Berta Sándor

Egyre nagyobb az adatmennyiség a mobil hálózatokban

Évente 200 százalékkal nő az UMTS-hálózatokban forgalmazott adatmennyiség és jövőre ennek hatásait már érezni fogják a szolgáltatók, illetve a felhasználók is.

Ez derült ki a Unwired Insight brit tanácsadó csoport legfrissebb jelentéséből. A szervezet szakértőinek legfontosabb megállapítása, hogy a HSPA-hálózatok ellenére, a növekvő adatmennyiség miatt jelentősen csökkenhetnek az elérhető maximális adatátviteli sebességek. Néhány szolgáltató éppen ezért komoly döntés előtt áll.

A mobil internet világszerte egyre népszerűbb, a reklámok megtették a hatásukat. Magyarországon is folyamatosan nő a mobil internet-előfizetéssel rendelkezők száma. A gond csak az, hogy a jelenlegi hálózatok lassan elérik az adattovábbítási határaikat. Az ok nagyon egyszerű: pont a reklámok sikere miatt jóval többen használják internetezésre a mobil hálózatokat és a továbbított adatmennyiség is a vártnál nagyobb mértékben nőtt. A szolgáltatók jelentősen alábecsülték a várható tendenciákat és legkésőbb 2010-re szembesülnek a problémával.


A hong kong-i mobilhálózatban forgalmazott adatmennyiség 2002 és 2008 között

Eddig az UMTS-hálózatokban forgalmazott adatmennyiség évente 100 százalékkal emelkedett, azonban az idén ez az arány - a legóvatosabb becslések alapján is - elérheti akár a több száz százalékot. Hollandiában vagy éppen Hongkongban tavaly már 2007-hez képest 312 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak. A jelenség hátterében az áll, hogy egyrészt egyre többen cserélik le a mobiljaikat okostelefonokra, másrészt világszerte egyre több notebookot és UMTS-modemet értékesítenek. A problémára a HSPA és a HSPA+ rendszerek is legfeljebb átmeneti megoldást jelentenek. Nem véletlen, hogy a távközlési vállalatok már annyira várják a Long Term Evolution (LTE) technológiát.


A HSPA hálózatok kapacitása egy eszközre vetítve, és a jövőben várható forgalom - a hálózatok az egyre több mobil eszköz miatt nem fogják bírni a terhelést

A felhasználók igényei és elvárásai szintén nőttek. Napjainkban az emberek már nem csak levelezni vagy böngészni akarnak a mobiljukon, hanem akár zenéket hallgatni vagy videókat nézni, illetve letölteni. Míg korábban a Blackberry-készülékek tulajdonosai adatforgalma átlagosan 3 megabájtot tett ki, ma már eléri a 250 megabájtot. A Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) bejelentette, hogy az év végéig a mobil internetezők száma először fogja meghaladni a vezetékes internet-előfizetéssel rendelkezőkét. A mobil internet különösen a fejlődő országokban terjed és ez a folyamat meghatározó lesz a következő években is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!