűen megy. Szerinted nem gondoltak erre a bankok?lol

    Kedves halgattyó: A rendszerellenes rinyálás helyett inkább azon agyalj hogy használhatod ki a rendszert. A hisztit nem lehet megenni és megváltoztatni sem fog semmit viszont ha csak napi pár percet rászánsz arra hogy egy db gazdasági témájú cikket úgy olvasol el hogy utánnanézel mit is jelent az a cikk, veszed a fáradtságot és megérted akkor abból a későbbiekben adott esetben rengeteget profitálhatsz.
    Értelmetlen rinyálással tele a padlás de ha az emberek csak napi 10 percet foglalkoznának azzal hogy megértsék a világot amiben élnek most nem lenne válság.
    Ha azt az időt amit a szélsőjobbos gondolatolvasás tanulmányozására szántál arra fordítotad volna hogy megnézd a wikipédián mire jó a jegybank máris jobb lenne egy kicsit a világ mert racionálisabb döntéseket tudnál hozni pl a választásokon.
  • Jackal #9
    Ez az a cucc ami mellett ha elmegy egy leleményes embr, úgy húz le 5 rogóval, hogy még csak hozzád se kell érnie? :) Kinek a fejéből pattant ki ez a baromság, okés hogy kényelmesedjünk el, de azért a villamoson a zsebtovajok még csak dolgozzanak már meg a pénzükért, kedves "pénzünkre vigyázó szakemberek" ott a bankpult mögött!
  • okosan gyerekek #8
    "Braun Csaba szerint míg egy bankkártya eltűnését az ügyfél sok esetben csak másfél nap múlva észleli, addig a mobil eltűnését a döntő többség egy órán belül észreveszi. Ez nagyban csökkenti a visszaélések lehetőségét."

    És Braun Csaba szerint melyik jelentett nagyobb pénzügyi veszélt az ügyfelekre nézve?