Berta Sándor

Észtország: hitelfelvétel SMS-ben

A gyors és zökkenőmentes SMS-es hitelfelvétel egyelőre csak Észak-Európára jellemző, de hamarosan akár a közép-európai országokban is megjelenhet.

A skandináv államok nemrég komoly intézkedéseket hoztak a felelőtlen hitelfelvételek visszaszorítására. Észtországban azonban az SMS-hitel most hódít. A mobiltelefon banki célokra való felhasználását régóta szeretnék elérni a szakemberek. A vásárlásra használható készülékek azonban eddig csak Japánban és Dél-Koreában lettek népszerűek. Japánban a mobil lassan már a napi bevásárlásoknál is teljesen helyettesíti a pénztárcát, Indiában pedig már léteznek mobil bankszámlák. Viszonylag ismeretlen ugyanakkor az SMS-ben kérhető mobil hitel.

Számos vállalat küld az előfizetőknek gyors és zökkenőmentes hitelhez jutást ígérő rövid szöveges üzeneteket. Mivel nem vizsgálják a hitelképességet, így gyakorlatilag bárki kölcsönhöz juthat. Az egyetlen bökkenő: a kamat elérheti akár az évi ezer százalékot. A legtöbb, általában fiatal hitelfelvevő azonban nincs tisztában ezekkel a felvételekkel és bizony igencsak meglepődnek, amikor megtudják, hogy mennyit is kell visszafizetniük.A szolgáltatás elsősorban Észtországban népszerű, ahol most tíz vállalat kínál mobil hitel szolgáltatást. A cégek éves kihelyezése 32 és 64 millió euró közötti észt koronát tesz ki.


SMS Laen honlap, jobb alsó sarok: 1000 korona költsége 30 napra 300 korona

A piacvezető az SMS Laen, amely a hitelforgalom felével büszkélkedhet. A vállalat egy tavaly novemberi sajtóközleményében elismerte, hogy ügyfelei közel tíz százalékának komoly problémát jelent a felvett összegek visszafizetése. Ennek ellenére Aare Sosaar, az SMS Laen vezérigazgatója még tavaly év végén is optimistán nyilatkozott. Úgy vélte: ezek a kölcsönök segíthetnek az embereknek az előre nem látott nehézségek áthidalásában.

Az átlagosan folyósított hitelek összege egyébként 1400 és 1600 euró között van. A törlesztőidő legfeljebb egy hónap, a kamat pedig átlagosan 30 százalék. Az SMS-hitel első nagy hulláma két évvel ezelőtt indult a skandináv államokban. A FIN-FSA finn pénzügyi felügyelet már 2006-os jelentésében megállapította, hogy a mobil hitelekkel egy új probléma jelent meg a pénzügyi piacon. Svédországban tavaly év eleje óta olyan szabályozás van érvényben, miszerint hiteleket nem lehet néhány perces (!) bírálat után megítélni és a kifizetésekre legalább egy napot várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • n3whous3 #9
  • n3whous3 #8
    azon vannak elvileg mostanában, hogy a THM-re rakjanak korlátot és nem csak a szimpla kamatra legyen uzsorakamat törvény.

    Már jó rég eszembe jutott, hogy felvessem valahol a városomban képviselőnél ezt a dolgot, de fater közelebb van a dologhoz és ő meg mindig elfelejtette mondani nekik :C
  • qwas #7
    Az Eszt es Sved berekkel nem vagyok tisztaban igy a kerdes nalam az, hogy mi a fenere kellhet az embernek annyira a penz, hogy ilyen hitelt felvegyen. Mondjuk azt sem ertem, hogy odahaza ki az aki eletben tartja a mar lejjebb emlitett provident ceget, amit amugy en nem engednek mukodni.
  • n3whous3 #6
    A törlesztőidő legfeljebb egy hónap,

    MIVAN?
  • Gerygrey #5
    Én csak azt nem értem, hogy egy hónapra minek felvenni hitelt. 1500 euro az mai árfolyamon ~450k HUF, aki keres ennyit annak miért éri meg 30 napra felvenni ennyit és visszafizetni 600k forintot egy hónap múlva? Ha választhatnék, hogy veszek ma egy plazmatévét 600-ért, vagy egy hónap múlva ugyanazt 450-ért, nem sokáig gondolkodnék... (bár 2000 eurós fizetéssel lehet hogy megéri, vagy mindegy, nem tudom, sajnos nem volt még ilyen élményem)

    #3: Ha én kiülök az út szélére, felállítok egy standot és kutyaszart árulok 3.000 Ft / darab áron, és van rá vevő ennyiért, akkor nem én vagyok tisztességtelen, hanem egy valós piaci igényt elégítek ki. Csak az a hülye, aki megveszi. Ha lenne tőkém hozzá, én is csinálnék ilyen provident cigánykőccsönt, tuti biznisz.
  • Ferrer #4
    Megyek lakni Észtországba.
  • nickwearby #3
    Ha ez a 30% kamat a thm-nek felel meg,
    akkor érdekes belegondolni, hogy a skandináv országok a cikk szerint
    EZT a konstrukciót felelőtlen hitelfelvételnek minősítik (már ha tényleg erre vonatkozik az állítás),
    itthon ellenben SEMMIT nem tesznek a gusztustalanabbnál gusztustalanabb uzsorakamatokat alkalmazó hitelezők ellen.

    Pedig ami itt megy, hogy 300%-os thm meg ilyenek, az már nem is felelőtlenség, hanem hülyeség, ha valaki felveszi,
    a másik oldalról meg határtalanul tisztességtelen és undorító...

    És egyetértek qwas-al.

  • qwas #2
    Na ez meg hianyzik nagyon. Remelem azert eljon az a vilag Mo-ra is, hogy egy atlag ember egy honap alatt 1600 eurot vissza tudjon fizetni problema nelkul.
  • Nonix #1
    vilagvalsag powa